logo

Spectacolul „Steaua fără numeˮ a adunat spectatori din diasporă în mai multe orașe europene


http://www.old.ipn.md/ro/spectacolul-steaua-fara-nume-a-adunat-spectatori-din-diaspora-7967_1104198.html

Patru mii de spectatori din diasporă au urmărit spectacolul „Steaua fără numeˮ în producția Teatrului Național „Mihai Eminescu”, în cadrul unui turneu european parte a campaniei guvernamentale „Mărțișor în toată lumea”. Secretarul de stat al Guvernului, Ana Calinici, a declarat că rezultatele obținute au îndreptățit așteptările, iar comentariile spectatorilor au demonstrat că statul trebuie să continue să organizeze activități culturale în diasporă, transmite IPN.

Secretarul de stat al Guvernului a menționat într-o conferință de presă că turneul a fost organizat în orașe unde sunt stabiliți mai mulți moldoveni, în colaborare strânsă cu misiunile diplomatice. „Este important pentru noi să menținem legătura cu moldovenii stabiliți peste hotare, este important pentru că avem și generații tinere care se formează acolo și care de multe ori vorbesc o limbă străină și e bine să le prezentăm cultura națională, limba română. Mă bucur că am reușit împreună cu Ministerul Culturii să aducem în atenția publicului o piesă atât de fascinantă, importantăˮ, a menționat Ana Calinici.

Piesa „Steaua fără numeˮ, un text clasic universal românesc, scris de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, a adunat spectatori de pe ambele maluri ale Prutului. A fost nu numai diaspora Republicii Moldova, dar și diaspora României în toate sălile, au fost prezenți și diplomați importanți, primari, a notat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„.Artiștii noștri sunt cunoscuți atât în diaspora din Republica Moldova, cât și în diaspora din România și, în genere, diaspora este deja amestecată și cultura este unaˮ, a menționat ministrul culturii, Sergiu Prodan. Oficialul a mai spus că există un potențial artistic care trebuie valorificat, există spectatori care sunt gata să umple sălile și fac sute de kilometri pentru a ajunge la un eveniment cultural. Ceea ce lipsește astăzi este sistemul care ar face conexiunea între potențialul artistic și spectator. Este un domeniu care trebuie dezvoltat, a adăugat ministrul.

Festivalul Internațional „Mărțișor în toată lumea”, parte a proiectului guvernamental „Diplomație Culturală”, a debutat pe 6 martie la Cascais (Portugalia). Au urmat alte orașe, precum Frankfurt, Madrid, Milano, Londra, Bruxelles.