Resursele genetice ale animalelor de fermă, în atenţia autorităților

Resursele genetice ale animalelor de fermă din Moldova, în special a vacilor de lapte, sunt în atenţia autorităților. Un proiect al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură urmăreşte să îmbunătăţească resursele genetice, iar ca parte a acestei inițiative 50 de operatori de însămânțări artificiale de la Institutul Național de Cercetare și Reproducere a Fondului Genetic de Animale din localitatea Maximovca, Anenii Noi, participă la un seminar de două zile privind tehnicile de însămânțare artificială, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de FAO.

Viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu, susţine că îmbunătățirea resurselor genetice utilizate în agricultură va duce la îmbunătățirea producției de bovine și a laptelui și va crește profitabilitatea pentru agricultori. Beneficiarii finali ai proiectului vor fi fermierii, inclusiv femeile fermieri deoarece vor beneficia de servicii specializate pentru creșterea vacilor de lapte.

Tudor Robu, reprezentant FAO în Moldova afirmă că instruirea operatorilor de însămânțări artificiale, împreună cu echipamentele moderne de analiză a laptelui și numărare a celulelor somatice, va permite Institutului Național de Cercetare și Reproducere a Fondului Genetic de Animale din Maximovca să furnizeze servicii pentru producătorii de produse lactate.

Proiectul FAO „Dezvoltarea Strategiei Naționale și Planului de Acțiuni pentru resursele genetice animale și a programului de ameliorare genetică a vacilor de lapte” este implementat în Moldova din 2015. Beneficiari ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi institutele naţionale de cercetare în domeniu.
 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.