Mai multe de 20% dintre angajații din Republica Moldova primesc parțial sau total salariul în plic, potrivit unui sondaj realizat de către CBS-AXA, la comanda IDIS „Viitorul”. Studiul arată că persoanele care primesc salariul în plic sunt cu studii scăzute, din mediu rural, tinere și cu venituri reduse, transmite IPN.
Potrivit sondajului, numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut în prima jumătate a anului 2018, comparativ cu anul trecut, de la 75,1% la 78,7%. Numărul angajaților care primesc o parte din salariu în plic pe parcursul unui an de zile a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 de mii persoane în primele luni ale anului 2018.
Sondajul scoate în evidentă faptul că a crescut nesemnificativ numărul celor care activează în câmpul muncii în afara evidenței statistice deoarece conform declarației lor primesc toată remunerarea în plic. Numărul lor s-a majorat de la 102 mii de persoane în 2017 la 107 mii persoane în primele luni din 2018. Potrivit sondajului, creșterea lor cu cinci mii de persoane corespunde cu reducerea numărului mediu de angajați în 2018 cu cinci mii de persoane.
Estimările arată că salariul plătit în plic în acest an va constitui 7,7 miliarde lei, față de 7,5 miliarde în 2017. Ratările totale ale Bugetului Public Național în acest an vor fi de aproape 3,5 miliarde lei. Astfel, Casa Națională de Asigurări Sociale va rata peste 2,2 miliarde lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină aproape 700 de milioane lei, iar Bugetul de Stat și bugetele locale vor rata 550 de milioane lei din impozitele pe venit ale persoanelor fizice.