Partidul Popular European din Moldova a pregătit o nouă iniţiativă legislativă care va reglementa mai strict atribuţiile Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC) la efectuarea controlului agenţilor economici. PPEM declară că ilegalităţile din conducerea FISC trebuie oprite imediat, transmite IPN.
Iniţiativa prevede modificarea Legii cu privire la controalele de stat prin care Inspectoratul Fiscal de Stat va fi obligat să-şi planifice şi să anunţe din timp controalele, nu va mai putea efectua controale inopinate fără motive concrete şi va exclude controlul unui plătitor de impozite de bună credinţă mai des de o dată pe an.
Potrivit datelor PPEM, analizele arată că anual se fac circa 70 de mii de controale (câte 270/zi), din care 50 de mii sunt inopinate, cu vizită la sediul antreprenorului. Circa o treime din agenţi economici chestionaţi au declarat că scopul controalelor a fost estorcarea de surse financiare sau bunuri, iar durata medie a unui control este de 7 zile – timp în care activitatea economică este practic blocată.
Iurie Leancă, preşedintele PPEM, a prezentat dovezi privind conflictul de interese în care se află Ion Prisăcaru, şeful FISC, şi care conduc direct la iminenţa demisiei acestuia. Astfel, potrivit deputatului, Ion Prisăcaru este proprietarul firmei de audit şi consultanţă Ecofin care, pe lângă altele, mai prestează servicii precum asumarea tuturor interacţiunilor cu organele fiscale, analiza posibilităţilor de minimizare a impunerii fiscale. Deci, directorul FISC a făcut circa 1 milion de lei, pe care i-a primit ca dividende, fiind proprietarul firmei una din activităţile de bază ale căreia este legătura cu el însăşi şi scăderea eficienţei instituţiei publice pe care o conduce.
Deputatul a spus că în rezultatul acestor constatări nu rămâne altceva decât să ceară demisia conducătorului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi a mai solicitat Comisiei Naţionale de Integritate să iniţieze verificarea aspectelor menţionate, iar Centrului Naţional Anticorupţie să examineze sub aspect penal faptul ce ţine de eventuala depăşire a atribuţiilor, neglijenţei şi abuzului în serviciu din partea conducerii FISC-ului, soldată cu prejudicierea bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor colectat din impozite.