Crăciunul este pentru moldoveni o sărbătoare de familie
https://www.old.ipn.md/ro/craciunul-este-pentru-moldoveni-o-sarbatoare-de-familie-7967_979873.html
Majoritatea creştinilor ortodocşi din Moldova serbează Crăciunul pe stil vechi, la 7 ianuarie, după calendarul iulian. „Crăciunul este pentru cetăţenii Moldovei, sărbătorea cea mai plăcută din familie, la care trebuie să ne bucurăm, să ne veselim că s-a născut Isus Hristos. Copii care au fost cuminţi şi au învăţat bine la şcoală primesc cadouri, umblă cu colindatul, iar mama pregăteşte o masă bogată în bucate, a comunicat pentru Info-Prim Neo, folcloristul Nicolae Băieşu.
„Crăciunul este marcat printr-o masa bogata, care conţine bucate făcute din carne de porc, ceea ce simbolizează dorinţa de a avea un trai îmbelşugat, avut. De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească friptura de porc, cârnaţii de porc, sarmalele, răciturele, cozonacul, pâinea, Crăciunul sau colăcelul de Crăciun, fructele, peştele, dulciurile şi băutura. Gospodinele mai coc colăcei pentru colindătorii care vin să binecuvânteze gospodăria”, spune folcloristul.
Potrivit lui Băieşu, colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în unele sate ale ţării. Astfel, cete de copii, baieţi şi fete până la 15 ani, se aduna la o casa unde repetă colindele şi, odată cu venirea serii, îşi încep colindatul. Colindătorii poarta trăistuţe în care pun darurile oferite de gospodari şi acest obicei semnifică noroc şi belşug în casa gospodarului.
„Acolo unde sunt în casă fete mari, gospodinele pregătesc colaci pentru flăcăii care umblă seara cu colindatul. Fata, dacă are în ceata de colindători un admirator, îi oferă acestuia colacul. Stăpânul casei le dă parale, îi pune la masă, îi cinsteşte cu un pahar de vin”, a mai spus folcloristul.
Sărbătoarea Crăciunului este precedată de un post, care durează şase săptămâni, 15 noiembrie - 24 decembrie pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou şi 24 noiembrie-7 ianuarie pentru cei care sărbătoresc pe stil vechi, în timpul căruia este interzisă consumarea produselor din carne, ouă şi lapte. Cu câteva zile înainte, conform tradiţiei, oamenii taie porcul şi pregătesc bucatele tradiţionale pentru masa de Crăciun.
La 7 ianuarie, sărbătoresc Crăciunul Bisericile Ortodoxe a Ierusalimului, Rusă, Sârbă, Georgiană, Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.