Detalii cu privire la urmărirea penală ce vizează protestul de duminică, 24 aprilie

74 de poliţişti au fost audiaţi în calitate de martori în cadrul urmării penale iniţiate pe faptul dezordinilor în masă din timpul protestului din 24 aprilie, de la Chişinău. De asemenea, pe numele tânărului, reţinut în seara aceleaşi zile pentru participarea activă la dezordinile în masă şi rănirea unui poliţist, a fost emis un mandat de arest pentru 20 de zile. Despre aceasta a anunţat şeful Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei, Grigore Moga, transmite IPN.

Potrivit acestuia, ca urmare a acţiunilor violente din timpul protestului au suferit 43 de colaboratori ai poliţiei, 19 dintre care au avut nevoie de acordarea asistenţei medicale. „17 poliţişti s-au adresat în prima zi. În zilele următoare, angajaţii poliţiei, care au fost antrenaţi în menţinerea, asigurarea şi restabilirea ordinii publice,care au venit în municipiul Chişinău din alte subdiviziuni teritoriale al IGP, la locul de trai s-au adresat la policlinicile şi medicii de sector şi le-a fost acordată asistenţa medicală cuvenită”, a precizat sursa. Grigore Moga a mai spus că cei cinci poliţişti internaţi cu traume cranio-cerebrale, fracturi, luxaţii etc se află încă în spitalul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, s-a stabilit că au fost deteriorate trei automobile parcate pe strada Bulgară, suma pagubelor fiind estimată la circa 30 de mii de lei. Şi subdiviziunilor MAI le-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de opt mii de lei, ca urmare a sustragerii sau deteriorării mijloacelor speciale de protecţie individuală.

Şeful Direcţiei a declarat, totodată, că trei cetăţeni au adresat plângeri pentru că ar fi fost abuzaţi de către poliţişti în timpul acţiunii de protest.

După încheierea protestului, într-un briefing de presă, şeful IGP, Alexandru Pânzari a declarat că, după acţiunea de protest, a fost pornit un dosar penal pe faptul declanşării dezordinilor în masă de pe strada Bulgară.

Conform legislaţiei penale, acţiunile de organizare sau conducere a unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, distrugeri de bunuri, de aplicarea a obiectelor utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Duminică, 24 aprilie, în Piaţa Marii Adunării Naţionale, a avut loc un protest antiguvernamental, organizat de către Platforma DA. Oamenii veniţi din mai multe localităţi ale ţării au cerut demisia actualei guvernări, desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale şi întoarcerea miliardului furat din sistemul financiar-bancar. Manifestanţii au înconjurat clădirea Guvernului, ulterior au protestat pe strada Bulgară, unde se presupune că loceşte prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi ulterior, în faţa clădirii Global Business Center, unde se crede că ar fi sediul companiilor acestuia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.