Ca şi anul trecut, porumbul a rodit foarte bine, iar agricultorii speră să adune peste 1,5 milioane de tone de seminţe, transmite IPN.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că anual în Moldova cu porumb se seamănă peste 450 de mii de hectare. „Porumbul este o cultură prietenoasă solului, nu îl seacă. Noi cel puţin de două ori pe zi mâncăm sau utilizăm ceva făcut din porumb sau crescut cu ajutorul acestuia”, a subliniat oficialul.
Vasile Bumacov a adăugat că jumătate din producţia de porumb este consumată în ţară, iar altă jumătate merge spre export.
Directorul Institutului de fitotehnie „Porumbeni”, Pintilie Pârvan, a comunicat jurnaliştilor că în sfârşit instituţia pe care o conduce a reuşit să iasă din impasul în care s-a pomenit după destrămarea URSS. „Pentru prima dată anul acesta am prezentat 6 hibrizi de porumb creaţi de noi la o expoziţie în Ialomiţa, România. Hibrizii noştri au intrat în top 10 cei mai buni, chiar dacă acolo au venit cercetători cu hibrizi din toată lumea”, a menţionat Pintilie Pârvan.
Potrivit directorului Institutului de fitotehnie, seminţele de porumb produse la Porumbeni sunt solicitate atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind şi exportate.