Un copil de un an şi 9 luni din capitală a murit căzând de la etajul 9 al blocului locativ în care locuia familia. Potrivit Institutului de Medicină Urgentă, micuţul, fiind lăsat fără supraveghere, a urcat pe pervaz şi a vrut, probabil, să se sprijine de plasa pentru ţânţari de la fereastră, căzând în gol.
Solicitat de IPN, responsabilul de relaţiile cu presă al instituţiei, Petru Craveţ, a declarat că medicii sosiţi la faţa locului nu au putut decât să constate decesul copilului. Incidentul a avut loc luni seara, 11 mai, pe strada Petru Zadnipru din capitală. Petru Craveţ a menţionat că, odată cu încălzirea vremii, adulţii deschid geamurile şi mulţi dintre ei nu sesizează pericolul pentru copiii mici. Statisticile arată că în această perioadă devin frecvente cazurile de cădere a copiilor de la înălţime. Unii dintre ei se aleg cu traumatisme grave, alţii nu supravieţuiesc.
Petru Craveţ a spus că uneori adulţii consideră că, din moment ce geamul are plasă pentru ţânţari, nu există niciun pericol pentru copil. Or, nu este aşa. Plasele se desprind la un efort neînsemnat, depus chiar şi de un copil mic. La aerisirea încăperilor, adulţii nu trebuie să lase copiii singuri în cameră sau ar fi indicat să iasă în această perioadă cu ei la plimbare. O altă soluţie ar fi sistemul de deschidere a geamului pe verticală (de sus în jos) .
Cât priveşte balcoanele, accesul micuţilor în această parte a locuinţei trebuie restricţionat, pentru că reprezintă un loc deosebit de periculos. Adulţii nu trebuie să pună scaune, mese sau dulapuri la balcon sau lângă fereastră, deoarece copiii pot urca pe ele şi pot cădea de la înălţime. Cea mai bună metodă de protecţie a copilului este supravegherea continuă.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul 2014 peste 2 000 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în Republica Moldova, peste 40 dintre aceştia au decedat. Potrivit unui studiu al proiectului „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova” REPEMOL, 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.