Procuratura reacţionează la apelul cu privire la caracterul public al şedinţelor în dosarul lui Vlad Filat

Decizia ca şedinţa de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat să fie închisă a fost luată de către instanţă în baza argumentelor prezentate de procurorul de caz. Aceasta este reacţia Procuraturii Generale la apelul public lansat joi, 24 martie, de către un grup de ONG-uri care cer ca judecarea cauzei să fie publică. Instituţia spune că argumentele ca şedinţa să fie închisă nu s-au bazat pe dorinţa procurorului, ci pe obligaţia lui de a nu permite ca şedinţele în acest caz să pericliteze ancheta în dosarul care a rămas în procedura Procuraturii Anticorupţie în privinţa celorlalte capete de acuzare ale lui Vlad Filat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii, mai mulţi martori care au fost sau vor fi audiaţi în procesul menţionat în cadrul şedinţei de judecată, urmează să descrie anumite circumstanţe care formează obiectul învinuirii fostului premier. Instituţia menţionează că în cadrul audierilor, inclusiv, pot fi descrise şi circumstanţe care sunt în proces de investigare, iar prezenţa lor într-un proces public ar putea periclita buna desfăşurare a anchetei şi ar duce la compromiterea unor probe.

Într-o astfel de situaţie, instituţia precizează că procurorii au obligaţia de a lua toate măsurile legale pentru a proteja bunul mers al anchetei. De asemenea, Procuratura aminteşte că dosarul aflat pe rolul instanţei este doar o parte din ancheta care se desfăşoară în cazul fraudei de la BEM.

Potrivit Procuraturii, solicitarea ca sedinţa de judecată să fie închisă este una temporară până la finalizarea anchetei în cazul menţionat sau până la apariţia circumstanţelor care vor elimina orice fel de riscuri pentru buna desfăşurare a acestei anchete. Atunci, potrivit instituţiei, va putea fi analizată posibilitatea ca cel puţin o parte din proces sa fie publică. Caracterul public sau închis al şedinţelor de judecată se decide de către instanţa de judecată la solicitarea părţilor. În acest context, instituţia precizează că nici inculpatul Vladimir Filat, nici apărătorii săi şi nici alte persoane nu au înaintat cereri sau demersuri suplimentare instanţei în vederea examinării publice a cauzei penale.

Joi, 24 martie, mai multe ONG-uri au lansat un apel public prin care solicită judecarea cauzei penale împotriva ex-premierului Vlad Filat în şedinţe publice. Semnatarii afirmă că examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie. Potrivit lor, caracterul public a acestor şedinţe ar clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.