Şcoala din satul Borceag, raionul Cahul, este în căutare de finanţări pentru a efectua mai multe lucrări de reparaţie. Potrivit profesorilor din localitate, din cauza stării deplorabile a instituţiei, în săli este rece şi umed, pereţii sunt mucegăiţi, iar vântul suflă prin geamurile învechite. Solicitat de IPN, Ministerul Educaţiei a comunicat că instituţia se confruntă cu un deficit financiar, provocat de faptul că după reorganizarea din liceu în gimnaziu, utilizează doar 24 la sută din clădire, iar cheltuielile pentru întreţinerea întregului local rămân excesive. De asemenea, ministerul vine cu anumite sugestii pentru şcoala din Borceag, dar şi alte instituţii care se află în situaţii similare.
Alexandru Gaibu, profesor de limba engleză, a declarat pentru IPN că în prezent se desfăşoară ore în sălile doar de la etajul 1 şi 2, iar etajul 3 a fost închis. În general, clădirea instituţiei se află într-o stare deplorabilă care pune în pericol sănătatea elevilor şi cadrelor didactice. În special, necesită reparaţii acoperişul care este deteriorat şi pe timp de ploaie apa pătrunde în încăperi. Pe pereţii din săli din cauza umezelii apare mucegai, iar din această cauză copiii şi profesorii de multe ori se îmbolnăvesc. Şi prin geamurile învechite suflă vântul şi intră frigul.
Profesorul a mai spus că şi faţada şcolii are nevoie de o renovare, pentru că în prezent se întâmplă ca de pe pereţii clădirii, care se surpă, să cadă pietre. Alexandru Gaibu a menţionat că ultima dată şcoala a fost reparată capital în anul 1972, iar în prezent lucrul acesta este imposibil din lipsă de bani. Autorităţile raionale s-au declarat disponibile să ofere o parte din finanţare, cu condiţia ca şi comunitatea sau instituţia să-şi asume o altă parte. Specialiştii au evaluat costurile pentru reparaţii la circa un milion de lei, bani pe care şcoala nu îi are.
Profesorul Alexandru Gaibu face parte din categoria oamenilor cărora le pasă, de aceea vrea să se implice în căutarea surselor necesare pentru reparaţia şcolii şi identificarea potenţialilor finanţatori.
Răspunzând la solicitarea Agenţiei IPN, Ministerul Educaţiei precizează că liceul teoretic „Ion Creangă” a fost reorganizat în gimnaziu, cu un contingent de 153 de elevi divizaţi în 9 clase, din septembrie 2014. Bugetul instituţiei pentru 2014 a constituit 1,5 milioane de lei, fiind alocate suplimentar resurse pentru alimentaţia copiilor. Bugetul calculat pentru anul financiar 2015 este de 1,6 milioane de lei. Instituţia poate, de asemenea, beneficia de mijloace financiare pentru infrastructură din componenta raională. Deficitul financiar cu care se confruntă instituţia este cauzat de faptul că, în prezent, capacitatea clădirii gimnaziului (640 de locuri) este utilizată în proporţie de numai 24%, ceea ce generează cheltuieli excesive pentru întreţinere.
De asemenea, Ministerul precizează că mecanismul actual de finanţare a şcolilor oferă posibilitatea acumulării unui fond la nivel de raion pentru a finanţa proiecte costisitoare, pe care şcolile nu le pot realiza din surse proprii. Pentru crearea acestui fond, consiliul raional/municipal poate reţine până la 3% din bugetul şcolilor. Suplimentar, Ministerul Educaţiei alocă bani pentru lucrări de renovare şi dotare a instituţiilor de învăţământ cu sprijinul partenerilor internaţionali, precum proiectul Băncii Mondiale şi fondurile oferite de Guvernul Japoniei. Pentru toate formele de sprijin financiar, instituţiile de învăţământ sunt selectate în bază de concurs.
De asemenea, Ministerul informează că şcolile au posibilitatea să participe la competiţiile deschise pentru contractarea unor proiecte, inclusiv internaţionale, fără a preciza care sunt acestea.