RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21 - 27 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 21 decembrie

Legea bugetului și politica bugetar-fiscală, promulgate de Igor Dodon

Legea cu privire la bugetul de stat pentru anul 2021 și Legea cu privire la modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) au fost promulgate. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele în exercițiu, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook. Veniturile bugetului de stat sunt la nivelul de 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Deficitul bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor fi atât interne (mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și externe.

UE va acorda 20 mln euro pentru IMM-urile din țară, afectate de COVID-19

Banca Europeană de Investiții, instituția de creditare a Uniunii Europene,  și „ProCreditGroup” vor oferi credite, în valoare totală de 20 mln euro, pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova, afectate de criza COVID-19. Potrivit unui comunicat de presă emis de cele două bănci, operațiunea face parte din răspunsul „Team Europe” la situația de urgență, cauzată de pandemia COVID-19 și are drept obiectiv susținerea locurilor de muncă, menținerea lichidității, precum și stimularea redresării economice a țărilor partenere UE. Linia de credit poate fi pusă la dispoziție în mai multe monede, inclusiv în cea locală.

● MARȚI, 22 decembrie

Legea care obligă magazinele să expună pe raft 50% din produse autohtone, promulgată

Legea pentru modificarea unor acte normative, care prevede inclusiv modificarea Legii cu privire la comerțul interior, a fost promulgată de președintele în exercițiu, Igor Dodon. Aceasta obligă comercianții de produse alimentare să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. „Prin această lege vom promova produsele autohtone, vom apăra interesele producătorilor locali, vom proteja piața internă. Respectiv, vom oferi producătorilor autohtoni posibilitatea să se dezvolte”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Împrumut BERD de 5 milioane de euro în cadrul facilităților de finanțare a economiei verzi

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Verde pentru Climă  vor acorda băncii comerciale Moldova Agroindbank un împrumut de cinci milioane de euro, care, potrivit investitorilor, va oferi cetățenilor Republicii Moldova acces la noi tehnologii ecologice. Acesta este Primul împrumut BERD în cadrul facilităților de finanțare a economiei verzi (GEFF) din țară. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii, investitorii îşi propun să faciliteze tranziția țării către o economie mai durabilă, cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice.

În farmaciile mobile ar putea fi vândute medicamente contrafăcute, Asociația Farmaciștilor

Odată cu crearea farmaciilor mobile, în țară ar putea fi vândute medicamente contrafăcute, cu termen expirat, iar cele cu prescripție medicală ar putea fi eliberate fără rețetă. Totodată, există riscul ca medicamentele în aceste unități mobile să fie eliberate nu de specialiști, ci de oameni simpli, fără studii în domeniul farmacologiei. Declarația aparține președintelui Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, Ion Zgîrcu. Într-o conferință de presă, Ion Zgîrcu, a opinat că în farmaciile mobile nu ar exista condiții optime de păstrare a medicamentelor. „Concomitent, pe piața farmaceutică se atestă o lipsă acută de cadre farmaceutice. Legea adoptată recent în Parlament va genera un consum irațional de medicamente. Asistența cu medicamente a populației poate fi asigurată la sate prin amplasarea rațională a  farmaciilor în localitățile rurale”, a precizat Ion Zgîrcu.

Salariul garantat în sectorul real va crește cu 160 de lei din ianuarie 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va fi de 2 935 de lei pe lună sau 17,37 lei pe oră. În 2019 acesta constituia 2 775 lei pe lună, sau 16,42 lei pe ora. Un proiect în acest sens a fost aprobat în ședința Guvernului. Cuantumul garantat al salariului în sectorul real a fost aprobat pentru întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și formă de organizare juridică.

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2021 va fi de 8716 lei

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, va constitui 8716 lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 22 decembrie, de cabinetul de miniştri. Cuantumul respectiv este utilizat la determinarea plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale și a venitului lunar asigurat al salariaților rezidenților parcurilor IT. În prezent, salariul mediu pe economie este de 7953 lei.

Cadrele medicale vor primi salarii majorate cu 30% din 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2021, cadrele medicale din țară vor primi salarii majorate cu 30%.  Guvernul a aprobat cadrul normativ secundar pentru a putea fi implementată această majorare, care va viza și șoferii de ambulanțe.  Pentru acordarea salariilor mai mari, în buget sunt prevăzuți 1,12 mlrd lei. Această decizie vizează peste 40 de mii de lucrători din domeniul sănătății. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cu 3% a salariilor de funcție pentru personalul administrativ-gospodăresc, analogic celui din sectorul bugetar. Suplimentar, se propune acordarea suplimentului pentru munca de noapte pentru personalul medical care activează în subdiviziunile pentru prematuri.

● MIERCURI, 23 decembrie

Banca Mondială prognozează că șocul dublu din 2020 va duce la o recesiune gravă

În 2020, Republica Moldova a fost afectată simultan de pandemia de COVID-19 și de una dintre cele mai extreme secete din ultimele două decenii. Banca Mondială estimează că acest șoc dublu va avea un impact diferit asupra gospodăriilor, companiilor, sectoarelor și zonelor geografice. Instituția anticipează că în 2020 ocuparea forței de muncă se va reduce cu aproape 8% și vor fi pierdute estimativ 70 de mii de locuri de muncă, majoritatea dintre care în comerț, HoReCa, industrie, transporturi și agricultură. În ediția de toamnă-iarnă a Perspectivelor economiei Moldovei, prezentată astăzi, 23 decembrie, Banca Mondială constată că lucrătorii tineri și micro-întreprinderile vor fi cel mai mult afectate. „Pentru a utiliza eficient resursele publice în vederea atenuării impactului și susținerii redresării economice, este esențial ca răspunsul Guvernului să poarte un caracter adaptiv și să fie direcționat către cei mai vulnerabili lucrători și gospodării și cele mai afectate sectoare și întreprinderi”, este sugestia experților Băncii Mondiale.

● JOI, 24 decembrie

Iurie Fala: Nu putem spune că autoritățile au făcut tot ce e posibil în a susține sectorul agricol

Un bilanț al anului, în domeniul agriculturii, cu Iurie Fala, director la Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, în ciclul: „Cum a fost 2020, cu rele și bune”. În an pandemic, autoritățile nu au făcut tot ce e posibil în a susține sectoarele economice, în general, și sectorul agricol, în particular. Republica Moldova, fiind o țară mică „nu își poate permite luxul de nu avea relații bune cu partenerii de dezvoltare”. Guvernul a făcut foarte puțin pentru a atrage resurse adiționale, ca să depășească criza în agricultură, iar resursele proprii pe care le-a găsit sunt insuficiente. O spune Iurie Fala, director la Asociația Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, care consideră că modul Guvernului de a contrapune agricultorii cu alte sectoare, cum ar fi învățământul sau pensionarii, este un pas nechibzuit pentru că, de capacitatea acestui domeniu depinde cum țara atrage investiții și cum se gestionează crizele.

Spumantele din Moldova, apreciate cu 11 medalii la „Effervescents du Monde – 2020”

Republica Moldova a obținut 11 medalii, dintre care una de aur și 10 de argint, în cadrul celei de-a 18-a ediții a concursului dedicat vinurilor spumante „Effervescents du Monde”. Vinurile reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” au reușit să devanseze Italia și Spania la capitolul medalii, care au obținut 10 (3 aur, 7 argint) și, respectiv, 9 distincții, transmite un comunicat de presă al Oficiului Național al Viei și Vinului. Medalia de aur i-a revenit vinăriei Cricova pentru spumantul „Pinot Noir Extra Brut Alb”. Iar cele 10 medalii de argint au fost împărțite de Cricova, Purcari, Mileștii Mici, Maurt, Consalcom și Alianța-Vin pentru spumantele: Cuvée Prestige Brut Alb (Cricova), Cuvée de Purcari Alb Brut (Purcari), Cuvée de Purcari Rosé Brut (Purcari), Cuvée de Purcari - Feteasca Alba Brut (Purcari), Moldova de Lux - Vin Spumant Alb Brut (Mileștii Mici), Bacio di Bolle Grande Cuvée Gold Edition Alb Brut (Maurt), Apriori, Vin Spumant Cuvée - Glera - Alb Brut (Consalcom), Apriori, Vin Spumant - Glera Alb Brut (Consalcom), Chișinăul Vechi - Vin Spumant Alb Demi sec (Alianța-Vin) și Chișinăul Vechi - Vin Spumant Alb Brut (Alianța-Vin).

În noiembrie din străinătate au fost transferați 131,8 milioane de dolari persoanelor fizice

În luna noiembrie 2020, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferați în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 131,88 milioane dolari, în creștere cu 30% comparativ cu noiembrie 2019, arată o analiză a Băncii Naționale a Moldovei. Transferurile din UE-27 dețin o pondere de 49,2%. În distribuția pe state, sunt de menționat transferurile din Israel, cu o pondere de 17,7% din total, în creștere cu 25,4% comparativ cu noiembrie 2019. Transferurile din Italia au o pondere de 12,8%, cele din Germania – 11,7%, din Rusia – 11,7% din total, în scădere cu 18,6% comparativ cu noiembrie 2019. În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 65,3%, urmate de transferurile în dolari SUA – 32,8%, ruble rusești – 1,9%.

● SÂMBĂTĂ, 26 decembrie

Platforma DA a contestat la Curtea Constituțională plafonarea taxelor locale

Platforma DA a contestat la Curtea Constituțională plafonarea taxelor locale. În opinia vicepreședintelui Platformei, Alexandru Slusari, plafonarea acestora contravine angajamentelor internaționale asumate de autoritățile naționale în domeniul democrației locale și în special Recomandării Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. „Aceste norme legislative, votate ca și alte multiple legi, cu încălcarea gravă a procedurii, reprezintă o limitare directă a autonomiei locale”, a scris pe Facebook Alexandru Slusari.

Produsele agricole din Moldova pot fi exportate în Rusia fără taxe vamale până în aprilie

Guvernul Federației Ruse a prelungit perioada de valabilitate a livrărilor fără taxe vamale de produse agricole din Republica Moldova pe piața rusă. Regimul preferențial pentru exportatorii moldoveni a fost prelungit până pe 31 martie 2021. Într-o postare pe Facebook, ex-președintele țării, Igor Dodon, a declarat că eliminarea taxelor la importul mai multor categorii de fructe și legume moldovenești, la vin și alte produse alimentare în Federația Rusă este rezultatul înțelegerilor pe care le-a atins cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în 2018.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.