Comisia Electorală Centrală, îndemnată să aprobe decizii în interesul cetățenilor

Membrii grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot îndeamnă Comisia Electorală Centrală să ia o decizie corectă la ședința de luni,12 martie 2018, în cadrul căreia va fi examinat subiectul privind înregistrarea sau neînregistrarea grupului. Totodată, membrii grupului au îndemnat cetățenii să participe la ședință pentru a asista la adoptarea deciziilor care îi vizează.

Ștefan Gligor, președintele Biroului executiv al grupului de inițiativă, a declarat la o conferință de presă la IPN, că există mai multe suspiciuni, potrivit căror, membrii CEC ar putea iarăși respinge înregistrarea grupului. Activistul a amintit că săptămâna trecută CEC a înaintat Parlamentului un demers, prin care a cerut să interpreteze mai multe articole noi din Codul Electoral, în partea ce ține de dreptul cetățenilor de a-și exercita dreptul de a organiza referendumuri, asupra cărora ar exista momente de incertitudini.

Expertul susține că deși interpretarea legii o poate face doar Parlamentul, demersul a fost trimis spre examinare „în mod netransparent” Comisiei juridice, care nu ar avea astfel de competențe. Potrivit lui, Comisia parlamentară a oferit CEC-ului un aviz consultativ, elaborat de către deputatul democrat, Sergiu Sârbu, care spune că în Constituție referendumurile legislative nu sunt reglementate expres, astfel că asemenea acțiuni nu pot fi desfășurate.

Ștefan Gligor a menționat că înainte de formarea grupului de inițiativă a solicitat CEC-ului informații suplimentare despre pașii pe care trebuie să-i întreprindă pentru a fi totul în conformitate cu legea. El susține că există o nedumerire de ce CEC a solicitat să fie interpretate articolele cu privire la dreptul cetățenilor cu privire la referendumuri, odată ce a explicat membrilor grupului de inițiativă cum să procedeze, astfel încât să respecte procedura.

Valeriu Pașa, secretarul grupului de inițiativă, a spus că deși există un termen de 15 zile în care CEC urma să examineze setul de documente și să anunțe dacă înregistrează sau nu grupul, această chestiune a fost lăsată pentru ultima zi. Valeriu Pașa a vorbit și despre o inițiativă legislativă a Ministerului Justiției, prin care se propune modificarea Codului Electoral, iar ca urmare se va interzice oricărei entități, decât Parlamentul (1/3 din deputați) să inițieze referendumuri legislative și consultative. În opinia sa, dacă acest proiect va fi adoptat, este pus sub semnul întrebării dreptul cetățenilor de a-și exercita dreptul suveran de a iniția referendumuri.

„Această inițiativă legislativă este o tentativă de sabotare a unui eventual referendum. Vom colecta semnături, între timp vor aproba proiectul și ne vor spune că deja nu mai aveți dreptul să desfășurați referendumul. Guvernarea restricționează orice tentativă a cetățenii  de a-și exercita drepturile constituționale”, a spus Valeriu Pașa.

„Ni se declară că se dorește parcurs european, dar în realitate are loc o restrângere a democrației, care este într-un proces continuu de degradare. De la un regim hibrid pe care îl avem acum, până la regim autoritar mai este un singur pas”, a spus analistul Victor Ciobanu.

Ianina Spinei, expert Transparency International Moldova, susține că cetățenii moldoveni trăiesc într-un stat capturat de către PDM, care se teme de popor. Din această cauză, potrivit ei, este împiedicat dreptul cetățenilor de a-și exercita dreptul suveran, de a desfășura referendumul prin care să se revină la sistemul de vot proporțional.

În opinia analistului Alexei Tulbure, CEC este o instituție care „funcționează într-un regim manual pentru guvernare, unde nu există legi și norme, dar există voința liderului PDM, Vlad Plahotniuc, și interesele de moment ale acestuia”. „Să fi fost o instituție independentă demult trebuia înregistrat grupului de inițiativă, dar nu să caute posibilități de a stopa dorința cetățenilor de a organiza un referendum”, a spus Alexei Tulbure.

„Facem apel către membrii CEC ca decizia de astăzi să se încadreze în câmpul legal. Există viață și după plecarea lui Vlad Plahotniuc. Facem apel către cetățeni să vină la CEC să vadă cu proprii ochi cum CEC ia o decizie care îi vizează”, a spus Sergiu Tofilat, expert al asociației Comunitatea „WatchDog.md”.

Andrei Lutenco, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că democrația nu este un spectacol al unui singur actor, ci al întregului popor. Potrivit lui, testarea democrației în Republica Moldova se va produce astăzi, la ședința CEC.

  • stefan gligor despre uzurparea puterii in stat.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.