Atunci când scad preţurile la grâu, este normal ca acestea să scadă şi la pâine şi alte produse de panificaţie, a menţionat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, răspunzând la o întrebare în context a presei – transmite IPN.
Bumacov a spus că acele întreprinderi de panificaţie din raioane care în anul trecut au majorat preţurile la pâine, în prezent, când grâul este mai ieftin ar putea să le reducă, dar nu automat.
„În ce priveşte SA Franzeluţa, întreprinderea a menţinut preţurile, nu le-a scumpit, deşi grâul şi făina s-au scumpit. Astfel, că dacă preţul la pâine va fi micşorat, reducerea va fi una nesemnificativă. Cu atât mai mult că o treime din producţia SA Franzeluţei este pâine socială”, a specificat el.
Bumacov a fost de acord că pâinea socială nu ajunge la toţi consumatorii pentru care este destinată. Dar aceasta, în opinia sa, nu din cauza că sunt mici cantităţile în care se produce, ci pentru că mecanismul de distribuire este ineficient.
„Este necesar ca persoanele cărora le este destinată această pâine socială să primească compensaţii nominale şi să procure pâine la preţul cu care se vinde pentru toţi consumatorii. Aceste persoane sunt în etate sau au probleme de sănătate, deseori ele nu reuşesc să stea în rânduri şi pâinea socială este procurată sau pentru a fi comercializată mai apoi la un preţ mai mare sau mai ales de cetăţenii ce locuiesc în preajma Chişinăului pentru a hrana animalelor”, a spus el.
Bumacov nu a precizat când ar putea fi elaborat noul mecanism de compensare, dar a spus că aceasta nu ţine de competenţa MAIA.