Apel către Parlament să nu promoveze monopolizarea gestionării drepturilor de autor

Asociaţia obştească „Oficiul Republican al Dreptului de Autor”, asociaţia naţională „Copyright” şi mai mulţi interpreţi fac apel către Parlament  să nu promoveze o iniţiativă legislativă care ar duce la monopolizarea domeniului de gestionare a drepturilor de autor.

Preşedintele Oficiului Republican al Dreptului de Autor, Viorica Nagacevschi, a precizat, într-o conferinţă de presă la IPN, că în Moldova există 4 asociaţii de gestionare a drepturilor de autor şi fiecare om de creaţie are posibilitatea să aleagă cine să-l reprezinte pentru a-i colecta onorariul din drepturile de autor. Abia după ce a fost demonopolizată piaţa, lucrurile s-au mişcat din loc şi generatorii de drepturi de autor au început să fie mulţumiţi de asociaţiile care îi reprezintă.

Dar, la sfârşitul anului 2013, Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului a decis să promoveze modificări în legislaţie şi, pe ultima sută de metri, a schimbat proiectul de lege, fără să consulte persoanele interesate. În varianta propusă de comisie, se menţionează că doar asociaţiile cu o cotă considerabilă de membri poate gestiona onorariile pentru drepturile de autor.

Avocatul Oficiului Republican al Dreptului de Autor, Alexandru Melnic, a comunicat jurnaliştilor că legea în vigoare permite avizarea legală a mai multor asociaţii care pot colecta onorariile. Dacă Parlamentul va adopta modificările propuse, un generator al drepturilor de autor va fi nevoit să devină membrul unei singure asociaţii pentru a-şi putea ridica onorariul. Avocatul a subliniat că nu este benefică deloc instalarea unui nou monopol pe piaţa gestionării dreptului de autor.

Compozitorul Liviu Ştirbu, preşedintele asociaţiei „Copyright”, a declarat că proiectul de lege este în contradicţie cu tot ce s-a făcut anterior. Proiectul va leza şi dreptul constituţional al oamenilor de creaţie la libera alegere.

Preşedintele Asociaţiei interpreţilor din Republica Moldova, Nelly Ciobanu, a subliniat că ar fi fost corect ca artiştii măcar să fi fost invitaţi să se dea părerea  despre aceste modificări. Iar interpretul Adrian Ursu a menţionat că nu se doreşte revenirea la situaţia de acum 5 ani, când o singură organizaţie gestiona toate drepturile.

Interpreta Nona Marian a accentuat importanta unei concurenţe sănătoase în acest sector. Potrivit ei, timp de 2 ani, au avut loc schimbări spre bine, iar acum eforturile depuse riscă să fie compromise.

Interpretul Valy Boghean, membru al Consiliului asociaţiei „Oficiul Republican al Dreptului de Autor”, a spus că, atât timp cât a fost monopolizată piaţa de gestionare a drepturilor de autor, cineva a tras foloase. Monopolizarea pieţei nu contribuie la respectarea intereselor oamenilor de creaţie şi nici nu asigură informarea corectă a societăţii despre necesitatea de a plăti pentru drepturile de autor.

 

  • liviu stirbu despre proiectul de lege.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.