Corporaţia Provocările Mileniului rămâne în Moldova şi după încheierea programului Compact

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) şi Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) au anunţat finalizarea Programului Compact al Guvernului SUA, realizat din septembrie 2010, cu un buget de 262 mln dolari SUA, bani acordaţi cu titlu de grant Republicii Moldova, transmite IPN.

Scopul programului a fost renovarea drumurilor şi susţinerea tranziţiei la agricultura performantă. Leslie McCuaig, directorul rezident de ţară al CPM, a declarat că Programul Compact a constituit o investiţie în viitorul Republicii Moldova, care nu este posibilă fără o infrastructură rutieră modernă şi o agricultură performantă.

Până la 1 septembrie 2015, au fost realizate toate activităţile prevăzute de program. Printre acestea se numără renovarea drumului Sărăteni-Soroca, de 96 km, dotat cu o infrastructură modernă, care a contribuit la reducerea timpului de deplasare a călătorilor, a sporit gradul de confort şi securitate a călătorilor şi a pietonilor. Totodată, au fost reconstruite circa 20 km de drumuri locale din 14 localităţi situate de-a lungul traseului, au fost construite două poduri şi renovate alte 13, au fost iluminate 20 km de drum, construite 22 km de trotuare.

Pentru dezvoltarea unei agriculturi performante, au fost reconstruite 10 sisteme de irigare, fiind primele sisteme renovate în ultimii 30 ani. Acestea vor permite irigarea a circa 12 mii de hectare, iar datorită investiţiilor private, suprafaţa irigată ar putea fi extinsă până la 15 mii de hectare. De asemenea, au fost create 10 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigare, cu peste 6000 de fermieri care au preluat în gestiune sistemele reconstruite.

Pentru a susţine fermierii în adoptarea tehnologiilor noi de cultivare, prelucrare, păstrare a produselor agricole şi accesarea noilor pieţe de desfacere, Programul Compact a acordat credite în valoare de circa 12 milioane USD şi a vândut în rate echipament de irigare şi alte echipamente conexe activităţilor agricole, oferindu-le totodată şi instruiri tematice fermierilor din toată ţara.

„Implementarea programului Compact s-a încheiat, dar Corporaţia Provocările Mileniului nu pleacă din Moldova. CPM şi Guvernul Republicii Moldova au convenit să continue acordarea ajutorului pentru reabilitarea sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare şi consolidarea capacităţilor de gestionare eficientă a sistemelor modernizate”, a comunicat Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova. În acest scop, FPM Moldova va fi reorganizat într-o entitate care va acorda suport fermierilor din contul mijloacelor din fondul de refinanţare, format ca urmare a rambursării creditelor Compact de către antreprenorii agricoli.

Cât priveşte posibilitatea lansării unui al doilea Program Compact, Valentina Badrajan a spus că Moldova trebuie să corespundă la 20 de criterii. Unul dintre ele se referă la combaterea corupţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.