Proiectul legii privind procuratura a fost finalizat şi Parlamentul a organizat un grup de lucru pentru dezbaterea conceptului de reformare a instituţiei. Se preconizează ca, spre mijlocul lunii februarie, să se încheie dezbaterile, iar în primăvară să fie duse la bun sfârşit unele elemente ale reformei. Printre propunerile esenţiale ale proiectului este numirea procurorului general de către preşedintele ţării şi raportarea salariilor procurorilor la cele ale judecătorilor, care s-au majorat recent, transmite IPN.
Avocatul Vladislav Gribincea, preşedintele grupului care a elaborat proiectul, a comunicat că numirea procurorului general trebuie făcută de către preşedinte, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în baza unui concurs deschis. Principala sarcină a procuraturii trebuie să fie justiţia penală. Reprezentarea în cauze civile urmează să fie exclusă, cu transferarea acestor competenţe altor organe.
Modificări sunt sugerate şi la organizarea instituţiei. Se propune menţinerea Procuraturii Anticorupţie şi crearea Procuraturii pentru combaterea crimei organizate. Structura nouă ar permite transferarea dosarelor specifice. Conceptul prevede şi noutăţi la capitolul cariera de procuror, care este lăsată direct în gestiunea Consiliului Superior al Procurorilor. Procedura va fi similară celei existente pentru judecători – numirea în funcţii va fi posibilă doar în bază de concurs.
Vladislav Gribincea a subliniat că se propune raportarea salariilor procurorilor la cele ale judecătorilor. Procurorii nu vor putea ridica concomitent şi salariu, şi pensie. „Dacă salariile vor ajunge la 13-14 mii, şi pensiile vor fi de peste 10 mii. Aceasta va fi o povară prea mare pentru bugetul de stat”, a subliniat preşedintele grupului de lucru.
Procurorul general, Corneliu Gurin, a declarat pentru jurnalişti, după şedinţa de prezentare a conceptului, că se prevede şi diminuarea supunerii ierarhice a procurorilor, deoarece acum un procuror teritorial ajunge să aibă 5 procurori superiori. Oficialul susţine că, după implementarea reformei, se va micşora numărul procurorilor pensionari şi celor cu funcţii administrative.
Vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care conduce grupul de lucru pentru dezbaterea şi definitivarea conceptului de reformă a procuraturii, a comunicat că la şedinţă au participat şi deputaţi comunişti, ceea ce îi face pe parlamentari să spere că vor reuşi să modifice şi Constituţia la elementele necesare în reformarea procuraturii.
În Moldova sunt peste 700 de procurori.