Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte consideră că scrutinul din 30 noiembrie a fost liber şi parţial corect. Secretarul coaliţiei, Nicolae Panfil, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că aceste alegeri pot fi considerate libere deoarece a fost asigurat un climat de campanie nemarcat de violenţe, au lipsit tentativele de intimidare şi împiedicare a candidaţilor de a-şi prezenta programele politice. De asemenea, tuturor cetăţenilor le-a fost asigurat dreptul de a vota şi a existat o separare clară dintre partid şi stat, care nu a permis utilizarea de către concurenţi a resurselor publice în cadrul campaniei electorale.
Comparativ cu alegerile trecute, s-a atesta o îmbunătăţire a cadrului normativ adoptat de către Comisia Electorală Centrală. Este de apreciat deschiderea mai multor secţii de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, precum şi pentru cei aflaţi peste hotarele ţării. Totodată, coaliţia regretă tentativele de intimidare a unor alegători. De asemenea, s-a constatat o reflectare partizană a campaniei electorale de către mai multe instituţii mass-media şi în acest sens organizaţiile neguvernamentale regretă comportamentul anemic al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).
Directorul executiv al Asociaţiei „Promo-LEX”, Ion Manole, a menţionat că această campanie electorală a fost una dinamică, au fost utilizate diverse elemente şi tehnologii inovative, aplicate în Republica Moldova în premieră. Acest lucru înseamnă că lucrurile în Republica Moldova evoluează. Ion Manole a mai menţionat că, din păcate, prezenţa la vot a fost una pasivă.
Directorul Centrului Parteneriatului pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a menţionat că prezenţa femeilor pe listele electorale la aceste alegeri este de 30,5%, comparativ cu 29% în 2005. În 10 ani diferenţa este doar de un punct procentual. „Aceasta arată cât de greu clasa politică se schimbă în Republica Moldova. Chiar dacă am depăşit bariera de 30%, sperăm că după acordarea mandatelor vom avea cel puţin acelaşi număr de prezenţă a femeilor în Parlament”, a spus Alexei Buzu.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte întruneşte mai multe organizaţii din diverse domenii. Misiunea coaliţiei este de a contribui la desfăşurarea alegerilor libere, corecte, transparente şi democratice, la consolidarea societăţii civile, în vederea asigurării unor alegeri conştiente, respectării drepturilor alegătorilor şi principiilor egalităţii participanţilor la procesul electoral.