Comisia Electorală Centrală (CEC) va veni cu un proiect de document către Parlament şi Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în care va solicita armonizarea legislaţiei electorale. Secretarul CEC, Andrei Volentir, a declarat că discrepantele sunt multiple, dar cele mai semnificative se referă la elaborarea listelor electorale şi dreptul la vot al deţinuţilor, transmite IPN.
Conform legislaţiei naţionale, listele electorale sunt generate de Registrul de stat al alegătorilor, pus în aplicare anul trecut. Conform reglementărilor locale, listele electorale se elaborează şi se administrează de către primării. Ca rezultat, au existat două liste electorale care nu corespund între ele, a explicat secretarul CEC. La alegerile başcanului, din 22 martie, primăriile din UTA Găgăuzia au prezentat liste electorale cu 105 mii de alegători, pe când aceleaşi primării au prezentat mai devreme pentru plasarea în Registrul de stat al alegătorilor date despre 131 de mii de alegători. Ceea ce înseamnă o discrepanţă de 26 de mii de alegători, un lucru anormal, apreciază secretarul CEC.
O altă problemă semnalată ţine de dreptul la vot al deţinuţilor. Andrei Volentir a specificat că legislaţia naţională a fost adusă în concordanţă cu actele internaţionale la care ţara este parte, ca de exemplu Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin care a fost eliminată restricţia de vot pentru persoanele deţinute, pe când în UTA Găgăuzia această restricţie a rămas în vigoare. „Persoanele care îşi ispăşesc pedeapsă acum în UTA Găgăuzia nu pot să voteze şi este o situaţie anormală. Această prevedere a actlui normativ local este în necorespundere atât cu legislaţia naţională în ansamblu, cât şi cu legislaţia internaţională la care Moldova este parte”, a adăugat Andrei Volentir.
Başcanul Găgăuziei a fost ales din primul tur, la 22 martie. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale din Comrat, Irina Vlah a acumulat 32 543 de voturi, ceea ce constituie 51,01% din totalul sufragiilor.