Activele băncilor din dreapta Nistrului sunt de 9 ori mai mari decât pe malul stâng

Activele sistemului bancar din partea dreapta a Nistrului sunt de aproape 9 ori mai mari decât activele băncilor din regiunea transnistreană. Între cele două sisteme bancare se poate observa o disproporţionalitate atât în privinţa mărimii, cât şi a structurii. La aceste concluzii a ajuns Ion Tornea, autorul studiului „Perspectivele reintegrării ţării prin prisma apropierii sectoarelor bancare din Republica Moldova şi regiunea transnistreană”, publicat de IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

„După o perioadă îndelungată în istoria negocierilor şi a încercărilor de găsire a unor soluţii pentru diferendul transnistrean, devine din ce în ce mai evident că interacţiunea economică dintre părţi poate constitui premisa cea mai bună în vederea găsirii unei soluţii politice ulterioare. În acest context, apropierea dintre cele două sectoare bancare poate fi una dintre cele mai productive soluţii”,  a declarat expertul la prezentarea studiului.

Ion Tornea menţionează că sistemul bancar din stânga Nistrului este unul închis, subordonat politicului, care permite creditarea administraţiei publice, fapt interzis de legislaţia Moldovei. Iar informaţia cu privire la acţionarii băncilor lipseşte. Mai mult ca atât, susţine autorul, sistemul bancar al regiunii transnistrene are un cadru de reglementare „împrumutat” din Rusia.

Ion Tornea vine cu o serie de recomandări pentru crearea unor mecanisme de interacţiune, formate din reprezentanţi ai comunităţii de afaceri şi ai societăţii civile. De asemenea, se menţionează necesitatea de a creşte transparenţa negocierilor pe subiectele economice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.