logo

Un tânăr bătut la 7 aprilie 2009 şi-a găsit dreptatea la CEDO


http://www.old.ipn.md/ro/un-tanar-batut-la-7-aprilie-2009-si-a-gasit-dreptatea-la-cedo-7967_1004521.html

CEDO a condamnat Republica Moldova în unul din dosarele 7 aprilie. Reclamantul, Vitalie Iurcu, un tânăr de 19 ani din Chişinău, va primi despăgubiri de 12 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1,5 mii de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli de judecată, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al organizaţiei obşteşti Juriştii pentru Drepturile Omului.

În seara zilei de 7 aprilie 2009, reclamantul, care avea pe atunci 15 ani, se întorcea acasă  prin centrul oraşului. Aproximativ la ora 22.00, a fost oprit de un grup de persoane în uniformă militară, i s-a ordonat să se culce la pământ şi să-şi pună mâinile după cap. Chiar dacă s-a conformat, reclamantul spune că a primit numeroase lovituri pe corp şi în cap. Ulterior a fost eliberat şi i s-a ordonat să meargă acasă, dar după câteva sute de metri a fost oprit iarăşi de un grup de persoane îmbrăcate în negru, cu cagule pe cap, şi i s-a ordonat să se culce la pământ. Din nou a fost torturat, lovit cu bastonul şi primind, printre altele, o lovitură în regiunea ochiului drept. După aceasta, a fost urcat într-un automobil cu alţi tineri şi dus la sectorul de poliţie. Aici a fost forţat să îngenuncheze cu mâinile după cap pentru aproximativ 3 ore într-un subsol. După eliberare, a doua zi la 16.00, băiatul a simţit des dureri în regiunea rinichilor şi a avut dureri de cap. După mai multe investigaţii, medicii au stabilit că băiatul a suferit o traumă cerebrală şi a suferit probleme psihologice tipice victimelor torturii.

În iunie 2009 reclamantul a depus o plângere la Procuratura Generală invocând relele tratamente din 7 aprilie. Peste 5 luni, Procuratura Generală i-a respins cererea ca nefondată. Reclamantul a atacat decizia procurorului la judecătoria Buiucani, care la 3 decembrie 2009 a casat decizia procurorului. Procedurile penale privind acuzaţiile de rele tratamente ale reclamantului sunt pendinte.

În faţa CEDO, Vitalie Iurcu a susţinut că pe durata detenţiei a fost maltratat de poliţie şi că nu a existat o anchetă eficientă a plângerilor sale de maltratare. De asemenea, el s-a plâns că nu a existat un remediu eficient pe marginea plângerilor sale şi că a fost reţinut şi deţinut ilegal. Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 (interzicerea torturii şi a tratamentului inuman şi degradant) CEDO, sub aspect material şi procedural.