Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova, prin care se stabileşte că figuranţii proceselor de judecată pot fi reprezentaţi în instanţă şi de alte persoane, nu doar de avocaţi, creează impresia că este promovat în favoarea funcţionarilor publici. Constatările aparţin experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au expertizat documentul.
Proiectul promovează modificări prin care persoanele licenţiate în drept vor putea să-şi reprezinte în instanţele de judecată rudele până la gradul III, iar asociaţiile obşteşti care promovează apărarea drepturilor omului – pe membrii şi beneficiarii lor. De asemenea, dreptul de a reprezenta o persoană în judecată îl vor avea persoanele juridice care prestează servicii de consultanţă şi asistenţă juridică calificată, în baza contractului.
Adelina Bâcu, expert CAPC, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN, că nota informativă a proiectului de lege nu conţine argumente suficiente. Iar argumentele precum pierderea încrederii în avocaţi, petiţii la Parlament prin care se plâng cetăţenii că avocaţii nu-şi onorează obligaţiunile – sunt considerate subiective de către expert.
Proiectul de lege promovat repetă parţial prevederile legislative prin care se stabileşte că asociaţiile obşteşti pot reprezenta persoane în judecată. Cât ţine de persoana juridică, care obţine acest drept, expertul spune că şi un absolvent de la drept ar putea fi angajat să reprezinte drepturile unui client în judecată, dar fiindcă nu are calificarea necesară, poate încălca dreptul omului la apărare. Adelina Bâcu a spus că acest proiect de lege vine să readucă haosul care era până în 2010, când permisiunea ca şi alte persoane să reprezinte în judecată a dus la exercitarea dreptului la apărare necorespunzător.
Galina Bostan, preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a menţionat că, din punctul de vedere al reformei justiţiei, prin adoptarea acestui proiect de lege se va face un pas înapoi. Mai mult chiar, Galina Bostan consideră că proiectul este promovat cu intenţie, mai ales după ce un proiect similar, care prevedea că anumiţi funcţionari publici ar putea fi reprezentanţi în instanţa de judecată, nu a trecut. Ea crede că astfel funcţionarii publici de acum îşi pregătesc un loc de retragere după ce vor pleca din funcţie.
Această expertiză a fost realizată în cadrul proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.