Academia de Ştiinţe va cerceta calitatea vinurilor moldoveneşti

Academia de Ştiinţe din Moldova (AŞM) a creat un grup de lucru care va testa vinurile moldoveneşti pentru depistarea substanţelor nocive, în special cele invocate de serviciul sanitar rus în cazul sistării exporturilor de vinuri, transmite Info-Prim Neo. Academicianul coordonator al Subsecţiei ştiinţe agricole din cadrul Secţiei ştiinţe ale naturii şi vieţii a AŞM, Boris Gaină, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că, de asemenea, grupul de lucru va testa şi vinurile statelor din Europa pentru a stabili prezenţa, dar şi cantitatea componentelor respective în vinuri. În acest proces, grupul de lucru va solicita ajutorul statelor, vinurile cărora vor fi supuse testării. Doctorul habilitat şi administratorul Centrul Naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice, MAIA, Rodica Sturza, spune că ftalaţii, invocaţi de Rospotrebnadzor, reprezintă o clasă de substanţe chimice, care se utilizează extrem de larg, fiind în special în vopsele, în produsele cosmetice, de parfumerie, jucării pentru copii, cauciuc, etc. Potrivit ei, în Federaţia Rusă este reglementată lipsa flataţiilor ce vin în contact cu produsele alimentare, pe când în Republica Moldova acest component nu se reglementează. „Grupul de lucru va pune în discuţie oportunitatea adoptării cudrului legal cu privire la limita maximă posibilă a cantităţilor ftalaţilor în produs”,a menţionat Rodica Sturza. Ea a menţionat că după semnalul venit din Rusia, Centrul Naţional a testat 180 de probe a vinurilor din Moldova, fiind depistate concentraţii foarte mici de ftalaţi. „Cantitatea care a fost depistată în vinuri este infim de mică şi nu poate pune viaţa oamenilor în pericol”, a spus Rodica Sturza. Şefa Catedrei chimie ecologică şi industrială a USM, expert în toxicologia alimentară, Maria Gonţa, a spus că ftalaţii în general sunt toxici, şi în cantităţi mari pot afecta organele reproductive. De asemenea, sunt afectaţi copiii mici, atunci când intră în contact cu obiecte din cauciuc. Şi femeile sunt supuse acţiunilor toxice a ftalaţilor, pentru că folosesc produse cosmetice. Potrivit Mariei Gonţa, în vinuri cantitatea ftalaţilor este foarte mică. Doctorul în ştiinţe tehnice, şefa laboratorului de verificare a calităţii produselor vitivinicole, Elena Scorbano a spus că ftalitiţi ajung în vinuri în timpul stropirii strugurilor. Potrivit ei, grupul de lucru va cerceta şi acest aspect. Boris Gaină a menţionat că grupul de lucru va elabora o statistică reprezentativă a prezenţei substanţelor nocive. „Din cîte cunosc până acum, conncentraţia acestora în vinurile moldoveneşti este net inferioară limitelor stabilite”, a spus academianul. Potrivit lui, raportul grupului de lucru va fi prezentat pe 30 decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.