Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită Parlamentului să adopte Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în baza proiectului elaborat sub egida Comisiei Electorale Centrale. Reprezentanţii Coaliţiei au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că proiectul de lege este acoperă întregul proces electoral, asigurând transparenţă în procesul de finanţare a partidelor şi campaniilor.
Secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Pnafil, a comunicat că în Parlament au fost depuse 2 proiecte de legi cu privire la finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale – unul al ex-deputatului democrat Vlad Plahotniuc şi altul elaborat sub egida CEC, şi înaintat de către Guvern. Însă aceste proiecte au deja peste un an de când sunt în legislativ, fără să ajungă pe ordinea de zi a şedinţelor plenare.
Nicolae Panfil consideră că nu se găseşte un numitor comun pentru a promova aceste modificări legislative. „Proiectul elaborat sub egida CEC a fost consultat cu experţi interni şi externi. Cerem ca Parlamentul să-l ia ca bază pentru modificările legislative”, a subliniat secretarul coaliţiei.
Alexei Buzu, membru al Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, a spus că, dacă şi se votează modificările, atunci nu se ştie când CEC va reuşi să se conformeze acestora. Respectiv, se cere urgentarea procesului de către legislativ. „Ne îngrijorăm că pentru a reuşi adoptarea modificărilor Parlamentul va jertfi unele prevederi foarte importante, iar legea va avea un caracter superficial”, a atenţionat Alexei Buzu.
El a mai spus că acum sunt lacune grave în legislaţia privind finanţarea partidelor politice. Anterior, au devenit publice date prin care unele formaţiuni aveau donatori cu venituri mult mai mici decât donaţia făcută.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte notează că succesul legii adoptate va fi măsurat prin prevederile acesteia, aşa ca: micşorarea plafonului de donaţii către partide şi crearea unei instituţii cu abilităţi de a controla cum se aplică legea. Un alt aspect important, din punctul de vedere al coaliţiei, este finanţarea partidelor din bugetul de stat, precum şi promovarea femeilor şi a tinerilor pe listele de partid. Însă, potrivit îngrijorărilor reprezentanţilor coaliţiei, în Parlament ar putea să nu treacă această prevedere, deoarece ar putea avea efect prost în campania electorală din acest an.
Reprezentanţii coaliţiei au menţionat că în Parlament mai este şi un alt proiect de lege, care prevede cotele de reprezentare a tinerilor şi femeilor pe listele de partid, dar şi adoptarea acestuia se tergiversează, ceea ce creează bănuieli că partidele nu-şi doresc mai mulţi tineri şi mai multe femei pe listă.