Pentru al doilea an consecutiv, viitura ecologică de primăvară pe râul Nistru nu va fi posibilă. Nivelul apei este prea scăzut, iar acest lucru afectează grav procesul natural de reproducere al peștilor, în special al celor care depun icre pe vegetația din zonele inundabile. Unele specii sunt deja amenințate cu dispariția, transmite IPN, cu referire la Eco Presa.
Potrivit specialiștilor, în această perioadă a anului, râul ar trebui să iasă din matcă și să inunde luncile, pentru a oferi condiții prielnice depunerii icrelor. Însă nivelul redus al apei, cauzat de lipsa ploilor în Carpații ucraineni, face imposibil acest fenomen. În prezent, debitul apei în Nistru este de doar 100 de metri cubi pe secundă, iar temperatura scăzută a apei complică reproducerea.
Ilia Trombițki, doctor în științe biologice și director al Asociației Internaționale „Eco-TIRAS”, explică faptul că peștii fitofili, adică cei care depun icre pe plante, au nevoie de zone umede și întinse pentru reproducere. În lipsa viiturii ecologice, aceștia „nu au unde să-și depună icrele și există risc să nu avem pește”.
Viitura ecologică este o măsură prin care se imită revărsarea naturală a râului, afectată de barajele construite pentru hidrocentrale. Pentru a fi realizată, este nevoie de acumulări mari de apă în lacul de la Dnestrovsk, din Ucraina. Însă, la începutul lunii aprilie, nivelul apei în rezervor era de doar 117,5 metri deasupra nivelului mării, mult sub pragul de circa 121 de metri, necesar pentru declanșarea viiturii.
Anul trecut, viitura nu a avut loc, la solicitarea Ucrainei, care a invocat necesitatea utilizării apei pentru producerea de energie electrică. În acest an, chiar dacă s-ar dori, rezervele nu permit o deversare suplimentară.
Totuși, o specie de pește pare să se adapteze condițiilor actuale: heringul de Dunăre, care își depune icrele direct în apă, a fost deja observat în Nistru. Însă, pentru celelalte specii, riscurile rămân mari.
Potrivit specialiștilor, în următoarea perioadă este crucial ca nivelul apei din lacul de acumulare să crească, pentru ca atât Moldova, cât și Ucraina să dispună de suficiente rezerve de apă, în eventualitatea unei veri secetoase.