„Lecția moldovenească” a gazelor examinată la Varșovia și Sofia

Criza de gaze din Moldova e o preîntâmpinare pentru Europa privind pericolul unei dependențe exagerate față de „Gazprom”, a declarat șeful companiei poloneze de gaze PGNiG, Pawel Majewski, pentru Financial Times (FT), preluat de Capital din Bulgaria și IPN.

Sursele informează că persoane afiliate negocierilor au spus că „Gazprom” a cerut cedări politice de la noua conducere de la Chișinău în schimbul unui gaz mai ieftin, ceea ce reiese din copia contractului ajuns la presă. Gazpromul respinge învinuirile și afirmă că s-au negociat „în exclusivitate componente comerciale”.

Conform lui Pawel Majewski, situația în cauză trebuie să devină o preîntâmpinare pentru Europa care primește 35 la sută din gaze din Rusia. De asemenea, șeful companiei poloneze de gaze crede că Nord Stream 2, care așteaptă aprobarea regulatorului german de rețele energetice, este o amențințare pentru țările bătrânului continent.

„Situația cu Moldova e simbolică, deoarece arată unde se poate pomeni Europa, care și-a dat într-o mare măsură infrastructura de gaze pe mâinile rușilor”, a opinat polonezul pentru FT. „Se confirmă aceea ce am spus demult: interesele principalului furnizor de gaze din est ies la suprafață. Gazpromul nu este un prieten al Europei”.

Gazpromul este criticat și pentru că a limitat livrările către Europa până la cantitățile stabilite prin contracte de lungă durată. Pe lângă aceasta, compania și-a golit rezervoarele europene până la un nivel neobișnuit de jos pentru începutul perioadei de iarnă. În viziunea criticilor, aceste acțiuni conduc la acutizarea crizei energetice. Rusia neagă acuzațiile că folosește gazul ca bâtă politică.

Fiind convinsă că Nord Stream 2 va mări dependența Europei de gazul rusesc, Majewski spune că Polonia a transmis Germaniei „600 de pagini de îndoieli” referitoare la gazoduct și a fost surprinsă că examiarea lor a durat mai puțin de patru zile, proiectul fiind aprobat. În aceste condiții, PNGiG este gata să propună măsuri legislative pentru a apăra propriile interese.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.