Mai mult de 6 mii de fermieri din toată ţara au cerut compensaţii prin intermediul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Suma totală solicitată este de peste 91 de milioane de lei. Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură anunţă că 36 de milioane de lei au fost deja transferaţi către fermieri, transmite IPN.
„Toate compensaţiile solicitate vor fi achitate până la finele anului sau cel târziu până în ianuarie 2016. Cu părere de rău, numărul solicitărilor este mult mai mic decât ne-am aşteptat, deoarece mulţi fermieri şi-au vândut fructele fără a solicita facturi. Or, pentru a primi compensaţii este necesar de prezentat documentele confirmative emise de procesatori despre achiziţiile efectuate de mere, prune sau strugur tehnic”, a comentat Liviu Gumovschi, directorul Unităţii de implementare a proiectului.
Eligibili pentru acordarea sprijinului financiar sunt producătorii de fructe şi struguri, persoane fizice şi juridice, care deţin în proprietate sau în folosinţă plantaţii pomicole de măr sau prun, sau plantaţii viticole ce nu depăşesc suprafaţa de 15 ha. Mărimea sprijinului financiar este de 1,93 lei/kg pentru mere, de 1,35 lei/kg pentru prune, 1,54 lei/kg pentru struguri soiuri europene, şi de 0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, la o recolta medie per hectar pentru mere de până la 40 t/ha, pentru prune de până la 18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie de până la 12 t/ha.
În iulie 2015, a fost lansată componenta „Compensaţii pentru Susţinerea Vânzărilor” a proiectului MAC-P, care vine să susţină producătorii de fructe şi struguri afectaţi de restricţiile impuse de Federaţia Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensaţii la fructele şi strugurii procesaţi. Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari. Finanţarea adiţională a Proiectului MAC-P a fost oferită de Banca Mondială în baza acordului de finanţare din 21 mai 2015.