Sarea iodată nu modifică gustul, culoarea sau forma produselor fabricate, INTA
https://www.old.ipn.md/ro/sarea-iodata-nu-modifica-gustul-culoarea-sau-forma-produselor-fabricate-inta-7967_973004.html
Sarea iodată nu modifică gustul, culoarea sau forma produselor fabricate. La această concluzie au ajuns specialiştii Institutului Naţional de Tehnologii Alimentare (INTA) după o serie de cercetări ştiinţifice şi testări de laborator a mai multor tipuri de brânzeturi şi legume conservate, preparate în aceleaşi condiţii industriale, dar cu sare fortificată cu iod, în loc de sarea obişnuită folosită de producători, transmite Info-Prim Neo.
„Cercetările au durat aproape jumătate de an. Am testat minuţios produsele fabricate cu sare iodată şi am ajuns la concluzia că ele nu se deosebesc practic deloc de cele preparate cu sare obişnuită”, menţionează directorul INTA, Natalia Ţislinscaia. „Mirosul sau gustul de iod nu a fost sesizat, iar calitatea produselor nu a deviat deloc de la standarde”, a adăugat Natalia Ţislinscaia.
Pentru a convinge publicul larg de acest lucru, INTA a organizat la 11 decembrie o degustare publică a produselor preparate cu sare iodată. O comisie specială constând din reprezentaţi ai institutului, Guvernului, Departamentului de Standardizare şi Metrologie, specialişti de la întreprinderile producătoare, precum şi jurnaliştii au gustat produsele fabricate cu sare iodată şi cele fabricate cu sare obişnuită, comparându-le între ele.
Acţiunea a fost organizată de INTA şi Ministerul Agriculturii, cu sprijinul financiar al UNICEF în Moldova. „Vrem să demonstrăm publicului larg şi producătorilor că sarea iodată nu dăunează calităţii produselor alimentare, aşa cum se vehicula anterior. Mai mult decât atât, consumul zilnic de alimente pregătite cu sare iodată asigură sănătatea întregii familii”, susţine coordonatorul programului „Acces echitabil la serviciile de calitate” în cadrul UNICEF Moldova, Svetlana Stefaneţ.
Evenimentul se înscrie într-o serie de acţiuni care fac parte din Programul Naţional de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod aprobat de Guvern în 2007. Documentul presupune importarea din 1 martie 2007 în ţară numai a sării iodate, creşterea ratei de utilizare de către familii a sării alimentare iodate până la 90% şi extinderea utilizării sării iodate în toate ramurile industriei alimentare începând cu 1 ianuarie 2009.