Autorităţile publice locale înregistrează restanţe mari în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice, iar recomandările Curţii de Conturi pentru remedierea iregularităţilor depistate nu sunt respectate, constată Tatiana Savva, expert la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.
Tatiana Savva a comunicat, la o conferinţă de presă, că anual valoarea totală a iregularităţilor identificate de Curtea de Conturi se ridică circa 8 miliarde de lei. O treime din aceste iregularităţi sunt comise de către autorităţile publice locale. Iregularităţile nu se referă la banii pierduţi, ci banii cheltuiţi neconform. Practica demonstrează însă că 10% din banii cheltuiţi neconform sunt pierduţi.
Expertul a transmis chestionare către autorităţile publice locale din ţară pentru a vedea cauzele admiterii iregularităţilor. Printre acestea este menţionată lipsa capacităţilor de administrare a veniturilor şi cheltuielilor, dar şi a patrimoniului public la nivel local. O altă cauză este lipsa de specialişti şi cadrul legal este inconsistent.
Autorităţile publice centrale nu pot sancţiona autorităţile locale pentru iregularităţile admise, dar executivul ar putea lansa campanii de comunicare cu autorităţile locale, ca acestea să fie pregătite să gestioneze corect banii şi patrimoniul, a recomandat expertul de la Expert-Grup.
Odată cu aprobarea noii redacţii a Legii privind finanţele publice locale, autorităţile locale vor avea autonomie totală în gestiunea banilor publici şi a patrimoniului. În 2014, bugetul autorităţilor publice locale a fost de peste 11 miliarde de lei, 7 miliarde dintre care au reprezintat transferurile de la bugetul de stat.