● LUNI, 5 octombrie
Băncile aflate sub administrare specială sistează alimentarea conturilor de depozit
În cadrul acţiunilor de pregătire pentru retragerea licenţelor Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale, începând cu 9 octombrie, ora 21.00, va fi sistată alimentarea conturilor de depozit la vedere şi la termen ale persoanele fizice şi juridice deschise la băncile respective. Într-un comunicat de presă remis de Banca Naţională a Moldovei se menţionează că după ora 21.00, toate mijloacele băneşti care vor parveni în conturile persoanelor fizice şi juridice vor fi returnate către iniţiatorul plăţii, cu excepţia mijloacelor destinate deservirii creditelor obţinute de la aceste bănci. Clienţii BEM, Unibank şi Băncii Sociale vor avea în continuare acces la depozitele la vedere şi la termen în limita soldului disponibil în conturi. Înainte de retragerea licenţelor pentru cele 3 bănci, soldurile neutilizate din depozitele persoanelor fizice şi juridice vor fi transferate în mod centralizat la alte bănci, cu păstrarea condiţiilor contractuale de depozit existente.
● MARŢI, 6 octombrie
Parteneriat moldo-olandez pentru combaterea spam-ului
Întreprinderea de Stat „MoldData”şi compania olandeză „SpamExperts” au stabilit un parteneriat pentru combaterea spam-ului şi malware-ului în Republica Moldova. „MoldData” utiliza până acum diverse soluții „in-house” anti-spam, însă acestea nu erau de fiecare dată eficiente, pentru că nu puteau controla şi reduce cantitatea mare de spam. Cele două companii vor implementa metode de filtrare la intrare şi ieşire a mesajelor. Astfel, va fi eliminat riscul ca utilizatorii să primească sau să expedieze mesaje electronice dăunătoare. Serviciul anti-spam este oferit gratuit utilizatorilor serviciilor de găzduire „MoldData”. Tehnologia „anti-spam” a fost implementată exclusiv local, bazându-se pe prima platformă publică de „cloud” din Republica Moldova.
Peste 8 milioane de euro pierderi din cauza schimbării formatului Zilei Vinului
Din cauza schimbării formatului sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului” agenţii economici implicaţi au pierdut peste 8 milioane de euro. Calculele sunt prezentate de Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei, cu mici excepţii vinificatorii nu au fost pregătiţi să primească vizitatori sau turişti. Unica companie care s-a implicat direct în organizarea şi promovarea evenimentului a fost Castelul Mimi. Compania Asconi, care a luat Premiul pentru cea mai bună companie vinicolă a anului 2015,
a fost şi ea implicată, dar mai puţin.
Agricultorii ameninţă cu noi proteste
Dacă în această săptămână nu vor fi achitate toate datoriile statului faţă de agricultori, aceştia vor ieşi la protest în faţa Guvernului. Anunţul a fost făcut de Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect. Într-un mesaj remis presei, Slusari informează că statul nu a achitat toate datoriile la subvenţiile din anul 2014. La fel, nu există o claritate în privinţa achitării compensaţiilor la fructe pentru anul 2014 pomicultorilor care dispun de suprafeţele mai mari de 15 ha.
Companiile petroliere care nu execută prescripţiile ANRE riscă să rămână fără licenţă
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenţionează companiile petroliere că riscă să rămână fără licenţe dacă nu vor executa prescripţiile înaintate pentru abaterile constate. Potrivit Metodologiei de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, titularii de licenţă au obligaţia să prezinte ANRE calculele privind modificarea preţurilor cu cel puţin 3 zile înainte de punerea în aplicare a noilor preţuri. În a doua jumătate a lunii septembrie, ANRE a emis prescripţii către 51 de companii petroliere, în care le-a cerut să prezinte calculele privind modificarea preţurilor, cerinţă neglijată anul curent de companiile respective.
●MIERCURI, 7 octombrie
Patronatele vin cu propuneri pentru eficientizarea activităţii agenţilor economici
Patronatele au lansat trei documente de poziţie care se referă la combaterea economiei informale, eficientizarea dialogului social şi la necesitatea flexibilizării legislaţiei muncii. Documentele, care au fost prezentate miercuri, 7 octombrie, conţin un set de politici pentru reducerea economiei şi angajărilor informale, dar şi recomandări legislative de flexibilizare şi ajustare a legislaţiei muncii la actualul context economico-social. Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova ( CNPM), Leonid Cerescu, a declarat că documentele urmează să fie înaintate factorilor de decizie. Acestea au fost elaborate ca urmare a Memorandumului semnat între Guvern şi CNPM, după Forumul oamenilor de afaceri. „Evenimentul de astăzi este o consecutivitate a activităţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului care promovează ideea formării unor condiţii mai favorabile în activitatea agenţilor economici”, a notat Leonid Cerescu.
Consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul, proiect
Consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul la dorinţă. Cel puţin, astfel prevede proiectul de lege cu privire la energia electrică, care este pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de marţi, 7 octombrie. Proiectul prevede că orice consumator final este în drept să încheie contract de furnizare a energiei electrice cu orice furnizor, la alegere. „Fiecare consumator final are dreptul la alegerea liberă şi la schimbarea furnizorului, în condiţiile în care şi-a onorat obligaţiile de plată a energiei electrice consumate către furnizorul actual, precum şi dreptul de a dispune de toate datele relevante cu privire la consumul de energie electrică”, se spune în proiectul de lege.
Ministrul agriculturii, la Moscova
În perioada 7-8 octombrie, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula efectuează o vizită de lucru la Moscova. În cadrul vizitei, ministrul urmează să aibă întrevederi cu omologul său, dar şi cu conducerea de la „Rosselihoznadzor” şi „Rospotrebnadzor”. Printre subiectele incluse în agenda vizitei se numără şi embargourile introduse de către partea rusească pentru producătorii moldoveni. Într-un comunicat de presă remis de ministerul agriculturii se menţionează că Ion Sula va fi însoţit de către Grigore Porcescu, director general interimar al Agenţie Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Agenda vizitei cuprinde o întrevedere bilaterală cu Alexandr Tkachyov, ministrul agriculturii al Federaţiei Ruse, şi cu Serghei Dankvert, conducătorul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară „Rosselihoznadzor”.
UE a lansat un nou proiect twinning în domeniul infrastructurii calităţii
Uniunea Europeană a lansat miercuri, 7 octombrie, un nou proiect twinning în domeniul infrastructurii calităţii, care prevede suport pentru Centrul Naţional de Acreditare MOLDAC. În cadrul proiectului se va oferi suport pentru realizarea recomandărilor Cooperării Europene pentru Acreditare (EA) în domeniul sistemului naţional de acreditare în vederea acceptării ulterioare a instituţiei ca semnatară a Acordului Multilateral de Recunoaştere (EA MLA). Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat de presă, că proiectul va fi implementat pe parcursul a 6 luni, în colaborare cu Organismul Italian de Acreditare ACCREDIA, şi are un buget de circa 220 de mii de euro. Acesta include 3 evaluări a sistemului de management al MOLDAC, revizuirea şi îmbunătăţirea documentelor acestei instituţii, organizarea a 6 instruiri pentru personalul MOLDAC şi organismele de certificare. De asemenea, vor fi efectuate 3 vizite de studiu cu participarea evaluatorilor MOLDAC la organismele similare italiene.
Depozitele de la BEM, Banca Socială şi Unibank, transferate către alte bănci
În cadrul acţiunilor de pregătire pentru retragerea licenţelor Băncii de Economii, Unibank şi Băncii Sociale, începe procesul centralizat de transferare integrală a depozitelor la alte bănci. În acest context, începând cu 10 octombrie, ora 13.00, vor fi sistate toate operaţiunile în conturile de depozit la vedere şi la termen ale persoanele fizice şi juridice deschise la băncile respective. Clienţii de la BEM, Unibank şi Bănca Socială vor avea acces la depozitele transferate la băncile care le vor prelua mijloacele băneşti, în condiţiile contractuale iniţiale, începând cu 19 octombrie 2015. Pe parcursul perioadei 10-19 octombrie, băncile sub administrare specială vor pregăti listele depozitelor, împreună cu informaţia detaliată aferentă, şi le vor transfera la alte bănci.
Vom avea o nouă lege privind energia electrică
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind energia electrică. Proiectul vine să transpună directivele UE pentru implementarea Pachetului III Energetic. Astfel, noile amendamente definesc rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi a funcțiilor, obligațiilor şi a drepturilor operatorului de transport în sistem, ale operatorilor de distribuție, producătorilor, furnizorilor şi consumatorilor de energie electrică pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic. Potrivit proiectului, pentru evitarea interferării intereselor întreprinderilor care acordă accesul la reţelele electrice de transport sau de distribuție cu unul dintre producătorii sau furnizorii de energie electrică, este necesar ca acestea să fie independente, în primul rând din punct de vedere decizional, de întreprinderile de producere sau furnizare a energiei electrice. În acest sens, pentru a asigura accesul eficient şi non-discriminatoriu la reţea este necesar ca reţelele electrice de transport şi de distribuție să fie gestionate prin intermediul unor entități distincte din punct de vedere juridic şi independent, unde există întreprinderi integrate pe verticală.
● JOI, 8 octombrie
Accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor de comunicaţii electronice, reglementate
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice. Documentul îşi propune să contribuie la dezvoltarea reţelelor publice de comunicaţii electronice la nivel naţional, sporirea investiţiilor în infrastructură şi a concurenţei între furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. „Proiectul simplifică şi clarifică procedurile de obţinere şi exercitare a dreptului de acces pe proprietăţile publice sau private şi încurajează utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice. Prin stabilirea unor principii clare de determinare a tarifelor de exercitare a dreptului de acces pe proprietăţi vor fi reduse cheltuielile de construire, întreţinere, înlocuire sau mutare a reţelelor publice de comunicaţii electronice”, a menționat în şedinţa Guvernului viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Vitalie Tarlev.
Trei instituţii în domeniul siguranţei alimentelor, reorganizate în una
Întreprinderea de Stat „Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei” va fi reorganizată, prin fuzionarea (absorbţia) Întreprinderii de Stat „Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer” şi Întreprinderii de Stat „Centrul de Standardizare şi Stabilire a Calităţii Nutrețurilor şi Produselor Cerealiere”. Noua instituţie va purta denumirea de Întreprindere de Stat „Centrul Naţional de Verificare şi Certificare a Producţiei Vegetale şi Solului”. Scopul reorganizării constă în optimizarea cheltuielilor administrative a întreprinderilor de stat şi prestarea serviciilor centralizate beneficiarilor. Totodată, reorganizarea va permite reamplasarea laboratoarelor întreprinderilor respective într-un bloc unic, fapt ce va reduce cheltuielile agenţilor economici care nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la trei laboratoare diferite pentru a beneficia de expertiză.
BNM a angajat compania Kroll
Compania Kroll a fost angajată, împreună cu compania juridică internaţională Steptoe&Johnson LLP, să efectueze o investigaţie mai detaliată, precum şi să pregătească şi să implementeze o strategie de recuperare activele dispărute de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, serviciile contractate sunt structurate în aşa fel, încât BNM să fie informată cu regularitate cu privire la evoluţia investigaţiilor pe durata perioadei iniţiale de 16 săptămâni. La sfârşitul acestei perioade Kroll şi BNM vor decide asupra unui termen mai extins de investigaţie, precum şi asupra strategiei de recuperare a activelor.
Dezbateri privind rolul întreprinderilor mici în contextul implementării DCFTA
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Ministerul Economiei au iniţiat o dezbatere publică pe marginea rolului esenţial al întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova-UE (DCFTA). Discuţiile, organizate joi, 8 octombrie, s-au bazat pe concluziile şi recomandările unui studiu, recent finalizat, cu privire la sprijinul acordat de UE sectorului privat în contextul acordurilor de asociere şi de liber schimb şi s-au concentrat asupra oportunităţilor şi provocărilor cheie ale întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova. Vicepremierul, ministrul economiei, Stephane Christophe Bride, a declarat că efectele Acordului de liber schimb cu UE, chiar şi în condiţiile de criză, sunt deja resimţite. Potrivit ministrului, în comparaţie cu anul 2014, a fost înregistrată o creştere cu 12% a exporturilor efectuate de întreprinderile mici şi mijlocii pe piaţa europeană. În opinia sa, acum ne aflăm într-un proces de standardizare şi orice tranziţie necesită modificări la diferite niveluri – tehnic, de certificare etc., care în timp vor da şi mai multe rezultate.
● VINERI, 9 octombrie
Ziua Naţională a Vinului din acest an a găzduit circa 17 mii de vizitatori
În acest an, la Ziua Naţională a Vinului au participat circa 17 mii de oameni, comparativ 100 de mii care participau în anii precedenţi. Totodată, dacă în anii precedenţi la sărbătoare participau aproape 40 de producători vinicoli, în acest an numărul lor a fost de 4 ori mai mic. În acest an, sărbătoarea a fost găzduită de 10 companii vinicole şi de Asociaţia Micilor Producători de Vinuri. În total, în cele două zile, au fost vândute circa 15 mii de sticle de vin. „Într-o perioadă foarte scurtă de timp, am reuşit să organizăm sărbătoarea vinului într-un format nou. În Aeroport au fost distribuite 9200 de sticle promoţionale cu vin cu simbolul „Welcome to Moldova”. În cele două zile au circulat 13 autocare şi 11 microbuze, care au transportat aproximativ 3 mii de oameni la vinării. Transportul le-a fost oferit gratuit”, a menţionat Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.
CReDO: Contractarea Kroll nu este singura soluţie pentru recuperarea activelor fraudate
Contractarea companiei Kroll de către Banca Naţională a Moldovei nu este singura soluţie de asistenţă externă pentru recuperarea activelor fraudate din sectorul bancar. Sugestia aparţine Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), care a efectuat o cercetare şi a stabilit că o alternativă a contractului cu Kroll ar fi colaborarea instituţiilor de drept specializate naţionale cu subdiviziunile internaţionale BIG / StARR, care, pe lângă recuperarea activelor fraudate, ar urmări şi persoanele ce se fac vinovate. Sergiu Ostaf, director executiv CReDO, a declarat într-o conferinţă de presă că este importantă nu doar recuperarea banilor, ceea ce poate face compania Kroll, ci şi responsabilizarea persoanelor ce se fac vinovate de fraudarea sistemului bancar. În acest context, alternativa propusă este net superioară, deoarece sunt mai mari şansele de condamnare a persoanelor vinovate, pe plan naţional, şi îngheţarea activelor fraudate, pe plan internaţional.
Candidaţii la funcţia de guvernator al BNM vor putea depune dosarele începând de astăzi
Regulamentul privind desfăşurarea concursului de selectare a candidaţilor la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei şi anunţul public privind desfăşurarea concursului urmează a fi publicate astăzi, 9 octombrie, pe pagina electronică a Parlamentului. Imediat după publicare, pot fi depuse dosarele de către candidaţi. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Comisiei de selectare a candidaţilor, Ştefan Creangă, după şedinţa la care a fost definitivat Regulamentul. Candidaţii la şefia BNM urmează a fi aleşi prin concurs liber, transparent şi respectând criteriul meritocraţiei. Candidaţii trebuie să întrunească următoarele condiţii: studii superioare de licenţă sau echivalente în domeniu, să cunoască preferenţial limba engleză, să aibă vechime în muncă în domeniul financiar-bancar, să fie cetăţean al Republicii Moldova.
Moldova va fi vizitată de specialişti ruşi din domeniul fitosanitar
Specialiştii din domeniul fitosanitar din Federaţia Rusă urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova pentru a discuta cu specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor despre cerinţele fitosanitare ale părţii ruse. Vizita urmează să se desfăşoare la incitaţia ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, şi directorului general interimar ANSA, Grigore Porcescu, lansată în cadrul vizitei la Moscova. Oficialii moldoveni au avut o întrevedere cu viceministrul rus al agriculturi şi şeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Interlocutorii au vorbit despre progresele înregistrate de ANSA în domeniul sanitar veterinar şi despre înlăturarea problemelor depistate la unităţile de sacrificare a animalelor în urma vizitei experţilor Rosselhoznadzor din noiembrie 2014. Partea moldovenească a solicitat să fie incluse pe lista exportatorilor produselor din carne toate companiile moldoveneşti care corespund criteriilor de igienă şi siguranţă cerute de Federaţia Rusă.
Negocierile cu Gazprom ar putea fi încheiate către finele lunii noiembrie
Moldova negociază cu Gazprom cantitățile de gaze care vor fi importate în 2016, iar negocierile ar putea fi încheiate către finele lunii noiembrie, a informat într-o conferință de presă viceministrul economiei, Valeriu Triboi. Oficialul nu a făcut precizări referitor la tariful de achiziționare a gazelor naturale. În prezent pentru 1000 de metri cubi de gaze Moldova plătește 204 dolari, ceea ce în opinia sa este un preț bun. Triboi a mai spus că datoria consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul rus constituie 780 mln dolari. „Lucrăm cu reprezentanții Gazprom-ului pentru a identifica o formulă de restructurare, în sens de reeșalonare a datoriei pe o perioadă de 10 ani. Ca presiunea ei să nu fie prea mare asupra consumatorilorˮ, a comunicat oficialul.
ANRE vine cu precizări privind preţul de achiziţie a energiei electrice importate
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susţine că informaţiile apărute în presă precum că preţul real al energiei electrice importate de la CERS Moldovenească (Молдавская ГРЭС) ar trebui să fie de 1,8 cenţi SUA pentru 1 kWh, şi nu de 6,78 cenţi SUA/ kWh, aşa cum este în realitate stabilit în contractul de achiziţie pentru anul 2015, sunt eronate. ANRE precizează că autorii acestor informaţii apărute în presă nu ţin cont de faptul că 1,8 cenţi SUA/kWh reprezintă preţul cu care CERS Moldovenească prestează serviciul de conversie a energiei înglobate în gazele naturale în energie electrică. Altfel spus, preţul respectiv nu include costul gazelor naturale consumate pentru producerea energiei electrice (157 dolari SUA/1000 mc), ponderea căruia este de circa 80% din costurile totale de producere a energiei electrice sau circa 5 cenţi SUA/kWh.
● SÂMBĂTĂ, 10 octombrie
Jumătate de miliard de lei pentru compensații
Circa jumătate de miliard de lei va aloca statul în 2016 pentru oferirea compensațiilor păturilor vulnerabile de populație, luând în calcul aşteptata majorare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale. Pentru a oferi compensații pentru trei luni ale anului curent (octombrie, noiembrie și decembrie) vor fi necesare peste 90 mln lei, a menționat viceministrul economiei, Valeriu Triboi, vineri, într-o conferință de presă. Potrivit oficialului, autoritățile se află „între ciocan și nicovală”. FMI a condiționat negocierea unui nou program de colaborare cu Republica Moldova prin ajustarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale. „Acum se întreprind eforturi pentru a identifica sursele de oferire a compensațiilorˮ, a specificat viceministrul.
Gazoductul Ungheni–Chișinău va fi dat în exploatare în mai 2018
Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni–Chișinău vor începe în câteva luni, iar darea în exploatare a gazoductului este estimată pentru mai 2018, a comunicat, într-o conferință de presă, viceministrul economiei, Valeriu Triboi. „Săptămâna viitoare vom avea întrevederi cu partea română în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică. Vom căuta soluții ca să accelerăm procesul de edificare a interconexiunilor, astfel ca să fie posibil încadrarea în temenele stabilite în Memorandumul semnat între Romania și Republica Moldovaˮ, a declarat Triboi. Costul lucrărilor de construcție se ridică la 83 mln euro. 10 mln euro va acorda UE. Celelalte mijloace vor fi acoperite din creditele luate de la instituțiile bancare internaționale.
Prețurile de consum s-au majorat în septembrie
În luna septembrie, prețurile de consum au crescut cu 1,2% față de luna august. Totodată, față de aceeași perioadă a anului trecut prețurile au crescut cu 12,6%. Biroul Național de Statistică a anunță că prețurile medii de consum s-au majorat din cauza creșterii preţurilor la produsele alimentare cu 2,2%. În septembrie au crescut preţurile la ouă de găină – cu 16,8%, legume proaspete – cu 9,7%, citrice – cu 6,4%, zahăr tos – cu 4,0%, ulei vegetal – cu 3,3%, carne de oi – cu 2,9%, cartofi – cu 2,7%, lapte şi produse lactate – cu 1,8%, orez şi paste făinoase – cu câte 1,6%. Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la fructe de livadă – cu 15,2%, struguri – cu 14,1%, ceapă uscată – cu 2,5% și nuci – cu 1,3%.