● LUNI, 21 iulie
Riscul denunţării de către Tiraspol a Acordului de Asociere cu UE
Sistemul economic din regiunea transnistreană este „fracturat”, fiind bazat pe câteva întreprinderi foarte mari, pe când sectorul mic şi mijlociu este foarte plăpând. Denunţarea de către administraţia din stânga Nistrului a Acordului de Asociere cu UE, semnat şi ratificat de către Moldova, va duce treptat la izolarea economică a regiunii. La aceste concluzii au ajuns autorii studiului: „Revista economică regională: regiunea transnistreană”, elaborat de către Centrul analitic independent Expert-Grup. Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor, co-autor al studiului, a comunicat, într-o conferinţă de presă, că administraţia din regiune menţine artificial valoare rublei transnistrene, iar rezervele valutare s-au redus de până la 8 ori faţă de limita admisibilă.
Directorul ANRE, demis
Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a fost eliberat din funcţie printr-o hotărâre susţinută de majoritatea parlamentară. Preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, a precizat că proiectul a fost înaintat în contextul sesizării Biroului de probaţiune Râşcani, cu privire la executarea hotărârii judecătoriei Buiucani, care a intrat în vigoare şi a rămas definitivă în martie 2014, prin care Victor Parlicov este privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de un an.
Parlamentul a anulat datoria Glorinal
Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede scutirea companiei de construcţii Glorinal de datoria de circa 25 de milioane de lei faţă de bugetul de stat. Anularea datoriei companiei faţă de bugetul de stat se face „în contul stingerii datoriilor formate în procesul de executare a lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Complexului Monastic Curchi, se menţionează în proiectul de lege. Mănăstirea Curchi, situată în Codrii Orheiului, este o mănăstire de călugări, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene.
e-Factura va fi implementată în peste 150 de instituţii publice
Până la 1 septembrie, peste 150 de instituţii publice urmează să fie conectate la sistemul automatizat „e-Factura”, anunţă un comunicat de presă al Guvernului. Pe parcursul lunii august, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat va organiza un program de instruire privind utilizarea sistemului e-Factura, iar până la 1 septembrie va asigura conectarea la sistemul automatizat a ministerelor, autorităţilor administraţiei publice centrale subordonate Guvernului şi a instituţiilor publice autonome.
Odată ajunse pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor avea acces în toată lumea
Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi premierul Iurie Leancă au discutat, la Chişinău, despre decizia Uniunii Europene de a dubla, din toamna anului curent, cotele de import a unor categorii de fructe şi legume moldoveneşti. Comisarul european a spus că, odată ajunse pe piaţa europeană, produsele moldoveneşti vor ajunge în toată lumea. Iurie Leancă l-a asigurat pe oficialul de la Bruxelles că reformele vor continua şi vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca produsele moldoveneşti să se regăsească pe rafturile din UE.
19,5 milioane de lei pentru diminuarea efectelor sancţiunilor ruseşti
Guvernul a aprobat acordarea sumei de 19,5 milioane de lei pentru a promova produsele autohtone şi a diminua efectele sancţiunilor ruseşti asupra exportului de fructe şi legume din Moldova. Autorităţile vor elabora un regulament de procurare a merelor de la producătorii autohtoni pentru a le acorda copiilor în grădiniţe, elevilor la şcoală şi tinerilor în armată, câte un măr pe zi. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că urmează să se creeze un grup de lucru din reprezentanţii instituţiei pe care o conduce, dar şi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării, care va institui regulamentul de procurare a merelor pentru a le distribui în grădiniţe, şcoli şi în unităţile militare.
● MARŢI, 22 iulie
Trei monede comemorative noi. Una este consacrată aniversării Constituţiei
Banca Naţională a Moldovei pune în circulaţie trei monede comemorative din argint, ca mijloc de plată şi în scop numismatic, una dintre acestea fiind consacrată aniversării a 20-a a Constituţiei Republicii. Moneda consacrată aniversării Constituţiei are valoarea nominală de 100 de lei şi greutatea de 13 grame. Este emisă cu un tiraj de 1000 de exemplare şi completează seria: „Evenimente istorice”, împreună cu a doua monedă – „125 de ani de la fondarea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală”.
Eventis Mobile solicită ANRCETI îndeplinirea deciziilor judecătoreşti
Compania Eventis Mobil solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) şi Camerei Înregistrării de Stat să îndeplinească deciziile instanţelor judecătoreşti. Avocaţii companiei au spus la o conferinţă de presă că se încalcă toate normele legale privind eschivarea de la îndeplinirea obligaţiunilor. Avocatul Eventis Mobile, Andrei Iosip, a spus că instituţiile abilitate din Republica Moldova refuză neîntemeiat să execute actele judecătoreşti, cauzând astfel prejudicii materiale atât persoanelor juridice implicate în tranzacţii, cât şi creditorilor societăţii. Potrivit lui, actualmente, există mai multe acte judecătoreşti care obligă ANRCETI să transmită licenţa SRL „Iulerom” şi Camera Înregistrării de Stat să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial unic al Eventis Mobile.
Câteva companii petroliere anunţă ieftinirea combustibilului
Câteva companii petroliere au anunţat Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică (ANRE) despre reducerea preţurilor de comercializare a motorinei şi a gazului lichefiat începând de astăzi, 22 iulie. În opinia specialiştilor ANRE, unul din motivele principale pentru modificarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a acestor tipuri de carburanţi este întărirea poziţiei leului moldovenesc în raport cu dolarul american.
Registrul de Stat al Controalelor a devenit funcţional
A devenit funcţional Registrul de Stat al Controalelor, o platformă online comună a organelor abilitate cu funcţie de control, care permite automatizarea planificării controalelor, evidenţei efectuării controalelor planificate şi inopinate şi publicării acestora pe portalul public controale.gov.md. Prin automatizarea procesului de planificare şi evidenţă se evită controalele abuzive, repetate şi nejustificate. Sistemul va identifica, în mod automat, suprapunerea controalelor planificate de mai multe organe de control asupra aceluiaşi agent economic. De asemenea, sistemul va semnala încălcarea prevederilor legislative de către un organ de control (spre exemplu, în cazul apariţiei în grafic a unor controale repetate, nejustificate, din partea unui organ de control la unul şi acelaşi agent economic, în decurs de 1 an).
Misiunea FMI şi-a încheiat vizita la Chişinău
Experţii Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, s-au aflat la Chişinău între 16-22 iulie. Scopul misiunii a fost de a examina situaţia din sectorul financiar-bancar al ţării şi de a discuta despre asistenţa pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova şi despre punerea în aplicare a politicilor structurale după expirarea programului susţinut de FMI. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la sfârşitul misiunii experţii s-au întâlnit cu premierul Iurie Leancă. Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat evoluţia situaţiei macroeconomice în anul 2014 şi pe termen mediu, politicile monetare promovate de Banca Naţională a Moldovei, situaţia din sistemul financiar al ţării.
Guvernul e în căutare de soluţii ca să diminueze pierderile producătorilor de fructe
Premierul Iurie Leancă a declarat, după o întrevedere cu producătorii de fructe şi legume, că Guvernul este în căutare de soluţii menite să le diminueze pierderile suportate ca urmare a interdicţiei aplicată de Federaţia Rusă. O primă soluţie anunţată este alocarea a 20 de milioane de lei, bani din care statul va cumpără de la producători fructe pentru şcoli, grădiniţe şi armată. Premierul a lăsat să se înţeleagă că este în discuţie cu oficiali din mai multe ţări europene privind majorarea exporturilor de fructe, legume şi conserve din Moldova pe piaţa europeană.
●MIERCURI, 23 iulie
SUA vor sprijini agricultura Moldovei cu 10 mln de dolari în acest an
Împreună cu cele 2,8 milioane anunţate mai devreme, SUA vor contribui cu peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în Moldova în anul 2014, cu un accent semnificativ pe competitivitatea sectorului privat în agricultură, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în Moldova. Banii vor fi alocaţi pentru sporirea competitivităţii agriculturii de valoare înaltă, în special a merelor, strugurilor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor şi cireşelor. De asemenea, SUA sprijină eforturile Moldovei de conformare cu regulamentele UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv adoptarea standardelor fitosanitare sporite.
Banii din care se vor cumpăra fructe de la producătorii locali vor ajunge luni pe conturi
Cele 20 de milioane de lei pentru achiziţionarea merelor de la producătorii locali pentru grădiniţe şi şcoli vor ajunge luni, 28 iulie, pe conturile Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Premierul Iurie Leancă i-a cerut ministrului agriculturii şi industriei alimentare să elaboreze un mecanism de achiziţie. În deschiderea şedinţei de miercuri a Guvernului, prim-ministru a spus că este necesar de identificat posibilităţi de suplinire a fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Joi, 24 iulie, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a conveni asupra unor scheme de reeşalonare a datoriilor unor producători la rambursarea creditelor accesate de la bănci. Premierul a spus că este necesar de solicitat şi întreprinderilor Moldovagaz şi Gas Natural Fenosa să aibă o atitudine mai înţelegătoare faţă de producători în situaţia complicată în care s-au pomenit.
Cooperare moldo-israeliană
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Israel vor coopera în baza unui memorandum semnat la Chişinău, în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-israeliene pentru cooperare comercial-economică. Ministrul agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, co-preşedinte al comisiei din partea Republicii Moldova, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că relaţiile comerciale între Moldova şi Israel sunt în ascensiune, în special în sectorul agroindustrial.
● JOI, 24 iulie
Ajutor pentru creşterea eficienţei energetice
Republica Moldova ar putea beneficia de un grant de 20 de milioane de euro, din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P), pentru creşterea eficienţei energetice, în special a întreprinderilor din sectorul municipal. Guvernul de la Ghişinău a iniţiat negocieri în acest sens. Vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, a precizat că Moldova poate beneficia de cele 20 de milioane de euro, contribuind cu doar 1 milion de lei la suplinirea fondului E5P.
Consiliul de administrare al Fondului pentru Eficienţă Energetică are preşedinte nou
Ministrul economiei, Andrian Candu, a fost ales, prin votul unanim al membrilor Consiliului de administrare al Fondului pentru Eficienţă Energetică, noul preşedinte al acestuia. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Fondul îşi propune să aloce, până la sfârşitul anului curent, circa 450 de milioane de lei pentru proiecte de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile din sectoarele public şi privat.
Produsele agricole moldoveneşti vor trece mai uşor vama cu Ucraina
Conducătorii autorităţilor vamale au convenit asupra facilitării exporturilor de produse agricole moldoveneşti pe teritoriul Ucrainei. Decizia vine ca urmare a discuţiei telefonice a prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu omologul său ucrainean, Arsenii Iaţeniuc. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, partea ucraineană a oferit asigurări în privinţa neadmiterii barierelor netarifare la importul produselor agricole din Republica Moldova.
Băncile se angajează să vină în ajutorul producătorilor
Managerii băncilor comerciale au manifestat deschidere faţă de propunerile de a ajuta producătorii de fructe şi legume şi au promis că îşi vor revizui politicile de creditare faţă de aceştia. Informaţia a fost comunicată de către premierul Iurie Leancă, după discuţiile pe care le-a avut joi, 24 iulie, cu reprezentanţii a 14 bănci comerciale din ţară. „Efectele sancţiunilor aplicate de Federaţia Rusă nu creează riscuri majore pentru parametrii macroeconomici. Aceasta pentru că în următoarele patru-cinci luni se aşteptă o finanţare externă de circa 250 de milioane de dolari, de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi din partea companiilor de telefonie mobilă care îşi vor reînnoi licenţele. Intrările respective vor permite şi o reducere a presiunii asupra leului. Moneda naţională se va aprecia faţă de dolar şi euro, iar rezultatele vor fi vizibile chiar de săptămâna viitoare”, a declarat premierul.
Producătorii moldoveni merg în România pentru a stabili contacte de livrare a produselor
Săptămâna viitoare, un grup de producători agricoli şi exportatori de produse vegetale din Republica Moldova se va deplasa la Bucureşti pentru a se întâlni cu reprezentanţii întreprinderilor comerciale din România. În cadrul întâlnirilor se vor stabili contacte directe de conlucrare în domeniul livrării şi comercializării de fructe, legume şi conserve din Republica Moldova. Despre aceasta au discutat joi, 24 iulie, prim-ministrul Iurie Leancă cu omologul său de la Bucureşti, Victor Ponta, în cadrul unei convorbiri telefonice.