● LUNI, 15 aprilie
Premieră pentru Republica Moldova: 10 companii vinicole participă la expoziția Vinitaly
În orașul italian Verona este inaugurată expoziția internațională Vinitaly - cel mai important târg de vinuri și băuturi spirtoase care adună operatori din sectorul vitivinicol de pe piețele internaționale. Republica Moldova este reprezentată, în premieră, ca parte a pavilionului Ministerului de profil al Italiei, de către 10 companii vinicole.
Un scaner mobil performant va fi procurat pentru postul vamal Tudora-Starokazacie
Un scaner mobil performant pentru autocamioane va fi procurat pentru postul vamal de frontieră cu Ucraina Tudora-Starokazacie pentru a fluidiza traficul transportului de mărfuri și a reduce riscul de contrabandă. USAID, prin intermediul programului său Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, oferă asistență Serviciului Vamal din Moldova în achiziționarea echipamentului, care este solicitat de transportatorii de mărfuri.
Contribuabilii pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit reținut în plus
Începând cu data de 1 mai, Serviciul Fiscal de Stat va recepționa a cererile privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus de la persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova pentru perioada 2023. Cererea depusă anterior termenului stabilit se examinează începând cu ziua următoare termenului stabilit pentru prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit.
Pe 18 aprilie se deschide un iarmaroc cu material săditor lângă Piața Centrală
Un iarmaroc cu material săditor și semincer va fi amenajat în Chișinău lângă Piața Centrală, pe strada Varlaam, între străzile Armenească și Tighina. Viceprimarul Olga Ursu a organizat o ședință cu producătorii autohtoni, la care s-a decis deschiderea iarmarocului din 18 aprilie.
● MARȚI, 16 aprilie
Peste 180 de cereri au fost depuse la AIPA pentru subvenții la lapte
Peste 180 de cereri au fost depuse Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru plățile directe per kilogram de lapte de vacă. Valoarea totală a subvențiilor solicitate este de 69 de milioane de lei.
● MIERCURI, 17aprilie
BERD acordă un împrumut pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.
Licitația de la Aeroport va fi relansată
Aeroportul Internațional Chișinău anunță că va relansa licitația pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Aceasta după ce la licitația încheiată recent și-a depus dosarul o singură companie – Lagardere Travel Retail. Membrii comisiei de licitație au constatat că ofertantul nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală.
● JOI, 18 aprilie
Igor Grosu: Andrei Spînu își face bine meseria și este bine intenționat
Eșecul licitației de la Aeroport aduce prejudicii de imagine, însă procesul trebuie continuat astfel încât acest obiectiv strategic să fie scos definitiv de sub controlul bandiților. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce a eșuat o nouă licitație privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport. Șeful Legislativului spune că licitația trebuie continuată astfel încât la Aeroport să vină o companie cu renume, care are experiență internațională în gestionarea spațiilor comerciale.
Oportunități de dezvoltare a pieței de capital, discutate la Washington de delegația BNM
Dezvoltarea pieței de capital va oferi alternative de finanțare pentru companii, precum și oportunități de investiții. Și Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a-și moderniza economia și de a asigura stabilitatea financiară și prosperitatea pentru cetățenii moldoveni. Declarațiile aparțin guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, care conduce delegația ce participă în aceste zile în cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale de la Washington.
După „Gazprom”, și Inter RAO poate pierde poziții în Moldova
După ce a eliminat monopolul „Gazprom”-ului pe piața națională de gaze, Republica Moldova este pe cale să obțină o alternativă avantajoasă și curentului electric de la „Moldavskaia GRES, deținută de Inter RAO (Rusia). Într-un interviu acordat publicației azere Report, ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a vorbit despre proiectul transportării energiei electrice din Azerbaidjan printr-un cablu electric pe fundul Mării Negre spre România, fiind luate în calcul și necesitățile Republicii Moldova.
Agenția Proprietății Publice și-a lansat pagină web nouă
Agenția Proprietății Publice a lansat o pagină web nouă. Instituția dă asigurări că informațiile vor fi actualizate în timp util. Tot astăzi, a fost prezentată și platforma de instruire pentru membrii consiliilor întreprinderilor cu capital de stat.
● VINERI, 19 aprilie
O misiune a FMI vine în Moldova pentru a analiza evoluțiile recente din economie
O misiune a Fondului Monetar International, condusă de Clara Mira, va efectua în perioada 22 aprilie-2 mai o vizită în Republica Moldova. Reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerović, precizează într-o declarație pentru presă că misiunea FMI va purta discuții în contextul a celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).
Combinatul de vinuri Cricova a exportă 70% din producție în UE
Anul trecut, 70% din exporturile combinatului de vinuri Cricova au fost destinate piețelor din Uniunea Europeană. Este vorba despre un volum de aproximativ 2 milioane de sticle vândute pe piața românească și 1,2 milioane de sticle comercializate în alte țări europene.
„În ultimii ani, Uniunea Europeană a devenit un partener comercial vital pentru Republica Moldova, iar vinurile moldovenești, și mai ales cele de la combinatul de vinuri Cricova sunt apreciate de consumatorii europeni”, precizează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
● SÂMBĂTĂ, 20 aprilie
Numărul vizitatorilor în Moldova în anul 2023 a depășit recordul istoric din 2019
Timp de 20 de ani, din 2004 și până în prezent, pensiunile moldovenești, un sector al turismului practic inexistent, au reușit să înregistreze aproape 50 de mii de vizitatori, atât localnici cât și străini. Doar în ultimii trei ani s-a triplat numărul vizitatorilor, față de ceea ce a fost până la pandemie. Anul trecut 391 de mii de persoane au vizitat Republica Moldova, fiind depășit recordul istoric din 2019, când au fost înregistrați 375 de mii de turiști. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Moldovenii s-au împrumutat mai mult în martie
În luna martie, creditele noi acordate au constituit 5 144,3 milioane de lei, în creștere cu 12,1% față de luna februarie. Cele mai solicitate rămân creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 59,6% în totalul celor acordate.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, partea majoră (74,9%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 852,1 milioane de lei, în creștere cu 9,6% față de luna precedentă.
Dräxlmaier aduce noi investiții în Republica Moldova
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță un nou împrumut până la 75 de milioane de euro (80,1 milioane de dolari) pentru producătorul german de componente auto Dräxlmaier Group, localizat inclusiv în Moldova. Actualul împrumut acordat subdiviziunilor Dräxlmaier din Moldova, România și Macedonia de Nord, va servi extinderii capacității de producție a cablajelor de înaltă tensiune și sistemelor de baterii pentru vehicule electrice.