logo

Vicepremierul Spînu, despre contractul cu Gazprom, prețuri și Pachetul energetic III


https://www.old.ipn.md/ro/vicepremierul-spinu-despre-contractul-cu-gazprom-preturi-si-pachetul-7966_1085440.html

Contractul cu Gazprom a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani. Rezervarea volumelor de gaze s-a făcut pentru perioada noiembrie 2021-octombrie 2022 și, cu două luni înainte de octombrie 2022, se vor face rezervări pentru anul ulterior. În condițiile noului contract, prețurile de livrare prognozate pentru luna noiembrie urmează să fie de circa 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar pentru decembrie sub 400 de dolari, a declarat, luni, într-o conferință de presă, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, transmite IPN.

Cât despre tarifele pentru consumatorii finali, Moldovagaz face calcule și le va prezenta Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Oricare ar fi majorarea, autoritățile vor veni cu sprijin pentru cetățeni, a declarat Andrei Spînu.

În conferința de presă, vicepremierul a comunicat că, până la sfârșitul anului 2022, guvernele de la Chișinău și de la Moscova vor semna un acord în domeniul energetic. Acesta va include păstrarea statutului „Moldovagaz” SA, inclusiv neaplicarea sancțiunilor sau a unor reorganizări forțate până la întoarcerea datoriilor față de Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Protocolul semnat recent la Sankt Petersburg nu se face vreo referință exactă la suma datoriei, această urmând să fie precizată ca urmare a unui audit independent, efectuat de către o companie care va fi selectată în bază de concurs.

Viceprim-ministrul a mai spus că, până pe 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei pentru gazul livrat malului drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani. În ceea ce ține de implementarea Pachetului energetic III,
Republica Moldova rămâne angajată în implementarea acestuia. „Ce am convenit noi? Că pe parcursul anului 2022, în care avem de rezolvat o problemă ce ține de datorii, să ne abținem de la anumite acțiuni care ar periclita rezolvarea acestei probleme. Vorbim de anul 2022, în care trebuie să aibă loc ședința a Comisiei mixte moldo-ruse, în noiembrie, trebuie să facem auditul datoriei, trebuie să avem un acord semnat între Moldovagaz și Gazprom, nu guvern, privind reglementarea acestei datorii și, până la finalul anului, să avem un acord interguvernamental, în care să fie clar cum se reglementează datoria și alte probleme. Pentru că nu avem probleme doar pe partea gazelor, sunt și alte probleme pe domeniul energetic”, a declarat Andrei Spînu.

Răspunzând la întrebările presei, Andrei Spînu a declarat că suma totală achitată pentru gazele achiziționate din surse alternative este de aproape 17 milioane de dolari.

Vicepremierul a spus că, în perioada următoare, Comisia pentru Situații Excepționale urmează să se convoace și să decidă dacă starea de urgență în legătură cu criza în sectorul energetic va fi menținută până pe 20 noiembrie, așa cum s-a decis anterior, sau va fi ridicată mai devreme.