Curtea Constituţională dă undă verde revizuirii Constituţiei prin referendum republican

Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa civică de revizuire a articolelor 60, 70, 78 şi 89 din Constituţia Republicii Moldova prin referendum republican. La originea cauzei se află sesizarea depusă la CC de Comisia Electorală Centrală, prin care se solicita avizarea iniţiativei civice, transmite IPN.

CEC a recepţionat setul de documente în vederea înregistrării unui grup de iniţiativă civică pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional. Iniţiativa prevede organizarea referendumului republican constituţional decizional. Se intenţionează a supune referendumului republican un proiect de Lege pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova.

Proiectul de lege prevede că la referendum vor fi adresate următoarele întrebări: „1. Sunteţi pentru modificarea art. 60 alin. (2) al Constituţiei în vederea reducerii numărului deputaţilor, prin substituirea cifrei 101 cu cifra 71? – Pentru. – Contra”; „2. Sunteţi pentru excluderea alineatului (3) al art. 70 din Constituţie, care stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa? – Pentru. – Contra”; „3. Sunteţi pentru modificarea şi completarea art. 78 din Constituţie în vederea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat? – Pentru. – Contra”; „4. Sunteţi pentru expunerea articolului 89 din Constituţie într-o nouă redacţie, care să prevadă că, în cazul săvârşirii de către Preşedintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituţia, Parlamentul poate aproba iniţiativa a cel puţin o treime din deputaţi, de suspendare din funcţie, cu organizarea în cel mult 70 de zile a unui referendum privind demiterea Preşedintelui? – Pentru. – Contra”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că prevederile din proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei nu contravin dispoziţiilor constituţionale şi că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei nu încalcă limitele revizuirii.

De asemenea, Curtea a statuat că, după adoptarea de către CEC a hotărârii cu privire la iniţierea referendumului, Parlamentul are obligaţia constituţională de a stabili neîntârziat data şi de a aloca mijloacele financiare necesare desfăşurării referendumului republican, în condiţiile legii. Astfel, Parlamentul nu poate cenzura sau bloca posibilitatea poporului de a decide prin referendum revizuirea Constituţiei.

Avizul Curţii este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 
   

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.