● LUNI, 13 ianuarie
Federaţia Fermierilor pledează pentru o susţinere mai mare a gospodăriilor ţărăneşti
Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat. Preşedintele federaţiei, Valeriu Cosarciuc, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că anul 2014, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, a fost declarat „Anul internaţional al fermelor de familie”. Analistul economic Viorel Chivriga a spus că statul trebuie să susţină gospodăriile agricole mici. Mai ales, că unele dintre ele sunt performante. Nu este normal când acestea beneficiază doar de 20% din suma alocată din buget în fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli. Gheorghe Malcoci, conducătorul unei gospodării ţărăneşti din satul Horeşti, raionul Ialoveni, a spus că nu este uşor să menţii o afacere de familie în agricultură. „Anul trecut am câştigat puţin din terenul cu vii. Preţurile la cereale sunt mici, am încercat să cultivăm şi flori. Dar oamenii mai mult dau pe mâncare decât pe flori. Şi totuşi suntem optimişti. Am trei copii, toţi au rămas acasă, lucrăm împreună”, a spus agricultorul. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că, venind dintr-o societate cu ambiţii de gigantomanie, e greu să admiţi că o gospodărie mică poate fi performantă. Dar asemenea exemple în Moldova există şi atitudinea se schimbă.
Numărul şantierelor de construcţie din Moldova este în creştere
Pe parcursul anului 2013, numărul şantierelor de construcţie în Republica Moldova s-a majorat cu circa 50% – arată datele Asociaţiei „Bursa de Construcţii din Moldova”, care monitorizează construcţiile de la etapa de planificare până la darea în exploatare. Directorul asociaţiei, Alexandru Digolean, a declarat că pe fundalul susţinerii financiare semnificative din partea Uniunii Europene, numărul construcţiilor este în creştere. În cea mai mare parte donatorii europeni au susţinut financiar construcţia blocurilor de locuit şi extinderea mai multor uzine. Totodată, o parte semnificativă din banii europeni sunt investiţi în zonele economice libere, proiecte energetice etc. Alexandru Digolean a spus că Uniunea Europeană rămâne a fi cel mai mare donator al Republicii Moldova, iar estimările arată că anual numărul şantierelor de construcţii din Moldova se va majora cu 20%.
Încă 59 de furnizori de comunicaţii electronice au fost înregistraţi
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a înscris, pe parcursul anului 2013, în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice încă 59 de întreprinzători care au obţinut dreptul de activa în acest sector. Potrivit unui comunicat de presă al ANRCETI, din totalul de 512 furnizori înscrişi în registrul public, 229 (44,7%) sunt furnizori noi intraţi pe piaţa de comunicaţii electronice, iar 283 (55,3%) – furnizori care au activat anterior pe această piaţă în baza licenţelor obţinute până în 2008.
● MARŢI, 14 ianuarie
A crescut nivelul veniturilor impozitate la cotă minimă
Cota de impozitare de 7% va fi aplicată persoanelor fizice pentru venituri anuale impozabile de până la 27852 lei, faţă de 26700 lei în 2013. Veniturile impozabile care vor depăşi această sumă se vor impozita cu 18%. Raportând la 12 luni, cu 7% se va impozita venitul lunar impozabil de până la 2321 lei. De notat, venitul impozabil este venitul brut din care se scad scutirile şi deducerile. Potrivit modificărilor în Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, vor fi scutite de impozit veniturile obţinute de către persoanele fizice din comercializarea producţiei agricole către alte persoane, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi gospodăriilor ţărăneşti. Scutite de impozit vor fi şi mijloacele băneşti obţinute din fondurile speciale sau mijloacele financiare, obţinute sub formă de grant, prin intermediul programelor aprobate de către Guvern, utilizate conform destinaţiei acestora, precum şi veniturile sub formă de royalty ale persoanelor fizice în vârstă de 60 ani şi mai mult din domeniul literaturii şi artei. Nu vor fi impozitate nici veniturile obţinute din proiecte şi granturi internaţionale, care contribuie la dezvoltarea durabilă a sferei învăţământului şi cercetării.
Concurenţa neloială şi salariile „în plic” încă sunt prezente în Moldova, patronate
Confederaţia Naţională a Patronatului (CNPM) este îngrijorată de faptul că guvernarea nu a reuşit, pe parcursul anului trecut, să elaboreze mecanisme de combatere a muncii la negru şi a salariilor „în plic”. Potrivit patronatelor, numărul contribuabililor s-a redus cu peste 200 de mii anul trecut, iar o parte dintre aceştia s-au retras în economia tenebră. Preşedintele confederaţiei, Leonid Cerescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia agenţilor economici nu s-a îmbunătăţit pe măsura aşteptărilor patronatelor. Memorandumul de colaborare dintre Guvern şi businessul legal, propus de către CNPM, nu a fost negociat. Potrivit lui Leonid Cerescu, documentul prevede pârghii de combatere a corupţiei şi concurenţei neloiale, care reprezintă un pericol pentru economia naţională şi pentru societate. Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Alexandru Slusari, a subliniat că, pe fundalul inacţiunilor din partea statului, pe parcursul anului trecut numărul de contribuabili s-a redus de la 1 milion la 760 de mii, în timp ce numărul pensionarilor este în continuă creştere. În această situaţie, Republica Moldova se apropie de proporţii alarmante, când unui salariat îi va reveni un pensionar, pe când norma minimă este de 1 pensionar la 2 salariaţi. Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Oleg Budza, a spus, în aceeaşi conferinţă, că pe parcursul anului 2013 s-a reuşit majorarea salariilor şi îndemnizaţiilor pentru mai multe categorii de persoane. Din luna decembrie anul trecut, sindicatele au iniţiat un proces de negocieri cu Guvernul pentru a majora salariul minim pe ţară până la 1700 de lei şi speră că problema va fi soluţionată până la sfârşitul lunii februarie anul curent. O altă decizie care trebuie luată ţine de modificarea formulei de calculare a pensiilor pentru pensionarii care mai activează în câmpul muncii.
●MIERCURI, 15 ianuarie
Cantitate record de zahăr
În 2013, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii de tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea companiei, în anul 2001. Acest volum a fost extras din aproape 700 de mii tone de sfeclă de zahăr. Pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni – circa 32% din întreaga capacitate de producere a ramurii), „Moldova-Zahăr” SRL (fabrica din Cupcini – 29% din capacitatea de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti – 39%). Potrivit Südzucker Moldova, în anul 2013 productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă a depăşit 40 t/ha. Compania a avut unul din cele mai lungi sezoane de procesare în istoria industriei de sfeclă de zahăr din Moldova – 100 de zile.
Moldova şi FMI vor negocia un nou program de asistenţă
Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional vor negocia un nou program de asistenţă . Despre aceasta s-a discutat la întrevederea prim-ministrului Iurie Leancă cu reprezentanţii misiunii FMI, miercuri, 15 ianuarie. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, şeful misiunii, Max Alier, a declarat că FMI apreciază înalt evoluţia indicatorilor macroeconomici ai Republicii Moldova şi este gata să ofere asistenţă ţării în cadrul unui nou program, care se va axa pe trei obiective principale – asigurarea durabilităţii fiscal-bugetare, menţinerea unei politici monetare prudente şi consolidarea sectorului financiar. Programul ar putea fi încheiat pe un termen de 15 luni. Oficialul a opinat că o creştere economică impresionantă, obţinută în anul 2013, se datorează nu doar rezultatelor bune în agricultură, dar şi politicilor economice adecvate, promovate în Republica Moldova începând cu 2009.
Moldova va negocia cu Rusia un nou acord privind siguranţa produselor de origine vegetală
Moldova va negocia cu Federaţia Rusă un nou acord privind siguranţa produselor de origine vegetală. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de miercuri, 15 ianuarie, a executivului. Partea moldovenească, prin Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, va îmbunătăţi calitatea produselor exportate în Rusia. Totodată, şase centre de standardizare vor fi antrenate în verificarea şi certificarea inofensivităţii produselor de origine vegetală destinate exportului pe piaţa rusească.
● JOI, 16 ianuarie
Israelul oferă o mie de locuri de muncă în construcţii pentru moldoveni
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul agenţiilor teritoriale, selectează muncitorii calificaţi în domeniul construcţiilor, care ar dori să lucreze în Israel. În baza unui acord de colaborare între Republica Moldova şi Israel, urmează să fie selectaţi în total o mie de muncitori. 214 candidaţi selectaţi anterior au plecat la muncă în Israel la finele anului 2013. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie, muncitorii selectaţi trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, bărbaţii cu vârstă cuprinsă între 25 şi 50 ani, fără antecedente penale. O altă condiţie este ca aceştia să nu fi lucrat niciodată anterior în Israel şi să nu aibă rude de prim grad care lucrează în în această ţară. Muncitorii trebuie să corespundă fizic şi medical pentru muncă intensivă în aer liber în condiţiile climaterice din Israel, inclusiv lucru la înălţime. Candidaţii pot aplica la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă după locul de reşedinţă sau trai, prezentând o cerere de aplicare, copia paginii din paşaportul cu datele personale etc.
În 2014 vor fi renovate mai multe drumuri naţionale
Pe parcursul acestui an urmează să fie renovate traseele Soroca-Moghilev-Podolsk, Bălţi-Şoldăneşti-Râbniţa, Bălţi-Sculeni, Rezina-Călăraşi şi Anenii Noi-Ştefan Vodă, până la hotarul cu Ucraina. Vor fi reabilitate şi segmente pe şoselele Hânceşti-Lăpuşna şi Hânceşti-Slobozia Mare. În aceste scopuri, din buget vor fi alocate sume de 380 de milioane de lei, iar creditorii externi vor contribui cu 183 de milioane de euro.
Fondul de Investiţii Sociale din Moldova îşi va putea continua activitatea
Guvernul a ajustat cadrul normativ pentru continuarea activităţii Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). Decizia aprobată conţine şi noi reglementări privind statutul şi rolul organului executiv al fondului. Astfel, organul de conducere a fondului va fi directorul executiv al acestuia, şi nu direcţia executivă. Prin modificarea respectivă se urmăreşte sporirea rolului şi responsabilităţii conducătorului în procesul de administrare a fondului. Directorul executiv va fi selectat prin concurs şi numit de către Consiliul naţional al FISM. Eliberarea acestuia din funcţie se face în baza evaluării performanţei activităţii. Directorul executiv va fi obligat să prezinte Consiliului Naţional, şi după caz, partenerilor de dezvoltare rapoarte semestriale, anuale şi finale privind implementarea proiectelor.
● VINERI, 17 ianuarie
Moldova insistă pe dialogul cu Rusia în problema vinurilor
Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, regretă menţinerea interdicţiei vinurilor moldoveneşte pe piaţa rusească. Într-o emisiune la Radio Moldova, oficialul a spus că negocierile cu Federaţia Rusă pentru reluarea exporturilor de vin continuă. „Am fost de patru ori la Moscova din septembrie anul trecut, când a fost aplicată interdicţia. De fiecare dată ne-au promis că peste o săptămână interdicțiile vor fi ridicate, dar nu s-a întâmplat. Nu cunoaștem care ar mai putea fi problema, pentru că toate cerințele pe care le-au înaintat partenerii noștri din Federația Rusă le-am îndeplinit. Dar vom continua să negociem”, a menţionat ministrul. Vasile Bumacov a spus că urmează să discute cu omologul său rus, Nicolai Fedorov, pe care îl va întâlni în următoarele zile la expoziţia Săptămâna Verde, la Berlin (Germania). Întrebat când va fi exportată în UE prima partidă de vinuri sub brandul de țară „Vin de Moldova”, lansat recent, Vasile Bumacov a spus că foarte curând, în cadrul unei expoziții internaționale care se va desfășura tot la Berlin.
Un grup de acţionari ai Victoriabank solicită convocarea Adunării Generale pe 28 februarie
Acţionari ai Victoriabank S.A. solicită convocarea Adunării Generale, la 28 februarie, în regim extraordinar. Aceştia au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că sunt îngrijoraţi de situaţia din interiorul băncii, iar conducerea instituţiei refuză să le ofere informaţii veridice. Ruslan Doboş, vicedirector finanţe la compania Asito, unul dintre acţionarii Victoriabank, spune că instituţia a scăzut în topul celor mai profitabile bănci din Moldova, de pe locul 2 pe locul 3, şi situaţia se poate înrăutăţi mai mult. Angela Maxim, juristul principal al companiei Asito, a comunicat jurnaliştilor că un grup de acţionari, care deţine peste 25% din acţiunile băncii, a cerut convocarea Adunării Generale. Cererea, împreună cu ordinea de zi în care se anunţa intenţia de a alege o nouă conducere a băncii, a fost depusă la cancelaria instituţiei. Angela Maxim a mai spus că, la 31 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia comitetului de direcţie de convocare a Adunării Generale pentru data de 6 februarie. Ion Dorogoi, reprezentantul companiei Corplexus LTD, alt acţionar al Victoriabank, susţine că actuala conducere a băncii are un comportament ciudat faţă de acţionari. La ultima adunare, din 15 noiembrie 2013, nu li se dădea voie să vorbească acţionarilor şi se votau decizii încălcându-se procedura. Ion Dorogoi este de părere că, prin încălcările comise, conducerea instituţiei va încerca să manipuleze unele decizii care se vor lua în defavoarea sa.