RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3-8 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 3 octombrie

Comisia interguvernamentală moldo-belarusă se întruneşte astăzi la Chişinău

Cea de-a XVII-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică dintre Moldova și Belarus are loc astăzi, 3 octombrie, la Chişinău. Premierul moldovean a salutat acest eveniment în cadrul întrevederii sale cu omologul belarus, Andrei Kobeacov, care şi-a început vizita oficială în Republica Moldova. Pavel Filip a menţionat că aceasta este o bună platformă de dialog pentru identificarea soluţiilor optime la problemele comune şi adoptarea unor decizii reciproc avantajoase. Pavel Filip a subliniat caracterul constructiv şi deschis al dialogului dintre Moldova şi Belarus, exprimându-şi convingerea că există un potenţial mare pentru amplificarea relaţiilor bilaterale.

Oamenii de afaceri sunt aşteptaţi la Moldova Business Week 2016

O platformă de promovare a imaginii ţării peste hotare şi de identificare a unor noi posibilităţi de atragere a investiţiilor în economia naţională. Aceasta îşi propune să devină Moldova Business Week 2016, eveniment organizat între 4 şi 7 octombrie, cu activităţi programate la Chişinău şi în alte localităţi din ţară. Vicepremierul şi ministrul economiei, Octavian Calmâc, a anunţat, într-o conferinţă, partenerii Guvernului în organizarea evenimentului. Printre aceştia este şi Camera de Comerţ şi Industrie, care va desfăşura o zi dedicată mediului de afaceri, cu recomandări privind activitatea de broker şi administrarea vamală. Organizaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova va propune mai multe tematici ce ţin de activitatea practică în domeniul  businessului. Prezentări vor avea şi organizaţiile subordonate Ministerului Economiei – MIEPO, ODIMM. Ele vor veni cu multe informaţii în premieră. ODIMM va fi lansa un nou proiect – „Femeile în afaceri”, finanţat de  UE.

Moldova şi Belarus îşi diversifică cooperarea economică

Noi relaţii de cooperare şi lansarea unor afaceri mixte între mediul de afaceri din Moldova şi din Belarus se planifică a fi stabilite în cadrul Forumului de afaceri moldo-belarus, care are loc astăzi, 3 octombrie, la Chişinău. La eveniment participă peste 70 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Moldova şi peste 35 de companii belaruse. Premierul Pavel Filip, care a participat la deschiderea evenimentului, a menţionat că relaţiile economice bilaterale se dezvoltă dinamic. Oficialul a adăugat că vor fi susţinute toate iniţiativele de cooperare economică şi trebuie folosite toate platformele disponibile. „Republica Moldova este interesată de realizarea unor noi proiecte de perspective, dar şi de susţinerea celor deja existente, cum ar fi asamblarea în comun a tractoarelor, troleibuzelor şi autobuzelor”, a spus şeful executivului de la Chişinău.

Andrei Kobeacov: Belarus rămâne un consumator al produselor alimentare moldoveneşti

Belarus rămâne un consumator important al produselor alimentare şi vitivinicole, a declarat premierul belarus, Andrei Kobeacov, în cadrul unui briefing comun de presă cu prim-ministrul Pavel Filip. „Anul curent, schimbul comercial reciproc a crescut cu 10%  şi a constituit practic 150 de milioane de dolari. Scopul principal al actualelor negocieri a fost intensificarea reală a acţiunilor bilaterale comercial-economice, iar pentru aceasta actualmente sunt premise serioase”, a spus premierul belarus. Potrivit lui, Moldova şi Belarus au dorinţă reciprocă de a consolida acţiunile bilaterale şi acest lucru este cel mai important, ceea ce înseamnă că vor fi depuse eforturi maxime pentru intensificarea cooperării la toate nivelurile.

Belarus va livra 20 de troleibuze la Chişinău în 2017

Douăzeci de troleibuze vor fi livrate pe parcursul anului 2017 din Belarus în Republica Moldova. Regia Transport Electric Chişinău a făcut schimb de contract cu Compania „Belkommunmash” în prezenţa premierilor Pavel Filip şi Andrei Kobeacov. Şeful RTEC, Gheorghe Morgoci, a menţionat că pentru cele 20 de troleibuze Republica Moldova trebuie să plătească, în funcţie de curs, 60-70 de milioane de lei. De asemenea, părţile au semnat un acord care prevede asamblarea troleibuzelor independente de reţelele electrice. Totodată, Gheorghe Morgoci a menţionat că în anul curent la Chişinău au fost asamblate 15 troleibuze, iar altele cinci urmează să ajungă în Republica Moldova din Belarus.

Ziua Naţională a Vinului a adus în PMAN peste 100 de mii de vizitatori

Datele preliminare arată că Ziua Naţională a Vinului a adus în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe parcursul celor două zile peste 100 de mii de vizitatori. Totodată, alte douăsprezece mii de persoane au vizitat cele opt vinării incluse în Drumul vinului.  Totodată, pe parcursul celor două zile au fost consumate 115 mii de sticle de vin şi lansate 22 de produse noi pe piaţă. Datele preliminare au fost prezentate de către directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin. Gheorghe Arpentin a menţionat că din primele concluzii rezultă că sărbătoarea a reuşit, sunt comentarii pozitive în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea evenimentului, inclusiv din partea turiştilor străini. De succes s-a bucurat şi Şcoala vinului, care a venit să educe consumatorul privind consumul raţional.

● MARŢI, 4 octombrie

Ordin care vizează acţiunile instituţiilor de control după ridicarea moratoriului


În perioada 3 octombrie – 3 noiembrie, instituţiile de control vor decide efectuarea controalelor de stat în baza criteriilor de risc, fără ieşire la faţa locului. Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al economiei, a semnat un ordin în acest sens. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, ordinul mai stabileşte că autorităţile administrative, abilitate cu funcţii de control din subordinea ministerului, cu titlu de excepţie, vor adopta decizii privind efectuarea controlului de stat la faţa locului doar dacă deţin informaţii veridice, susţinute prin probe, despre existenţa unui pericol iminent pentru viaţa şi sănătatea populaţiei, pentru securitatea economică a statului, dacă situaţiile date nu pot fi remediate în afara unui control la faţa locului. Controlul se va efectua doar după notificarea prealabilă a ministerului.

Benzina se ieftineşte puţin, motorină se scumpeşte

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat preţul plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 5 octombrie, preţul plafon pentru un litru de benzină scade, iar pentru un litru de motorină creşte. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 16,24 lei, cu un ban mai puţin decât cel stabilit acum două săptămâni. Motorina va costa cel mult 14,03 lei, comparativ cu 13,82 lei în ultimele două săptămâni.

Expert-Grup vine cu o reacţie privind asumarea responsabilităţii Guvernului

Centrul Analitic Independent „Expert Grup” vine cu o notă de poziţie faţă de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă acordate de către Banca Naţională în 2014/2015 unor bănci comerciale. Experţii atestă mai multe probleme asociate cu natura şi modul în care a fost luată această decizie, precum lipsa de transparenţă a procesului decizional sau caracterul nedemocratic al adoptării deciziei respective. Potrivit unui raport al Expert-Grup, decizia a fost luată pe fondul progreselor modeste în remedierea consecinţelor fraudei bancare, iar convertirea garanţiilor emise de Guvern în obligaţiuni de stat comportă şi un hazard moral sporit. Rata efectivă a dobânzii de 5% asupra obligaţiunilor emise pentru perioada de 25 de ani nu are justificare economică şi, în ultima instanţă, este un act de injustiţie socială evidentă. Experţii menţionează că frauda bancară este rezultatul carenţelor de guvernanţă corporativă din unele bănci, a disfuncţionalităţilor din instituţiile statului, inclusiv cele responsabile de asigurarea stabilităţii financiare, precum şi a unor factori de decizie rău-intenţionaţi din instituţiile de stat şi bănci.

Pavel Filip: Moldova Business Week pune Moldova pe harta investitorilor internaţionali

„Moldova Business Week pune Moldova pe harta investitorilor internaţionali, arăta că vrem afaceri serioase, investiţii transparente, nu aranjamente din umbră. Este săptămâna când vom vorbi cu glas tare despre avantajele şi realizările economiei noastre, dar vom şi fi gata să răspundem pentru neajunsurile şi eşecurile la nivel de politici şi implementări”. Declaraţia aparţine prim-ministrului Pavel Filip şi a fost făcută la evenimentul de lansare a săptămânii de afaceri în Republica Moldova –  Moldova Business Week, ediţia 2016. Pavel Filip a spus că reformele necesare pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv trebuie să înceapă de la calitatea politicilor publice care influenţează mediul de afaceri şi calitatea administrării acestor politici. „Voi depune tot efortul pentru a acredita această idee la toate autorităţile publice – agentul economic este sursa primară a bunăstării populaţiei. De aceea, agentul economic trebuie tratat cu cea mai mare atenţie şi grijă”, a declarat prim-ministrul.

Mai e de aşteptat până se va relansa economia, studiu

Relansarea economiei, după descreşterile înregistrate anul trecut, nu se va produce atât de uşor cum se spera – notează experţii IDIS Viitorul într-un studiu prezentat marţi. Viorel Chivriga, director de programe IDIS, a explicat acesta prin evenimentele negative care s-au produs în 2014-2015, în special în sectorul financiar bancar, care se reflectă practic asupra tuturor ramurilor. O problemă este şi accesul limitat al exporturilor moldoveneşti pe pieţele de export, în parte din cauza cererii reduse pe piaţa CSI. Alt motiv este valorificarea insuficientă a oportunităţilor oferite de Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv pe care Moldova îl are cu UE. Totodată, producţia industrială a scăzut, chiar şi în acele ramuri în care un ultimii ani s-a avansat, de exemplu în industria de cablaje. În ramura agricolă multe produse sunt necompetitive şi nu doar pe pieţele externe. O problemă care s-a accentuat în ultimul timp ţine de majorarea stocurilor, aici îşi spune cuvântul situaţia din Ucraina.

MIERCURI, 5 octombrie

Octavian Armaşu: Noi am scutit cetăţeanul de nevoi mai mari

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, susţine că prin asumarea răspunderii pentru returnarea datoriei către BNM, Guvernul a scutit populaţia de probleme mult mai mari. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct”de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Noi ne-am asumat răspunderea, aceasta a fost o precondiţie impusă de către FMI. Altfel nu putem debloca creditarea externă. Prin deblocarea creditării externe noi am scutit cetăţenii de nevoi cu mult mai mari. Altfel nu avem posibilitate să achităm salariile, pensiile, subvenţiile în agricultură etc. Aceasta ar fi o lovitură prea grea”, a declarat ministrul Finanţelor.

Wizz Air lansează noi curse de pe Aeroportul Internaţional Chişinău

Compania aeriană low-cost Wizz Air lansează noi curse de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, spre Berlin şi Barcelona, de două ori pe săptămână, la preţuri care pornesc de la 30 de euro într-o direcţie. Anunţul a fost făcut de directorul comercial al companiei, George Michalopoulos, în cadrul unei conferinţe de presă. Biletele sunt deja în vânzare şi pot fi procurate online accesând pagina electronică Wizz Air. Reprezentantul companiei aeriene a menţionat că prin lansarea noilor curse Wizz Air va opera şapte curse din Moldova către patru ţări, iar în 2017 numărul biletelor în vânzare va fi de 315 mii, adică în creştere cu 41% anual.

● JOI, 6 octombrie

România va finanţa proiectul tehnic pentru gazoductul Ungheni-Chişinău


Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 550 de mii de euro în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău. Potrivit unui Memorandum aprobat în şedinţa de miercuri, 5 octombrie, a executivului de la Bucureşti, această sumă va fi alocată în baza unui acord semnat în anul 2010 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro. Banii vor fi acordaţi Republicii Moldova după actualizarea Programului de cooperare pe 2016 între guvernele celor două state, în baza Acordului semnat la Bucureşti, în aprilie 2010, prin includerea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Cel mai bun antreprenor din sectorul ÎMM va fi ales în baza unor criterii noi

Cel mai bun antreprenor al anului din sectorul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii va fi ales în baza unor criterii noi. Guvernul a aprobat modificări şi completări la o decizie a sa din 2005 privind desfăşurarea concursului. De rând cu cel mai bun antreprenor din sfera de producţie, de prestare a serviciilor, va fi evidenţiat şi cel mai bun implementator al modelului economic verde, cel mai bun antreprenor din sfera de consultanţă în afaceri, cel mai bun antreprenor din domeniul turismului rural.

Program de susţinere a femeilor de afaceri

Peste 400 de femei din Republica Moldova, în special din zonele rurale, care doresc să-şi iniţieze sau să-şi dezvolte o afacere, vor putea accesa granturi şi beneficia de asistenţă antreprenorială în cadrul Programului „Femei în afaceri”, lansat joi, 6 noiembrie , de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Iulia Iabanji, directoarea generală ODIMM, a declarat că sunt eligibile pentru aplicare la program femeile care iniţiază sau dezvoltă afaceri în  toate domeniile economiei. Se vor considera prioritare afacerile inovative şi cu potenţial de export, afacerile non-agricole din zonele rurale, industria creativă, agroturismul şi meşteşugăritul, întreprinderile din domeniile producerii, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, care oferă servicii companiilor mari.

Rusia a interzis importul de carne de porc din Moldova

Federaţia Rusă a interzis importul de porcine şi produse din carne de porc din Republica Moldova. Serviciul Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar (Rosselhoznadzor) anunţă că decizia a fost luată ca urmare a focarelor de pestă porcină depistate în Moldova, dar şi în legătură cu lipsa de informaţie cu privire la măsurile întreprinse de partea moldovenească în scopul localizării focarelor. Rosselhoznadzor menţionează pe pagina sa oficială că restricţiile, care sunt temporare, vizează şi tranzitul pe teritoriul Federaţiei Ruse. De asemenea, este interzis importul porcinelor care au tranzitat teritoriul Republicii Moldova.

Eduard Grama propune crearea la Chişinău a unei reprezentanţe a Rosselihoznadzor

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, a propus crearea la Chişinău a unei reprezentanţe a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „Rosselihoznadzor”. Ministrul Eduard Grama s-a întâlnit cu omologul rus Alexander Tkachev, în cadru vizitei de lucru pe care o întreprinde în perioada 3-7 octombrie, la Moscova. Potrivit unui comunicat de presă al MAIA, reprezentanţa de la Chişinău ar facilita relaţiile comerciale dintre ţări şi ar simplifica procedurile de logistică pentru producătorii din Republica Moldova. De asemenea, prezenţa experţilor ruşi la Chişinău ar garanta calitatea produselor moldoveneşti care ajung pe piaţa Federaţiei Ruse.

● VINERI, 7 octombrie

Distanţarea economică dintre malurile Nistrului continuă, studiu 

Procesul de distanţare economică dintre economiile celor două maluri ale Nistrului continuă pentru al patrulea trimestru consecutiv. Dacă în trimestrul doi al anului 2016, gradul de apropiere a atins nivelul de 97%, atunci în trimestrul trei acesta a coborât la 94%, arată un studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit experţilor, această involuţie este cauzată de o deteriorare mai profundă a situaţiei economice în regiunea transnistreană comparativ cu cea de pe malul drept al Nistrului. Studiul arată că după un an economic dificil din 2015, situaţia economică a regiunii transnistrene a continuat să se înrăutăţească şi în 2016. Volumul producţiei industriale, care influenţează direct dinamica Produsului Intern Brut, în ianuarie-august s-a redus cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Potrivit experţilor, în mare parte, această reducere este asociată cu comprimarea activităţii de export pe fonul reducerii competitivităţii exportatorilor transnistreni din cauza deprecierii valutelor principalilor parteneri comerciali ai regiunii şi a menţinerii artificiale a „cursului de schimb al rublei transnistrene”.

Carnea de porc din dreapta Nistrului este interzisă în regiunea transnistreană 

Administraţia de la Tiraspol a impus restricţii pentru introducerea cărnii de porc din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană. Motivul invocat este depistarea pestei porcine în două localităţi din Donduşeni. Cu o zi mai devreme, o restricţie similară a fost anunţată de Federaţia Rusă. Potrivit presei din regiune, interdicţia vizează inclusiv persoanele fizice, care nu pot să mai transporte carne de porc nici pentru consum personal.

● SÂMBĂTĂ, 8 octombrie

 Și România a interzis importurile de carne de porc din Moldova 

După Rusia, și România a interzis importurile de carne şi produse din carne de porc din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Potrivit oficialului, autorităţile române au luat această măsură după ce în Moldova şi Ucraina au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană, o boală împotriva căreia nu există vaccin. Interzicerea importurilor, inclusiv prin micul trafic, e o măsură obligatorie, dar nu fereşte cu totul de pericol. „Virusul poate pătrunde în două moduri: transportat de cetăţeni în alimente care conţin carne de porc infestată şi porcii mistreţi. Din păcate, partea care ţine de porcii mistreţi reprezintă circa 70% din risc”, a explicat ministrul român al agriculturii.

Veniturile încasate la buget sunt în creștere 

Pe parcursul lunii septembrie, la Bugetul Public Național au fost acumulate venituri de 2,4 miliarde de lei, ceea ce este cu 239 de milioane de lei mai mult față de suma încasată în septembrie anul trecut. Drept urmare, sarcina de încasări la Bugetul Public Național a fost realizată la nivel de 101,9%. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, din suma menționată la bugetul de stat s-au încasat 1,1 miliarde de lei, iar la bugetele locale – 236 de milioane de lei.

Şoferii care prestează servicii în regim de taxi vor trebui să dispună de taximetre 

Şoferii care transportă pasageri pe o distanță mai mică de 300 de kilometri şi prestează servicii în regim de taxi vor trebui să dispună în mod obligatoriu de taximetre, pentru a putea astfel să fie verificați dacă într-adevăr parcurg distanța prevăzută de lege şi nu comit abateri. Propunerea a fost făcută la şedința a grupului mixt de lucru privind combaterea transportului ilegal de pasageri şi mărfuri peste hotarele Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în cadrul întrevederii a fost discutată şi situația şoferilor cu autoturisme de până la nouă locuri, care transportă pasageri şi colete peste hotarele Republicii Moldova. Marea majoritate a conducătorilor auto prestează servicii fără a avea certificate de conformitate, fapt care pune în pericol viața călătorilor. De asemenea, aceştia prestează servicii fără a achita taxe în bugetul de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.