Moldova poate avea un rol esențial în reconstrucția Ucrainei după război, conferință

De la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, în februarie 2022, Ucraina are mare nevoie de ajutor. Și după terminarea războiului, Ucraina va trebui susținută pentru a putea să restabilească bazele unei țări libere și prospere. Republica Moldova poate avea un rol esențial în reconstrucția de după război. Pot fi create oportunități atât pentru companiile ce-și doresc să investească în Ucraina, cât și pentru companiile ucrainene care doresc să valorifice la maximum oportunitățile oferite de drumul european pe care l-au ales. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Reconstrucția  Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”, organizată astăzi la Chișinău, transmite IPN.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a declarat că valoarea pagubelor suportate de Ucraina până în prezent se ridică la sute de miliarde de dolari. Tot mai mulți experți consideră că Republica Moldova va avea un rol crucial în procesul de reconstrucție a Ucrainei în perioada post-război. „Moldova are 17 puncte terestre de trecere a frontierei cu Ucraina și oferă cele mai bune condiții pentru amplasarea spațiilor de producție și de depozitare a produselor de importanță strategică pentru Ucraina – țevi, generatoare, transformatoare”, a precizat Boris Foca.

Președintele Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, a menționat că, de la începutul agresiunii Federației Ruse, țările democratice, inclusiv România, au fost alături de Ucraina. La fel, și după terminarea războiului, Ucraina va trebui susținută. „Ne propune de a crea oportunități atât pentru companiile ce-și doresc să investească în Ucraina, cât și pentru companiile ucrainene ce-și doresc să valorifice la maximum oportunitățile oferite de drumul european pe care l-au ales”, a menționat Dan Nuțiu.

Conferința este organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, Camera de Comerț Italo-Moldavă, Camera de Comerț și Industrie Franța Moldova și Asociația Investitorilor din România. Conferințe similare urmează să fie organizate și în România, Italia și Franța.

La eveniment participă reprezentanți din structuri din Ucraina, precum Ambasada Ucrainei la Chișinău, Asociația Ucraineană a Surselor de Energie Regenerabilă, Confederația Constructorilor din Ucraina, UkraineInvest, Consiliul de Afaceri Ucraino-Chinez, Asociația pentru Dezvoltarea și Reconstrucția Regiunilor din Ucraina și Inițiativa celor Trei Mări (uniune a treisprezece state membre ale Uniunii Europene situate în Europa Centrală și de Est și a două țări partenere: Ucraina [din 2022] și Republica Moldova [din 2023]).  De asemenea, au fost invitate pentru participare mai multe instituții din Republica Moldova, precum Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Energiei, Agenția de Investiții, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.