logo

Toate sanatoriile din Republica Moldova vor fi privatizate, ONG


http://www.old.ipn.md/ro/toate-sanatoriile-din-republica-moldova-vor-fi-privatizate-ong-7967_1008450.html

Toate sanatoriile din Republica Moldova vor fi în curând privatizate, iar pensionarii şi persoanele aflate în incapacitate de muncă vor trebui să-şi achite serviciile sanatoriale. Despre aceasta a comunicat, într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Protecţia Consumatorilor”, Piotr Guţul. Potrivit lui, prin această acţiune vor fi încălcate drepturilor omului şi legea cu privire la protecţia consumatorului.

Piotr Guţul a declarat în cadrul conferinţei că informaţia a parvenit după ce, în august 2013, s-a adresat către Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor prin care a solicitat informaţii despre privatizarea ÎS Sanatoriul preventoriu „Constructorul” din Chişinău. „La solicitarea mea, am primit un răspuns precum că acest sanatoriu a fost inclus în lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării, deoarece nu este un obiect strategic pentru interesele statului şi care practică activităţi în domeniul liberalizat”, a spus preşedintele asociaţiei. De asemenea, potrivit autorităţilor centrale, întreprinderea va fi privatizată, deoarece necesită investiţii pentru crearea condiţiilor decente de prestarea a serviciilor de profilaxie şi tratament.

Preşedintele asociaţiei a menţionat că, din unele surse, cunoaşte despre faptul că astfel vor fi privatizate toate sanatoriile. „Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci statul va aplica prejudicii morale şi materiale societăţii şi mai ales pensionarilor şi persoanelor aflate în incapacitate de muncă. Aceste persoane nu vor avea suficienţi bani pentru a-şi achita aceste servicii, iar, potrivit Constituţiei, respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o datorie primordială a statului şi toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice”, a menţionat Piotr Guţul.

De asemenea, preşedintele organizaţiei a menţionat că, potrivit legii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de serviciile medicale-sanatoriale gratuit, ceea ce nu se va întâmpla după privatizare. Prezent la conferinţă, membrul asociaţiei, Nicolae Milev, a spus că pensionarii nu vor putea să-şi achite biletele la sanatorii, acestea constituind peste 2 mii de lei.

Piotr Guţul a mai spus că asociaţia se va adresa la CEDO pentru că, prin privatizarea tuturor sanatoriilor, se încălcă drepturile omului.

De bilete de reabilitare medicală beneficiază preponderent persoanele în vârstă şi cu dizabilităţi aflate la evidenţa organelor de asistenţă socială raionale. De regulă, beneficiarilor li se eliberează un bilet de reabilitare medicală o dată la trei ani, iar invalizilor de război o dată în an.