RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26-31 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 26 octombrie

Angajaţii ANSA, instruiţi de experţii turci


50 de colaboratori din oficiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost instruiţi în domeniu de către experţii turci. Agenţia turcă de cooperare şi coordonare TIKA, împreună cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a organizat un seminar de instruire cu scopul de a îmbunătăţi gradul de informare a angajaţilor despre normele de producere conform standardelor europene, astfel ca producţia moldovenească de origine animalieră să fie mai competitivă atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, pe lângă materialul teoretic privind igiena produselor lactate, a cărnii de pasăre şi ouălor, procedurile de sacrificare şi normele sistemului de inofensivitate a produselor alimentare ISO 22000 HACCP, programul a inclus şi instruiri practice de produţie.

Air Moldova şi S7 au început a opera zboruri Chişinău-Ekaterinburg

Air Moldova îşi extinde acordul de colaborare cu S7 Airlines şi oferă pasagerilor săi zboruri din Chişinău spre Ekaterinburg (Rusia), începând cu data de 25 octombrie. Zborurile vor fi operate cu escală la Domodedovo (Moscova). Cel mai mic preţ al unui bilet într-o singură direcţie este 159 de euro, iar pentru un bilet tur-retur – 332 de euro. Preţul indicat include taxele aeroportuare.

Un singur dosar depus la funcţia de guvernator al BNM

Un singur dosar a fost depus la comisia specială privind selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Deputatul Ştefan Creangă, preşedintele comisiei, a declarat că singurul dosar a fost depus de către Sergiu Iachim, consultat la o companie din Luxemburg, Belgia. Sergiu Iachim este fost candidat independent la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, neacumulând numărul de voturi necesare pentru a trece pragul electoral.

● MARŢI, 27 octombrie

Relansarea rapidă a economiei ar fi un scenariu frumos, dar prea optimist – INCE


Deși în primul trimestru al anului curent economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, de 4,8%,  majoritatea  indicatorilor macroeconomici s-au înrăutățit în al doilea trimestru, ceea ce demonstrează vulnerabilitatea  sistemului socio-economic din țară, relevă publicația Institutului Național de Cercetări Economice „Tendințe în economia Moldovei ” , lansată  marți la Chişinău. Alexandru Stratan, directorul INCE, a apreciat că situația macoeconomică este tensionată din cauza devalizării celor trei bănci, din cauza deprecierii dramatice a monedei naționale față de dolar și euro, reducerii cu peste o treime a rezervelor valutare ale statului, suspendării suportului  extern de către partenerii de dezvoltare, reducerii  cu 25 la sută a  remitențelor (400 mln dolari). În aceste condiții, experții INCE prognozează o reducere a PIB în 2015 cu două procente. Producția globală agricolă  se va micșora cu circa 10%  în comparație  cu cea din  anul tercut. Va fi în descreștere și producția industrială cu 2%. Exporturile de mărfuri se vor reduce cu 15%, iar importurile cu 25%, comerțul intern și serviciile  prestate populației vor descrește cu 7% și 5%. Experți INCE sunt de părere că  o relansare rapidă a economiei în anul următor ar fi  un scenariu frumos, dar prea optimist.

 Dezbateri publice asupra calculelor noilor tarife la energia electrică şi gaze

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va organiza dezbateri publice cu privire la calculele noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale. Consiliul de Administraţie al ANRE anunţă că săptămâna viitoare va începe examinarea publică a rapoartelor de audit extern prezentate ANRE de către companiile din sectorul electroenergetic şi cel al gazelor naturale. Rapoartele respective au fost efectuate în temeiul hotărârilor Consiliului de Administraţie al ANRE din 3 septembrie privind suspendarea hotărârilor sale din 17-18 iulie prin care au fost aprobate noile tarife.

MIERCURI, 28 octombrie

Proiectul bugetului municipal pentru 2016, înaintat în CMC


Proiectul bugetului municipal pentru anul 2016 a fost definitivat şi înaintat spre examinare şi aprobare Consiliului municipal Chişinău. Pentru anul viitor, sunt preconizate venituri în sumă de 2 miliarde 943 de milioane 679 de mii lei de lei. În acelaşi timp, sunt prevăzute cheltuieli de 3 miliarde 47 de milioane 326 de mii de lei. Astfel, cheltuielile depăşesc veniturile cu peste 100 de milioane. Autorii proiectului de buget propun drept sursă de acoperire a deficitului bugetar mijloacele financiare preconizate a fi obţinute din vânzarea activelor fixe, a bunurilor materiale, dar şi sursele externe, precum şi sursele interne de finanţare. 

O nouă reţinere în dosarul BEM

Încă un om de afaceri a fost reţinut într-un dosar privind fraudele de la Banca de Economii. Este vorba despre şeful unei companii petroliere din Moldova. Bărbatul a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie Antreprenorul se va afla 72 de ore în izolatorul de detenţie provizorie al Centrului Naţional Anticorupţie. Omul de afaceri este bănuit că ar fi dobândit mai multe credite de la Banca de Economii, valoarea totală a acestora fiind de peste 80 000 000 de lei. Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 238 Cod penal, iar pentru comiterea unei asemenea infracţiuni, legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă sub formă de amendă de până la 60 000 de lei sau închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Pentru persoana juridică este prevăzută o amendă în mărime de până la 120 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

● JOI, 29 octombrie

ZEL „Bălţi” se extinde


Zona Economică Liberă „Bălţi” se extinde cu un teren de 8 hectare, amplasat în raionul Orhei. Extinderea va avea loc la solicitarea investitorului străin Sumitomo Electric Bordnetze GmbH (SEBN). SEBN are de gând să investească în  viitorul apropiat  circa 20 mln euro pentru construcţia unei  fabrici de cablaje pe acest teren. Fabrica va avea o suprafaţă de 25 de mii de metri şi un număr de 3200 de angajaţi. Investitorul face parte dintr-un grup care are întreprinderi în 33 de ţări ale lumii, un număr de 180 de mii de angajaţi şi a înregistrat în perioada 2013- 2014 venit în sumă de 1miliard de euro.

Sectorul gazelor naturale va fi reglementat de o nouă lege

Sectorul gazelor naturale va fi reglementat de o nouă lege, proiectul căreia a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta vine să transpună în legislaţia naţională principiile comunitare stipulate în Pachetul Energetic III, definind modalităţile de organizare și funcţionare a sectorului gazelor naturale. În proiect sunt stipulate căile de acces pe piaţă, criteriile și procedurile aplicabile la acordarea licenţelor de activitate pentru  transportul, distribuţia,  furnizarea și  stocarea gazelor naturale și pentru exploatarea sistemelor de distribuţie închise. „Transpunerea şi implementarea principiilor comunitare din pachetul Energetic III va contribui la continuarea reformei sectorului de gaze naturale şi la instituirea, în perspectivă a unei pieţe concurenţiale în cadrul căreia consumatorii  vor putea beneficia de dreptul de a li se furniza gaze naturale de un furnizor la alegere, la preţuri rezonabile, în condiţii de calitate şi de eficiență şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale”, a apreciat vicepremierul și ministrul economiei, Stephane Bride.

● VINERI, 30 octombrie

 ANRE a prelungit suspendarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale 

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prelungit, printr-o hotărâre, termenul de suspendare a hotărârilor sale din 17 -18 iulie privind aprobarea tarifului pentru serviciul de transport a energiei electrice şi tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, termen care expiră la 1 noiembrie. Hotărârea a intrat în vigoare vineri, 30 octombrie, la data publicării în Monitorul Oficial. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, termenul de suspendare a tarifelor ce vizează energia electrică a fost prelungit cu 7 zile, până la 8 noiembrie, iar a tarifelor la gazele naturale – cu 14 zile, până la 15 noiembrie. Aceasta înseamnă că până la datele indicate facturile pentru consumul de energie electrică şi, respectiv, pentru gazele naturale vor fi calculate în baza tarifelor vechi, valabile până la 31 iulie.

9 candidaţi la şefia BNM 

Comisia specială privind selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a acceptat dosarele a 9 candidaţi. Deputatul Ştefan Creangă, preşedintele comisiei, a declarat că în total au fost depuse 11 dosare, însă 2 sunt incomplete. Printre candidaţi se numără şi ex-ministrul finanţelor, Veceaslav Negruţa, dar şi ex-prim-viceguvernatorul BNM, actualul preşedinte al Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu. Totodată, printre candidaţi se regăsesc şi alte persoane care au activat în instituţii de stat, Andrei Sagaidac şi Oleg Stratulat. Sunt și candidați cu experienţă în sectorul bancar: Nina Şchendrea, Igor Olexici, Alexei Golub, Andrei Ceban, dar şi Iachim Sergiu, care este consultat la o companie din Belgia.

Prima casă de ambalare a strugurilor a fost lansată la Costeşti 

A fost dată în exploatare prima casă de procesare şi ambalare a strugurilor din Republica Moldova. Aceasta se află în satul Costeşti, raionul Ialoveni. A fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi Casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”. Învestiția totală a fost de 26 975,89 mii lei, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională fiind şi contribuția asociației de producători de struguri din regiune.

Moldova nu mai importă carne de porc din câteva regiuni ucrainene 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a decis sistarea importului de carne de porc din câteva regiuni ale Ucrainei. Decizie a fost luată după ce în imediată apropiere, 60 – 100 km de la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina, s-au înregistrat mai multe cazuri de pestă porcină africană. Este vorba despre regiunile Kiev, Sumi, Cernigov, Poltrava, Jitomir, Odesa şi Nikolaev. Inspectorii din cadrul posturilor vamale vor verifica bagajele călătorilor, iar produsele alimentare din carne vor fi confiscate şi distruse. Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută, care afectează mistreţii şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex. Pentru aceasta boală nu exista tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise. Pentru sănătatea oamenilor pesta porcină nu prezintă pericol.

● SÂMBĂTĂ, 31 octombrie

 7 grupuri de producători agricoli au fost înregistrate de Ministerul Agriculturii 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, autoritatea centrală responsabilă de recunoaşterea şi monitorizarea activităţilor grupurilor de producători, până la moment a emis avize de recunoaștere pentru 7 astfel de grupuri. Autoritatea anunță că a lansat șirul de activități procedurale în vederea consolidării cooperării/asocierii între producătorii agricoli pe anumite produse omogene, întru majorarea cantităţii acestora şi asigurarea comercializării produselor pe pieţele locale şi externe, reducerii costurilor de producţie şi stabilizarea preţurilor la producător.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.