Ziua Memoriei, marcată astăzi în toată ţara
http://www.old.ipn.md/ro/ziua-memoriei-marcata-astazi-in-toata-tara-7965_988703.html
Mai bine o pace rea decât un război bun. Au spus astăzi, 2 marie, cei care au venit la Catedrala „Naşterea Domnului” din Chişinău să cinstească memoria combatanţilor căzuţi în acţiunile militare de la Nistru din 1992. La slujba de pomenire au participat şi înalţi demnitari de stat, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Eduard Maican, pe atunci ofiţer de poliţie, spune că a mers împreună cu alţi poliţişti în satele din stânga Nistrului ca să instaureze ordinea constituţională. „Ne-am pomenit, însă, cu gardiştii nelegitim înarmaţi şi susţinuţi de armata a 14-a şi am fost nevoiţi să ne apărăm, anume aşa şi a început războiul”, îşi aduce aminte Eduard Maican.
„Este unica zi când noi putem să ne întâlnim, să vedem cine a mai rămas în viaţă, pentru că în fiece an suntem tot mai puţini. Este ziua când ne aducem aminte cu toţii prin ce am trecut”, a menţionat Oleg Păun. Bărbatul spune că în primăvara anului 1992 a mers la război ca să-şi apere ţara, părinţii şi apropiaţii, lăsând acasă o mamă, o soţie şi un copil.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a menţionat că nicio problemă, fie politică sau de alt gen, nu merită a fi abordată prin prisma unui conflict armat. „S-au pierdut multe vieţi, au rămas multe soţii fără soţi, părinţi fără copii, copii fără taţi, orfani. Vii mereu la aceeaşi concluzie: oricât de dificilă ar fi o problemă, aceasta trebuie rezolvată pe cale diplomatică”, a subliniat Marian Lupu.
De Ziua Memoriei în toate bisericile din ţară s-au ţinut slujbe de pomenire. „Este o tradiţie să fie oficiate parastase şi ridicări în amintirea combatanţilor căzuţi la datorie în conflictul armat de pe Nistru. E un fapt frumos atunci când Biserica îşi aduce aminte de fiecare dată şi fără oboseală de cei care şi-au dat viaţa, s-au jertfit pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea ţării noastre”, spus preotul Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei.
Pe 2 martie mitinguri de comemorare au fost organizate şi pe platoul de la Cocieri, Coşniţa, Tighina. La Căuşeni şi în satul Cheltosu, Cantemir, au fost dezvelite două plăci comemorative în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. Preşedintele-interimar, Marian Lupu, a oferit mai multor persoane distincţii de stat pentru merite în apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, contribuţie la consolidarea mişcării de veterani şi la educarea tinerei generaţii în spiritul patriotismului.
Ziua de 2 martie a fost proclamată de către Parlament Ziua Memoriei. Potrivit unor date neoficiale, în războiul din 1992, care a început la această dată, au murit aproape 300 de combatanţi şi civili.