Angajaţii vor fi asiguraţi cu apă pe timp de caniculă
Pe timp de caniculă, agenţii economici din Chişinău vor trebui să-şi asigure angajaţii cu apă şi să le ofere pauze mai lungi. Aceste şi alte măsuri sunt prevăzute de planul de acţiuni pentru minimalizarea impactului negativ al temperaturilor înalte, semnat de către primarul Dorin Chirtoacă, transmite Info-Prim Neo.
Şeful Direcţiei sănătăţii, Mihai Moldovanu, a spus luni, 1 iunie, la şedinţa operativă de la Primărie că planul conţine un şir de recomandări şi obligaţii pentru zilele când se constată o temperatură a aerului de peste 30 de grade Celsius.
În perioada estivală agenţilor economici li se recomandă să asigure spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător pentru ca angajaţii să poată beneficia de pauze repetate pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului.
Indiferent de forma de proprietate a întreprinderii, la temperatura aerului de 30 de grade Celsius angajaţii vor fi asiguraţi cu apă potabilă în volum de minim1,5 litri pentru fiecare, iar pauza de recreere va fi de cel puţin 2 ore în perioada când temperatura atinge cote maxime. Pauza va creşte până la 4 ore, iar volumul de apă până la 2 l/persoană la temperaturi de până la 35 grade. La temperaturi de peste 35 grade volumul de apă oferit unui salariat va fi nu mai mic de 2,5 l, iar pauza – de până la 6 ore. În cazul în care temperatura mediului înconjurător sau din încăperi depăşeşte 40 grade, se interzice orice activitate, cu excepţia serviciilor de urgenţă, cărora li se vor crea condiţii speciale de activitate.
Planul de intervenţii mai conţine un şir de acţiuni pentru serviciile medicale, preturile de sector şi primăriile locale, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport şi alte instituţii publice.
Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat al municipiului Chişinău se obligă să supravegheze calitatea produselor alimentare, prin recoltarea probelor pentru investigaţii de laborator. Vor fi preluate probe din halele din pieţe, unităţile de alimentare publică şi obiectivele industriei alimentare. Săptămânal, în fiecare zi de vineri, vor fi evaluate condiţiile sanitaro-epidemiologice din unităţile de alimentaţie publică care prestează servicii de deservire a populaţiei în masă şi a obiectivelor amplasate în zonele de odihnă din municipiu cu investigarea de laborator a probelor. La fel va fi supravegheată şi starea sanitară a apei potabile şi a bazinelor acvatice, plajelor etc.
Administraţia pieţelor agro-alimentare este obligată să asigure funcţionarea havuzurilor pe teritoriu şi a cabinetelor medicale, a parametrilor climaterici optimi în hale, salubrizarea teritoriului.
Potrivit meteorologilor, vara aceasta va fi una secetoasă cu temperaturi caniculare chiar din luna iunie.
