Avocata unui cetățean german: Clientul meu este vizat pe nedrept într-un dosar penal

Avocata unui cetățean german acuză că clientul său este vizat pe nedrept într-un dosar penal în Republica Moldova, în cadrul căruia a fost reținut nemotivat de mai multe ori. Cetățeanul european este persecutat de organele din Moldova de mai bine de 13 ani, a declarat Angela Procopciuc într-o conferință de presă la IPN.

Într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general și conducerii de vârf a țării, avocata a relatat că, în 2003, Friedrich Maier a fost convins de o familie din Moldova să devină fiduciar, fondator nominal al unei companii. Cetățeanul german a început să aibă primele bănuieli că ceva nu merge bine când pe adresa sa din Germania au început a veni documente, de la autoritățile din Republica Moldova, în care se invocau fapte la care nu avea nicio atribuție. Beneficiarul companii din Moldova l-a convins să nu-și facă griji, spunându-i că sunt formalități.

În 2006, pe numele său a fost disjuns un proces penal în care Friedrich Maier a fost suspectat de „însușirea bunurilor proprietarului în proporții deosebit de mari și falsificarea actelor oficiale”. Clientul său a aflat despre acest dosar abia în 2016. Tot atunci a aflat că este dat în căutare internațională. Aflându-se cu familia la odihnă în Bulgaria, a fost reținut de colaboratorii poliției locale pe motiv că este dat în urmărire internațională. Bulgaria a refuzat însă extrădarea cetățeanului german Republicii Moldova întrucât nu au fost prezentate dovezi rezonabile privind necesitatea reținerii acestuia și, în consecință, Friedrich Maier a fost eliberat. Un an mai târziu, în 2017, fiind într-o deplasare de serviciu în Bosnia și Herțegovina, iarăși a fost reținut pe motiv că este în căutare internațională, în baza aceluiași dosar, dar a fost eliberat pentru că și de această dată autoritățile moldovenești nu au pus la dispoziție actele confirmative solicitate.

Angela Procopciuc declară că a contestat darea în căutare a clientului său. O comisie Interpol din Franța a constatat că cetățeanul german a fost dat în căutare internațională în 2009, în baza unui mandat de arest anulat, lucru care este interzis.

Potrivit avocatei, clientului ei i-au fost încălcate în Republica Moldova drepturi elementare, iar vina o pune pe procurorii anticorupție Viorel Morari și Dorin Compan, dar și pe ex-procurorul general Eduard Harunjen.

Avocata solicită, printr-o scrisoare deschisă adresată procurorului general Alexandr Stoianoglo și conducerii de vârf a țării, să ia la evidență cazul lui Friedrich Maier. Actualmente clientul său se află în Germania și nu poate părăsi țara deoarece la Interpol figurează ca o persoană dată în căutare internațională.

  • Angela Procopciuc despre arestul clienului sau
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.