Reformele în domeniul financiar-bancar au început, însă se desfăşoară lent, susţin experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au monitorizat acţiunile din ultimele trei luni în acest sector. Într-o conferinţă de presă la IPN, aceştia au declarat că în direcţia reformării sistemului s-a constatat o activizare atât a autorităţilor, cât şi comunităţii donatorilor. În pofida acestui fapt, experţii susţin că măsurile întreprinse până în prezent nu sunt suficiente, nici pentru soluţionarea crizei bancare, şi nici pentru prevenirea crizelor similare pe viitor.
Raportul de monitorizare a reformelor din sistemul financiar-bancar include patru domenii: pachetul financiar-bancar, proiectul foii de parcurs. Totodată a fost monitorizată desfăşurarea concursului de selectare a candidatului la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei şi asistenţa tehnică în domeniul financiar-bancar.
Expertul Dumitru Pîntea a spus că după şocurile din anul trecut din sistemul bancar, în 2016, situaţia pare să se fi stabilizat. Acesta a precizat că se observă o tendinţă de creştere a ponderii depozitelor în lei, bazată pe revenirea încrederii populaţiei în valuta naţională. De asemenea, Dumitru Pîntea a declarat că, că există o scădere a numărului creditelor în lei şi în valută, din cauza politicii monetare care face creditele extreme de scumpe pentru populaţie. Expertul a spus că riscurile, în anul 2016, pentru sistemul bancar se referă la creşterea creditelor neperformante, degradarea încrederii populaţiei în sistemul bancar autohton şi concentrarea bancară.
La rândul său, autorul raportului, Adrian Lupuşor, a declarat că experţii susţin reformele ce vizează sistemul financiar-bancar incluse în Foaia de parcurs privind reformele prioritare. Totuşi, aceştia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procesul lent de derulare a controalelor de audit de la cele trei bănci aflate în regim de supraveghere specială. Adrian Lupuşor afirmă că în timp ce în UE, pentru bănci de zeci de ori mai mari, asemenea controale durează 1-2 luni, în cazul Republicii Moldova controalele la două bănci au durat de circa două ori mai mult, iar la cea de-a treia bancă auditul încă nu a fost finalizat.
Referindu-se la concursul de selectarea candidatului la funcţia de guvernator al BNM, expertul a precizat că procesul s-a desfăşurat cu succes. Totuşi, în opinia lui Adrian Lupuşor, comisia pentru selectarea candidatului a avut doar un rol consultativ, decizia finală aparţinându-i preşedintelui Parlamentului. Experţii consideră că una dintre lacunele acestui proces a fost şi faptul că lista criteriilor de evaluare a candidaţilor a fost evaluată şi aprobată abia după colectarea dosarelor din partea tuturor candidaţilor.
Autorul raportului a menţionat că problemele din sistemul financiar, necesită a fi soluţionate printr-o serie de reforme în domeniul. Totodată, printre principalele măsuri de soluţionare a problemelor sunt întărirea independenţei BNM, fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare, dar şi sporirea transparenţei acţionarilor din sistemul bancar.