Furnizorul de apă din municipiul Chişinău, societatea „Apă-Canal Chişinău” (ACC) dă asigurări că apa din apeductul municipal este de calitate. În cazul în cazul în care sunt depistate abateri de la normele stabilite, specialiştii întreprinderii intervin pentru a le înlătura.
Într-un comunicat de presă, citat de Info-Prim Neo, furnizorul informează că apa din sistemul de alimentare din municipiu provine în proporţie de 97,5% din ape de suprafaţă, din fluviul Nistru, şi 2,5% din ape subterane, foraje. În comparaţie cu apa arteziană, în cazul apei din râul Nistru se aplică procese tehnologice complexe. La prima etapă, apa este tratată cu reactivi în scopul dezinfectării primare şi facilitării sedimentării particulelor în suspensie.
Până în prima jumătate a anului 2012, în calitate de dezinfectant a fost utilizat clorul lichid, iar ulterior acesta a fost înlocuit cu hipocloritul de sodiu. După tratarea primară cu reactivi, urmează decantarea apei, adică etapa în care se asigură eliminarea prin sedimentare a particulelor mai mari. Apoi, urmează filtrarea fină, în rezervoare cu strat filtrant cu înălţimea de 1,8 metri. Toate acestea asigură eliminarea substanţelor organice, a gusturilor şi mirosurilor străine, precum şi a culorii. În final, pentru apa potabilă este prevăzută dezinfectarea secundară cu acelaşi hipoclorit de sodiu şi doar după aceasta este distribuită prin reţele consumatorilor.
Apa din fântânile arteziene este doar dezinfectată cu clor lichid şi apoi distribuită în reţelele de alimentare de apă. Din cauza că apa arteziană este utilizată în proporţii mici şi este amestecată cu cea provenită din râul Nistru, nu se poate discuta despre o calitate diferită a apei la consumator.
După tratarea la staţiile respective, apa potabilă este distribuită prin reţele, iar calitatea acesteia la consumator depinde şi de timpul de transportare şi de păstrare în apeducte, precum şi de omogenitatea distribuirii apei pe anumite tronsoane de reţea. Pentru a asigura respectarea normativelor de calitate la consumator, la staţiile intermediare de pompare aceasta poate fi, la necesitate, dezinfectată repetat. Suplimentar, periodic sunt executate lucrări de spălare a reţelelor, fapt care reduce la minimum riscul infectării cu microorganisme a apei.
La depistarea abaterilor de la normele stabilite, tronsonul respectiv de reţea se închide, se spală, se dezinfectează şi, repetat, se iau probe în vederea aprecierii calităţii apei potabile, care ulterior se pune în funcţiune. Controlul calităţii apei potabile, la fiecare etapă tehnologică, cu periodicitatea de o oră, este efectuat la cele două laboratoare ale întreprinderii, dotate cu utilaje performante, cu respectarea. În paralel, controlul calităţii apei din sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă a municipiului Chişinău este efectuat şi de către Centrul Sănătate Publică Chişinău, notează SA „Apă-Canal Chişinău”.