RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 martie –24 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 18 martie

Agricultori acuză intimidări și abuzuri din partea polițiștilor


Mai mulți agricultori acuză intimidări și abuzuri din partea polițiștilor. Aceștia au protestat astăzi în fața Comisariatului de Poliție din Hâncești și au cerut anularea amenzilor care le-au fost puse mai devreme, când au participat la proteste, pentru pretinse încălcări în trafic.

● MARȚI, 19 martie

Pe finalul sezonului de încălzire, la Chișinău și la Bălți se ieftinește căldura


Pe finalul sezonului de încălzire, agentul termic în municipiile Chișinău și Bălți se ieftinește. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat micșorarea tarifelor ca urmare a demersurilor depuse de către SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord”.

Lumina se ieftinește cu câțiva bănuți

Energia electrică se ieftinește cu câțiva bănuți. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a examinat demersurile furnizorilor, care au cerut majorarea tarifelor. Reglementatorul a decis dimpotrivă, să ieftinească lumina, însă doar cu câțiva bănuți.

Anca Dragu: Banca centrală de la Chișinău a avansat în alinierea la normele și standardele UE, datorită asistenței europene

Banca centrală de la Chișinău a avansat simțitor în alinierea instrumentelor de supraveghere a pieței financiare la normele și standardele europene, datorită asistenței europene. Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul unui eveniment de încheiere a Proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană.

CET Nord va procura gaze naturale de pe bursă

CET Nord va procura gaze naturale de pe bursă. Societatea pe acțiuni și BRM East Energy, filială a Bursei Române de Mărfuri, au semnat Convenția de participare la piețele spot și a produselor standardizate pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova, operată de BRM East Energy.

● MIERCURI, 20 martie

A fost ratificat Acordul de comerț liber cu statele membre EFTA

Exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre ale Asociației Europene de Liber Schimb. Guvernul a ratificat miercuri Acordul de comerț liber dintre Republica Moldova și statele membre EFTA – Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană.

Coridorul Vertical de Gaze, o prioritate a guvernului bulgar

Noi evoluții în conectarea Republicii Moldova la inițiativele europene de aprovizionare cu gaze. Compania de stat „Bulgartransgaz” a comunicat că pregătește achiziții publice în contextul valorificării Coridorului Vertical de Gaze, care va crește capacitatea de transport al gazelor naturale din Grecia spre Bulgaria, România, Moldova, ajungând până în Ucraina, relatează IPN cu referință la surse bulgare.

Statul va împrumuta bani pentru modernizarea drumurilor regionale și a punctelor de frontieră

Republica Moldova va contracta împrumuturi pentru a finanța lucrări de modernizare a drumurilor regionale prioritare, dar și pentru investiții în siguranța rutieră. La fel, banii vor fi utilizați pentru modernizarea și construcția punctelor de frontieră Giurgiulești, Leușeni, Ungheni, dar și pentru construcția și modernizarea drumurilor de acces către punctele de frontieră.

● JOI, 21 martie

Sigfried Mureșan: Comisia Europeană a înaintat propunerea privind integrarea graduală a Republicii Moldova la Piața Unică Europeană


Acces facilitat al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene. Comisia Europeană a înaintat Parlamentului European propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan privind integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică Europeană. Potrivit oficialului european, accesul la Piața Unică Europeană va oferi beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova, înainte ca țara să fie membră a comunității europene.

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară coboară la 3,75%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt coboară de la nivelul de 4,25% anual la 3,75%. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 5,75% anual, în comparație cu 6,25% în prezent, iar la depozitele overnight – la nivelul de 1,75% anual, comparativ cu 2,25%/

● VINERI, 22 martie

În februarie, inflația s-a menținut la nivel de 4,3%

În luna februarie, inflația anuală s-a aflat pentru a cincea lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3%, cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la diminuarea inflației au contribuit scăderea prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, baza înaltă și cererea scăzută. Concomitent, măsurile stimulative de politică monetară de până acum, efectul sezonier pozitiv, ajustarea politicii fiscale și unele șocuri sectoriale adverse au atenuat descreșterea inflației.

Companiile de asigurare sunt obligate să emită RCA. Altfel, riscă amenzi

Societățile de asigurare vor fi obligate să emită RCA (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă), inclusiv companiilor de taxi. Un proiect de lege, votat de Parlament în primă lectură, stabilește expres termenul pentru soluționarea cererii de asigurare, iar dacă acesta nu va fi respectat, asiguratorii riscă amenzi dure.

În februarie, BNM nu a efectuat intervenții pe piața valutară locală

În luna februarie 2024, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 90,5%, comparativ cu 97,4% în luna ianuarie 2024.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 20,1 milioane de dolari (-9,5%). Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a micșorat cu 5,7 milioane de dolari (-2,6%).

Asistență pentru femeile cu activități economice agricole ca să sporească eficiența energetică

Femeile care practică activități economice agricole din 16 raioane pot obține asistență pentru realizarea soluțiilor de eficiență energetică și energie regenerabilă prin participarea la un concurs de proiecte deschis până pe 15 aprilie 2024. În total, 75 de proiecte de sporire a rezilienței energetice vor fi susținute de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Elveției și Japoniei.

 SÂMBĂTĂ, 23 martie

Forța Fermierilor cere o ședință de urgență cu conducerea BNM


Reprezentanții asociației obștești „Forța Fermierilor” le cere factorilor de decizie din Parlament să organizeze o ședință de urgență cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei pentru a identifica o soluție care ar permite mai multor agricultori să acceseze atât Creditul de urgență, cât și Creditul capital de lucru.

Mai mulți struguri de masă exportați. A crescut și numărul țărilor destinatare

În 2023, exportul de struguri pentru masă a înregistrat o creștere semnificativă față de anul precedent. Producătorii au reușit să majoreze cantitatea de struguri exportată cu 11% și valoarea cu circa 33%. Numărul țărilor unde Moldova exportă struguri pentru masă a crescut cu 28% față de anul 2022. Progresul remarcabil înregistrat în această ramură a fost evidențiat la Forumul național al sectorului strugurilor pentru masă, desfășurat la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.