Foştii deţinuţi, fiind respinşi de societate, ajung din nou la puşcărie
Principala problemă cu care se confruntă persoanele care se eliberează din locurile de detenţie este faptul că sunt respinse de către societate. Specialiştii din domeniu susţin că s-a format un stereotip că toţi foştii deţinuţi sunt periculoşi şi de aceasta societatea nu îi poate accepta. În aceste condiţii, fiind lipsiţi de orice sprijin, unii cedează, săvârşesc o nouă infracţiune şi se întorc la închisoare, transmite Info-Prim Neo.
Şeful Oficiului Central de Probaţiune pe lângă Departamentul Instituţii Penitenciare, Vladimir Popa, a declarat joi, 4 octombrie, în cadrul şedinţei Consiliului Centrului coordonator de adaptare socială a persoanelor eliberate din detenţie, că, potrivit unui studiu, 47% dintre respondenţi cred că persoanele eliberate din detenţie prezintă un risc pentru societate. „Poate persoana care s-a întors din închisoare s-a schimbat, şi-a conştientizat greşeala, dar la noi aceste persoane sunt respinse”, a notat Vladimir Popa.
Potrivit expertului, o altă problemă cu care se confruntă foştii deţinuţi este angajarea în câmpul muncii. De cele mai deseori aceste persoane nu au pregătirea necesară sau, pur şi simplu, nu sunt acceptaţi de către patroni. Mulţi dintre foştii deţinuţi nu au un loc de trai pentru rudele sau familia refuză să comunice cu ei.
Specialiştii susţin că pregătirea şi adaptarea socială a persoanelor eliberate din detenţie are loc pe parcursul întregii perioade de ispăşire a pedepsei. Totuşi, cu 3-6 luni până la eliberare intervine consilierul de probaţiune, care selectează persoanele care necesită o pregătire mai intensă. În aceste cazuri deţinuţii sunt implicaţi în mai multe activităţi de reintegrare.
O soluţie pentru a preveni întoarcerea în închisoare ar fi elaborarea programelor psiho-sociale în care să fie implicaţi deţinuţii, spune vicepremierul Mihai Moldovanu. Potrivit oficialului, organele de stat, dar şi cetăţenii trebuie să contribuie la reintegrarea foştilor deţinuţi în societate. De asemenea, este necesară o coordonare mai bună între instituţiile implicate.
La începutul anului curent, peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi înainte de termen. 10% dintre ei au comis din nou infracţiuni şi au revenit în locurile de detenţie.