RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9-15 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 9 martie
Polița de asigurare auto: pentru cine este obligatorie și ce situații acoperă
Orice persoană care deține un autovehicul este obligată să procure poliță de asigurare auto de răspundere civilă. Polițe de asigurare auto există de mai multe feluri. Acestea diferă prin faptul că sunt obligatorii sau facultative, acoperă diferite tipuri de riscuri sau sunt valabile în anumite zone geografice. Informațiile sunt publicate de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare lansate împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”. Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este o poliță de asigurare obligatorie cu valabilitate pe teritoriul Republicii Moldova. Carte Verde reprezintă poliță de asigurare, echivalentă RCA, care este obligatorie pentru posesorii de autovehicule ce se deplasează în trafic internațional și care protejează persoanele terțe în urma accidentelor ce au loc în afara țării. CASCO este facultativă și acoperă daunele aduse propriului autovehicul atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în alte țări. Daunele respective pot fi cauzate nu doar de accidente rutiere, dar și de factori naturali (de exemplu grindină) sau furturi. Polița de tip CASCO se procură adițional la polița de tip RCA sau Carte Verde.
PPPDA propune subvenționarea în agricultură la cota de 3% din cheltuielile bugetului
Deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr au înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Propunea este ca subvenționarea în agricultură să nu fie mai mică decât 3% din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat. Într-o conferință de presă, Alexandru Slusari, deputat PPPDA, a declarat că proiectul vine ca urmare a consultărilor cu mai multe organizații de fermieri, în baza demersurilor pe care aceștia le-au făcut. Potrivit parlamentarului, dacă ar fi fixată în lege cota de 3%, la momentul de față Fondul de subvenționare trebuia să fie de circa 1,6 miliarde de lei.
● MARȚI, 10 martie
O nouă ieftinire la carburanți
După ce acum o lună carburanții s-au ieftinit cu 30-40 de bani, astăzi, 10 martie, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici. Un litru de benzină și motorină costă în medie cu un leu mai puțin, iar gazul lichefiat s-a ieftinit cu 30 de bani. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 17,42 și 17,55 lei, comparativ cu aproape 18,42-18,55 lei, acum o zi. Un litru de motorină costă între 15,32 și 15,50, în comparație cu 16,22 lei și 16,40 lei. Gazul lichefiat costă între 10,15 și 10,25 lei, comparativ cu 10,45 și 10,55.
Tarife mai mici la energia electrică, nu și la agentul termic livrat de „Termoelectrica”
Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat reducerea cu 27%, până la 116 bani/kWh (fără TVA), a prețului pentru energia elecrică produsă de către „Termoelectrica” SA. În același timp, regulatorul a menținut tariful de 1122 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică livrată consumatorilor. În cadrul negocierilor, ANRE a examinat calculele și materialele prezentate de „Termoelectrica” și a acceptat includerea parțială în calculul prețului la energia electrică produsă a devierilor tarifare pozitive în valoare de 35,418 mln lei, iar în calculul tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor – a devierilor financiare negative în valoare de 93,556 mln lei.
● MIERCURI, 11 martie
Ambasadorul Katayama Yoshihiro: Parteneriatul moldo-nipon are o bază solidă
„Parteneriatul moldo-nipon are o bază solidă, fondată pe asemenea valori universale, cum ar fi democrația, supremația legii, economia de piață și respectarea drepturilor omului. Fortificarea acestora ne permite să adâncim relațiile bilaterale și să ajungem la mai multe rezultate tangibile. Aș dori să-mi exprim aprecierea fața de eforturile orientate spre integrarea europeană cu speranța că Republica Moldova va continua să producă succese în această direcție”. Astfel a apreciat relațiile moldo-nipone la etapa actuală Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Katayama Yoshihiro în cadrul recepției oferite la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a Japoniei - Ziua de naștere a Maiestății Sale Împăratul Naruhito. Printre diversele forme de asistență economică pe care o oferă Japonia Republicii Moldova Ambasadorul Katayama Yoshihiro a scos în evidență susținerea agriculturii. „Îmi aduce plăcere să menționez că peste 40% din tehnică agricolă modernă folosită în Moldova a fost procurată cu granturile japoneze. Programul de securitate umană „Kusanone” la fel a devenit cunoscut în toate colțurile Moldovei – doar în 2019 am oferit peste 700,000 de dolari pentru mai multe proiecte în domeniile educației și ocrotirii sănătății”, a spus el.
Air Moldova suspendă toate zborurile spre și din Italia
Compania aeriană Air Moldova suspendă toate zborurile spre și din Italia în perioada 12-31 martie, cu probabilitatea extinderii restricțiilor. Operatorul menționează că măsurile vin ca urmare a deciziei autorităților Republicii Moldova. „Măsurile sunt luate pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul tip COVID-19. Înțelegem îngrijorarea pasagerilor care au planificat călătorii în timpul apropiat, astfel compania Air Moldova vine în întâmpinarea acestora și permite schimbul de dată gratuit pentru biletele emise pentru perioada de zbor 12-31 martie, pentru o perioadă de 30 zile de la data reluării zborurilor spre și din Italia”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei.
Banca Naţională a Moldovei încurajează utilizarea metodelor de plată fără numerar
Banca Națională a Moldovei încurajează cetățenii să utilizeze metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile pentru plata bunurilor și serviciilor în puncte comerciale. Aceste metode sunt mult mai igienice decât utilizarea numerarului și constituie o bună practică de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile, inclusiv a virozei de tip COVID-19. Într-un comunicat de presă, BNM menționează că evitarea sau limitarea contactului cu banii care circulă din mână în mână poate avea efecte sesizabile pentru protecția sănătății fiecăruia.
Guvernul a introdus restricții temporare la exportul măștilor medicale
Până pe 15 aprilie, nu vor putea fi exportate măștile și mănușile medicale, dar și dezinfectații medicali. O decizie în acest sens Guvernul a aprobat miercuri, 11 martie. Decizia a fost aprobată în legătură cu răspândirea infecției COVID-19.
Restricțiile la importul cărnii de pasăre din Ucraina sunt anulate
La o lună de la interzicerea importului cărnii de pasăre și produselor din carne de pasăre din Ucraina, restricțiile au fost anulate. Guvernul a decis astăzi, 11 martie, abrogarea hotărârii aprobate la mijlocul lunii februarie cu scopul de a preveni o eventuală introducere a gripei aviare în Republica Moldova.
● JOI, 12 martie
Boardul de directori FMI a acordat votul pentru finalizarea programului cu Moldova
„Boardul de directori FMI a acordat votul, suportul pentru finalizarea cu succes a programului cu Republica Moldova, astfel confirmând realizarea agendei de reforme în domeniul finanțelor publice și sectorului financiar bancar”. Despre aceasta anunță premierul Ion Chicu. „Negocierile purtate de noi cu echipa Fondului Monetar Internațional pe parcursul lunii februarie 2020 și îndeplinirea angajamentelor asumate, ne-au permis să încheiem cu succes programul existent și să punem bazele pentru un nou program. Urmare a acestei decizii, țara va beneficia în următoarele zile și de un suport financiar consistent”, menționează șeful executivului într-o postare pe Facebook.
Rezervele de apă în sol sunt cele mai scăzute în partea de sud a țării
Rezervele de umezeală formate din toamnă în terenurile arabile sunt cele mai scăzute în partea de sud a țării. În această regiune, izolat, rezervele constituie, conform ultimelor verificări din 8 martie, 10-20 de mm. În stratul de sol cu grosimea de 1 metru acest indicator este între 50 și 80 de mm. Norma de referință privind umiditatea solului este de 130 de mm. Ghennadii Roșca, șeful Direcției de Prognoze meteorologice la Serviciul Hidrometeorologic de Stat a menționat pentru IPN că ultimele verificări au arătat că în partea de nord rezervele de umezeală în terenurile arabile sunt între 25 și 45 de mm. În stratul de sol cu o grosime de până la un metru rezervele de umezeală constituie între 75 și 120 de mm.
AAC solicită Avia Invest să prezinte baza de cost a tarifelor la serviciile aeroportuare
Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat concesionarului „Avia Invest” SRL să prezinte baza de cost a tarifelor la serviciile aeroportuare pentru anul 2020. Potrivit AAC, solicitarea vine ca urmare a eliminării unor incoerențe a cadrului normativ, în anul 2019, cât și a recomandărilor expuse de Curtea de Conturi într-un audit cu privire la conformitatea încheierii și executării prevederilor contractului de parteneriat public-privat. Într-un comunicat de presă al Autorității se menționează că aplicarea Metodologiei menționate va aduce transparență la calcularea tarifelor aeroportuare aplicate pe Aeroportul Internațional Chișinău. De asemenea, va asigura protejarea intereselor utilizatorilor de servicii aeroportuare și a pasagerilor și va contribui la creșterea accesibilității serviciilor transportului aerian.
Suma achitărilor cu cardul în Moldova a depășit anul trecut 10 mlrd lei, economist IDIS
Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, anticipează că suma achitărilor cu cardul în Republica Moldova în anul 2019 a depășit 10 miliarde de lei, deşi nu sunt încă disponibile datele pentru întreg anul trecut. Estimările confirmă ipoteza lansată anterior că achitările cu cardul se dublează o dată la doi ani. Într-o analiză, economistul menționează că moldovenii încep a prinde „gustul” achitării cu cardul bancar, iar pentru 2020 se anticipează că achitările de aceste gen vor depăși suma de 16 miliarde de lei, cea ce este de 37 de ori mai mult decât acum zece ani. „Estimăm că suma totală a achitărilor cu cardul făcute de moldoveni în 2019 se ridică la 17,5 miliarde de lei, dintre care 10,3 miliarde de lei în Moldova și 7,2 miliarde de lei peste hotarele țării”, constată economistul.
● VINERI, 13 martie
Trenul Chișinău – Iași nu va circula până pe 2 aprilie
Circulația trenului Chișinău – Iași (Socola) se sistează începând cu 14 martie și până pe 2 aprilie. Sistarea circulației are loc în legătură cu atestarea unui flux redus de călători. Potrivit purtătorului de cuvânt al Căii Ferate, Constantin Olteanu, persoanele care au cumpărat bilete pentru această perioadă le pot restitui la casele CFM.
Prima tranșă a împrumutului oferit de Rusia va ajunge în țară la început de aprilie
Prima tranșă a împrumutul oferit Republicii Moldova de către Federația Rusă va fi transferată în contul bugetului de stat la începutul lunii aprilie. Cealaltă tranșă va ajunge atunci când va fi solicitată, a comunicat premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă. Șeful executivului a precizat că, astăzi, Guvernul s-a convocat în ședință pentru a delega împuternicirile de semnare a acordului de împrumut ambasadorului Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța. Procedura de semnare va avea loc în zilele următoare, ulterior documentul va fi ratificat de guvernele și parlamentele celor două state.