Partide şi ONG-uri comemorează 76 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către URSS

Mai multe formaţiuni politice şi organizaţii ale societăţii civile au comemorat astăzi, 28 iunie, 76 de ani de la ocupaţia Basarabiei de către Uniunea Sovietică, transmite IPN.

Membrii şi simpatizanţii Partidului Liberal au depus flori la piatra comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Flori şi lumânări pentru cei care au suferit din cauza ocupaţiei sovietice din 28 iunie 1940”, scrie pe pagina de facebook a formaţiunii.

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova, a scris pe reţele de socializare că 28 iunie 1940 este ziua care a marcat profund destinul ţării. „A urmat calvarul deportărilor, foametea şi oprimarea spiritului naţional. Astăzi, la o distanţă de 76 de ani, avem nevoie ca niciodată de coeziune şi solidaritate pentru a depăşi ororile trecutului. Să învăţăm lecţiile istoriei, să nu admitem ca demagogia şi populismul unor politicieni să ne menţină încătuşaţi în incertitudine şi lipsa de viitor”, se spune în  mesajul politicianului.

Partidul Dreapta a lansat un apel public către conducerea ţării să întreprindă acţiuni  în vederea comemorării acestei date prin declararea pe întreg teritoriul Republicii Moldova, prin lege, a zilei de 28 iunie drept „Zi de comemorare a victimelor regimului comunist ca rezultat al genocidului, deportărilor şi foametei organizate”.

Membrii Asociaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie” au anunţat că vor merge, în seara zilei, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu un tricolor imens, pentru a transmite mesajul că Republica Moldova simte româneşte şi trebuie să revină la vechile hotare.

La 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu război. În contextul presiunilor venite de la Moscova, armata şi administraţia română s-au retras pentru a evita războiul, iar pe 28 iunie armata roşie a URSS a intrat în Basarabia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.