Parlamentul a votat, joi, în prima lectură proiectul de lege privind mormintele şi operele comemorative de război, care reglementează regimul juridic al acestora. Potrivit proiectului, mormintele şi operele comemorative de război aparţin domeniului public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întâi şi nivelul al doilea şi trec în gestiunea unei structuri ce va fi creată în acest scop. Este vorba de Agenţia Naţională pentru Cultul Eroilor, structură în cadrul Ministerului Apărării, transmite IPN.
Viceministrul culturii, Pavel Postică, a declarat în plenul Parlamentului că proiectul elaborat de Ministerul Culturii are menirea să stabilească un mecanism de monitorizare, astfel ca monumentele militare să fie păstrate în forma lor originală şi să nu fie distruse. Agenţia Naţională pentru Cultul Eroilor va fi responsabilă de organizarea programelor de stat, de desfăşurare a manifestărilor/acţiunilor de eternizare a memoriei celor căzuţi la datorie. Va organiza, de asemenea, un sistem naţional de evidenţă generală şi cercetare a mormintelor şi operelor comemorative de război aflate pe teritoriul Republicii Moldova. O altă sarcină a noii autorităţi va fi valorificarea informaţiilor pentru a descoperi şi a lua la evidenţă mormintele de război.
Conservarea şi restaurarea operelor comemorative de război se va face doar de persoane specializate în domeniu, în baza avizului Ministerului Culturii. Înhumarea sau reînhumarea rămăşiţelor pământeşti se va efectua cu asigurarea onorurilor militare cuvenite. Mormintele sau operele comemorative de război care vor fi deteriorate sau distruse intenţionat ori din neglijenţă vor fi reparate, restabilite sau reconstruite din contul persoanelor fizice sau juridice care le-au deteriorat sau distrus.
Pavel Postică a menţionat că proiectul prevede şi o zonă de protecţie perimetrală, de la 20 la 50 de metri în cazul mormintelor de război, şi de la 50 la 100 de metri în cazul operelor comemorative de război. În cazul plăcilor comemorative de război, zona de protecţie va fi de la 30 la 50 de metri.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a arătat nemulţumit de faptul că, potrivit lui, „se încearcă un ping-pong de responsabilităţi între Ministerul Culturii şi Ministerul Apărării”. În opinia acestuia, Ministerul Apărării are alte atribuţii decât îngrijirea mormintelor de război. În acest context, viceministrul culturii, Pavel Postică a spus că o asemenea practică există şi în Federaţia Rusă, unde pe lângă Ministerul Apărării a fost creată o direcţie specială de conservare şi îngrijire a mormintelor şi monumentelor eroilor căzuţi la datorie.
Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a spus că este nevoie de o reglementare juridică a monumentelor militare, dar nu crede că se va găsi o soluţie în subordinea cui să fie plasată Agenţia Naţională pentru Cultul Eroilor, în subordinea Ministerului Apărării sau Ministerului Culturii, mai ales că sunt stipulate clar competenţele acestor două ministere. Acesta a menţionat că ar trebui să fie analizată posibilitatea trecerii acesteia în subordinea Guvernului şi nu pe lângă un minister.
În acest context, Pavel Postică a spus că iniţial aşa şi a fost propus. „Această idee poate fi remediată în lectura a doua, ba mai mult, avem deja elaborat şi un tabel al divergenţelor pentru lectura a doua, în care propunem ca Agenţia să se numească Agenţia sau Oficiul pentru morminte şi opere comemorative de război, o denumire care nu atinge pe nimeni”, a mai adăugat viceministrul culturii.
Proiectul de lege face parte din programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.