Comunităţile locale din Moldova vor continua acţiunile în susţinerea descentralizării

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) continuă acţiunile de susţinere a procesului de descentralizare a ţării şi împotriva tărăgănării  implementării noului sistem de finanţe publice locale. Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că această reformă este una din cele mai importante şi care asigură condiţii reale pentru demolarea verticalei de putere în societate, democratizarea ţării şi îmbunătăţirea serviciilor publice, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de CALM, anume caracterul profund democratic al acestei reforme creează o problemă mare pentru politicieni, care nu doresc democratizarea ţării şi sunt speriaţi de pieredrea pârghiilor de manipulare politică, administrativă şi financiară asupra autorităţilor publice locale, în special, în ajunul alegerilor. „Societatea este ademenită şi/sau speriată în mod evident eronat şi manipulatoriu, cu crearea unor fonduri de 1 miliard de lei pentru autorităţile publice locale, lichidarea unui număr mare de primării şi poziţia ostilă a FMI faţă de noul sistem de finanţe locale. Ceea ce în realitate şi la o analiză mai profundă, se constată a fi nişte neadevăruri grave şi inadmisibile”, se menţionează în mesajul Congresului.

CALM susţine că apariţia unor fonduri pentru autorităţile publice locale în valoare de 1 miliard de lei, în condiţiile Republicii Moldova unde distribuirea acestor fonduri este extrem de politizată şi lipsită de reguli clare, nu reprezintă altceva decât o încercare de corupere a autorităţilor cu folosirea banilor publici în scopuri strict electorale. Mai mult ca atât, reprezentaţii autorităţilor locale spun că astfel de abordare anti-europeană, va genera din nou mari discuţii şi suspiciuni în privinţa modului de folosire a banilor europeni, care urmează să vină în Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere la UE.

CALM e de părere că noul sistem de finanţe locale asigură pentru toate comunităţile un fond de echilibrare şi compensare, pentru a asigura menţinerea şi dezvoltarea echitabilă a comunităţilor cu un potenţial economic mai mic. Iar în al doilea rând, noul sistem de finanţe locale va oferi posibilităţi mult mai mari pentru comunităţile mici de a acumula venituri şi presta servicii cetăţenilor.

„Constatăm semnale importante de susţinere, simpatie şi solidaritate cu acţiunile autorităţilor locale din Moldova din partea partenerilor şi colegilor noştri din Uniunea Europeană. De aceea, CALM anunţă public, că va continua toate acţiunile necesare în vederea convingerii şi determinării clasei guvernamentale actuale de a implementa, începând cu anul 2014, noul sistem de finanţe publice locale şi că descentralizarea puterii şi consolidarea autonomiei locale sunt în interesul întregii societăţi”, scrie în comunicatul Congresului.

CALM a pregătit o adresare la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu solicitarea misiunii de post-monitorizare. De asemenea, va cere Guvernului să prezinte, conform legii, un raport privind evoluţia procesului de descentralizare din Republica Moldova, iar Parlamentului – organizarea unor dezbateri publice privind situaţia în domeniul descentralizării şi consolidării autonomiei locale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.