Parlamentul a ratificat joi, 13 iulie, Acordul de finanțare dintre Republica Moldova, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul fiduciar al Programului de adaptare a micilor producători în vederea realizării Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), semnat la Roma la 11 aprilie 2017. Valoarea proiectului este de 23,7 milioane de dolari, dintre care 5,5 milioane de dolari sunt sub formă de grant, transmite IPN.
Potrivit viceministrului agriculturii și industriei alimentare, Vasile Luca, creditul în mărime de 18,2 milioane de dolari este acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de grație de cinci ani, la o rată fixă a dobânzii de 1,25% și comision pentru deservire în mărime de 0,75%.
În cadrul proiectului este prevăzută construcția a 24 de rețele de aprovizionare cu apă pentru irigare pentru 75 de producători agricoli, cu un potențial de irigare acoperind o suprafață de 1400 ha. Pentru cultivarea culturilor cu valoare înaltă pe suprafețe irigate urmează a fi create peste 700 de locuri de muncă, dintre care 280 permanente.
De asemenea, în cadrul proiectului urmează a fi reabilitate 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului agricultorilor la zonele de producere, de care vor beneficia 50 de întreprinderi și peste 1200 de familii din 12 sate. Totodată, aproximativ 420 de fermieri vor beneficia de granturi pentru realizarea măsurilor de îmbunătățire a rezistenței la schimbările climatice. La fel, de credite în condiții preferențiale vor beneficia peste 450 de micro antreprenori, 150 de tineri antreprenori și cel puțin 20 de întreprinderi mici și mijlocii.
Pentru diminuarea efectului de erodare a solului și micșorarea impactului produs de schimbările climaterice, în cadrul proiectului va fi finanțată construcția și reabilitarea lacurilor de acumulare a apei de la precipitații cu o suprafață de peste 30 de hectare, vor fi plantate sau reabilitate 200 de hectare de fâșii forestiere și 200 de hectare de terenuri înierbate.
Tratatul va intra în vigoare după promulgarea de către șeful statului a legii pentru ratificare. Perioada de implementare a acordului este de șase ani, urmând să fie finalizat în anul 2022.